Erken yat erken kalk

DÜZENLİ ve kaliteli bir gece uykusunun sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini her geçen gün biraz daha iyi kavrıyoruz.

Haberin Devamı

Diğer taraftan yeni bilimsel çalışmalar sayesinde “UYKU ZAMANLAMASI”nın da en az “UYKUNUN SÜRESİ” kadar önemli olduğunu öğreniyoruz. Uyku kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden birinin “UYKU ZAMANLAMASI” olduğu kesindir. Araştırmalar “sadece çocuklar için değil biz büyükler için de erken uyumanın ve erken saatlerde güneşle birlikte uyanmanın faydalarını gösteren yeni örneklerle” dolu. Uyku uzmanları da “ardıç kuşları”nın yani “sabah insanları”nın “baykuş”lara yani “gece insanları”na göre daha sağlıklı, daha mutlu, daha güçlü ve daha dirençli olduklarını söylüyor. Ardıç kuşlarının baykuşlara oranla(!) sağlık sorunlarıyla daha az karşılaştıkları, bağışıklıklarını daha güçlü tuttukları da kesinleşmiş bilimsel veriler. Özellikle gün boyu beyinde biriken çöplerin temizlenmesi söz konusu olduğunda o sistemin patronu olan “GLİAL LEMFATİK SİSTEM” daha iyi ve daha verimli çalışıyor, daha etkin bir beyin temizliği yapma fırsatı yakalıyor. Bitmedi! Erken yatıp erken kalkmanın daha başka ve daha şaşırtıcı sağlık faydaları var. O faydalar için hazırsanız sıradaki kutuya geçebiliriz.

Haberin Devamı

Erken yat erken kalk

UNUTMAYIN

ERKEN YATIP ERKEN KALKAN KAZANIYOR

ARDIÇ kuşları”nın “baykuşlar”a oranla sağlık bakımından daha avantajlı olduklarını gösteren bilimsel çalışmalara dayanılarak varılan net ve açık sonuçlar şunlar. Erken yatıp erken kalkanlar...

VARAN 1- DAHA MEMNUN VE MUTLULAR: Erken yatıp erken kalkanların daha olumlu, daha uyumlu, daha iyimser olduklarını, özellikle depresyondan korunma konusunda daha şanslı kaldıklarını gösteren önemli bir çalışma geçtiğimiz yıllarda Amerikan Tabipler Birliği tarafından yayımlanan aylık tıp dergisi “JAMA Psikiyatri”de net ve açık olarak gösterildi. O çalışmada erken yatıp erken kalkanların özellikle depresyondan korunma konusunda muazzam bir sağlık şansı yakalayabileceklerinin altı çizildi.

Erken yat erken kalk

Haberin Devamı

VARAN 2- DAHA ENERJİKLER: Erken yatıp erken kalkmanın sadece çocuklar ve yaşlılarda değil hemen her yaşta fiziksel ve zihinsel performans düzeyini arttırdığını gösteren çalışmaların da var olduğunu biliyoruz.

VARAN 3- GÜZELLEŞTİRİR: Kaliteli ve kronobiyolojiye uygun bir gece uykusunun cilt tamirini kolaylaştırarak cilt yaşlanmasını yavaşlatabileceğini, özellikle gözaltı morlukları ve torbalarına, kırışıklıklarına karşı “anti aging kremler” kadar etkili olabileceğini gösteren verilere sahibiz.

VARAN 4- GÜÇ VERİR: İngiltere’de yapılan bir çalışmada (Oxford Üniversitesi) gece geç saatlerde yatmanın kalp hastalığı riskinin neredeyse yüzde 25 kadar arttırabileceği anlaşıldı. Erken yatıp erken kalkmanın özellikle inflamasyon (iltihaplanma) ve glikasyon (şekerlenme) süreçlerini baskılayarak kalp ve damar sistemini daha güçlü ve dirençli kıldığı biliniyor.

Haberin Devamı

VARAN 5- BELLEĞİ GÜÇLENDİRİR: Erken yatıp erken kalkmak özellikle kaliteli bir gece uykusuyla da birlikteyse sadece hafızanızı korumaz, aynı zamanda öğrenme kabiliyetinizi de maksimuma çıkarır.

Erken yat erken kalk

UNUTMAYIN

İYİ UYKU CANLANDIRIR

EĞER zihinsel ve bedensel olarak sağlam, sağlıklı, formda ve zinde kalmak istiyorsanız en etkili doğal ilaçlardan birinin “UYKU VİTAMİNİ”, özellikle de iyi bir gece uykusu olduğunu asla unutmayın. Erken yatıp erken kalkmanın eşlik ettiği bir gece uykusunun ise sadece beynimizin değil, vücudumuzun da kimyasını olumlu yönde değiştirebileceğini aklımızda tutalım. Yeni hayatın getirdiği “ekran bağımlılığı” başta olmak üzere pek çok yeni yanlış ve kötü alışkanlık uykumuzu giderek daha fazla sabote etmekte, uyku kalitemizi ciddi ölçüde bozmaktadır. Yaşımız ne olursa olsun “UYKUYU TEMBELLİKLE DAMGALAMA YANLIŞI”ndan vazgeçelim. Daha az uyumanın, daha çalışkan ve üretken olma anlamına gelmediğini iyi bilelim. Gereğinden fazla uyanık kalmanın, geç uyuyup geç uyanmaların, horlamalarla, uyku apneleriyle ya da başka nedenlerle bölük pörçük hale gelmiş gece uykularının beynimizde daha çok toksin birikmesine neden olacağını, bizi daha kötü yaşlandıracağını, daha erken yaşlarda bellek zafiyeti problemine yol açacağını bir kenara dikkatle not edin.

Haberin Devamı

Erken yat erken kalk

Yazarın Tüm Yazıları