Kilonuzla kavga etmeyin!

Diyetinize aynı şekilde devam ettiğiniz halde, kilo verememeye mi başladınız? Vücudunuz sizinle inatlaşıyor gibi mi hissediyorsunuz? Yapmanız gereken ilk şey metabolizmanızla itişip kakışmayı ve kavga etmeyi bırakmaktır. Kendinize önce ve hemen şu soruyu sorun: Bu diyetleri daha önce de yaptım. Hep bir noktada takıldım. Acaba bunun nedeni nedir?

Haberin Devamı

Fazla kilolarınızı detokslamaya başladınız. Her şey iyi de gidiyor. Ne var ki 3-5 hafta sonra kilolar size direnmeye başlıyor.
Soru şu: Diyetinize aynı şekilde devam ettiğiniz halde, kilo verememeye mi başladınız? Vücudunuz sizinle inatlaşıyor gibi mi hissediyorsunuz? Yapmanız gereken ilk şey metabolizmanızla itişip kakışmayı ve kavga etmeyi bırakmaktır.
Kendinize önce şu soruyu sorun: “Bu diyetleri daha önce de yaptım. Hep bir noktada takıldım. Acaba bunun nedeni nedir?” Bunun birkaç sebebi olabilir. Vücudunuz yağ kaybını kendine yönelik bir tehdit olarak algılıyor olabilir. Onu böyle olmadığına ikna etmeniz gerekiyor. Daha çok hareket edip daha aktif olmak kilo vermeye devam etmenizi sağlayacaktır.
Eğer zayıflamanızı sabote edecek başka bir etken söz konusu değilse tavrınızı sorgulayın. Bu süreci vücudunuzla bir kavgaya dönüştürmüş olabilirsiniz.
Unutmayın, stres de kilo vermeyi zorlaştırır. Gevşeyin, biraz mola verin. Vücudunuz dinlensin. Bir ay sonra tekrar başlayın. Ama bu süre içinde yemeyi abartmayın.
Ayda bir kilo verseniz, yılda 12 kilo eder. Daima küçük adımlar atın, ama zaman zaman durmayı, dinlenmeyi de bilin.

Haberin Devamı

Kendinizi eğitin

Başarılı ve kalıcı bir kilo kontrolü için diyetisyeniniz ve egzersiz hocanız tarafından size öğretilen her şeyi aklınıza, biyolojinize, psikolojinize yerleştirmeniz gerekiyor.
Damak tadınızı ve aklınızı eğitmelisiniz. Yemeklerle dolu bir açık büfenin önüne gittiğiniz zaman, hiç telaşa kapılmadan kilo aldırmayacak yiyecekleri seçebilmelisiniz.
Her seferinde notlara bakarak, yiyeceklerle kavga ederek kilonuzu yönetemezsiniz. Aynı zamanda, bunların hepsini eğlenceli hale getirmeye çalışın.
Ben dâhil herkes zaman zaman damak tadına esir oluruz. Burnumuza mis gibi bir yemek kokusu geldiğinde bazen pas geçip gidemeyiz.
Zaman zaman hepimiz diyet yaparken ya da kilo kontrolü sırasında kırmızı ışıkta geçebiliriz. Böyle durumlarda, o kırmızı ışığa bir daha geldiğinizde nasıl duracağınızı tartıp, değerlendirmelisiniz. Asla suçluluk duymayın. “Daha üçüncü günün gecesi kalktım, börek yedim, programı bozdum. Ben bundan vazgeçiyorum” diye düşünmeyin.
Emin olun ki, aradan 10 gün daha geçince bu ihtimal azalacak, bir ay sonra neredeyse yok olacak.

Haberin Devamı

Kilolar neden geri dönüyor

Çünkü diyetleri bir reçete gibi uyguluyoruz. Başımız ağrıdığında, bu ağrının nedenini bulmak yerine bir hap alıyoruz. Aslında sorunu çözmüyor, sadece geçici bir süre için rahatlıyoruz.
Kilo vermeye karşı da yaklaşımımız farklı değil. Özellikle vermeniz gereken miktar üç-beş kilodan fazlaysa, bu tam anlamıyla bir kavgaya dönüşür. Diyetlere geçici birer ilaç muamelesi yapmayı bırakmamız gerekiyor.
Diyetisyenlerin önerilerini belli bir zaman uygulayıp sonra yine eski hayatınıza dönerseniz, doğal olarak kilolar da geri dönecektir.
Amaç, bu beslenme şeklini hayatınıza adapte etmektir. Yani kilo vermek isteseniz de istemeseniz de sağlıklı bir beslenme modeli benimsemelisiniz. Siz zaten doğru besleniyorsanız ve kilo probleminiz varsa ihtiyacınız olan tek şey porsiyonlarınızı küçültmektir.

Haberin Devamı

Almamak vermekten daha kolaydır

Kilo almayı işin başında önlemek, alınan kiloları vermekten daha kolaydır. Diğer taraftan, kilo almaya başlamak ve bunu yavaş da olsa uzunca bir süre devam ettirmek metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.
Çünkü yağ-kas oranı yağ lehine arttıkça metabolizmanın hızı düşerek, vücut kilo almaya daha müsait hale gelir. Bu durum fazla kilolardan kurtulmayı da zorlaştırır.
Kısacası kilo almayı önlemek, alınan kiloları vermekten çok daha kolay. “Birkaç kilonun sözü mü olur? Nasıl olsa veririm” diyenlere duyurulur!

‘Neden kilo veremiyorum’ diyenlere...

Zayıflamanızı engelleyen etken, düzenli kullandığınız ilaçlar olabilir. Doğum kontrol ilaçları, bazı depresyon ve tansiyon ilaçlarının kilo vermeyi zorlaştırdığı biliniyor.
Genelde hastalar kilo hikayelerini anlatırken, “Kortizon kullandım, bu yüzden kilo veremiyorum” der. Halbuki kortizonu sadece birkaç gün kullanmışlardır.
Ama suçlunun sabah akşam kullandıkları depresyon ilacı olabileceği akıllarına gelmez. Bu yüzden, kullandığınız ilaçları doktorunuzla mutlaka konuşun ve bunların kilo vermenizi zorlaştırıp zorlaştırmayacağını öğrenin. Ama kesinlikle ilacı kesmeyin.
Doktorunuz ya başka bir ilaç önerecektir ya da dozu azaltacaktır. Ayrıca doğum kontrol hapları veya Hormon Yerine Koyma Tedavisi (HRT) kullanıyorsanız östrojen desteğinin size hediyesi olan yağ, kalçalarınızda, baldırlarınızda depolanır. Eğer sorun ilaçlarla ilgili değilse ve yine de zayıflaya-mıyorsanız, aklınıza sağlık problemi gelmeli. Mesela tiroid bezi iyi çalışmayan birinin kilo vermesi zordur. İnsülin direnci olanlar da kolay zayıflayamaz. Bu durum kilo almayı kolaylaştırıp ve kilo vermeyi zorlaştırır.

Yazarın Tüm Yazıları