Oyuncak tavşanlı analiz

Aleyna Tilki’yi en son motosikletin arkasında kıyafetlerini özgürce rüzgâra savurduğu ve okul çıkışı punk’çılık oynadığı videosunda bırakmıştık.“Take it or Leave it” şarkısında.

Haberin Devamı

Son şarkısı ve videosuyla beraber Aleyna, Lost dizisi karakterlerinin sezonlar boyu aramaktan helak olduğu adadaki meşhur ‘kaynak’ gibi kendi topraklarına iniş yapmış:

Arabesk kaynağına...

Malum, bu kaynak bitmez tükenmez.

Son dönem yapılan rap ve R&B alt yapılı tüm şarkıların da efendisi esasen arabesk. Aleyna’nın şarkısı zaten öyle bir damarla başlıyor ki, tutmayın beni oluyorsunuz saniyesinde.

Şarkının nakaratına kapılmamak elde değil.

Keza en güzel nakarat numarasıdır:

Şarkı bir tiz notadan bir de pes seviyelerden seslendirilip o iki ses aynı anda verilir.

İşte o iki ses, aslında o ses Türkiye’dir. Hangi şarkıda bu numarayı dinlesen gözlerin buğulanır, için kıyılır, ne kadar cool olursan ol “Güzel şarkıymış” der, kayıtsız kalamazsın.

“Tanırım İntiharı” tam da böyle bir şarkı.

Haberin Devamı

Yanı sıra şarkının mevzu bahis ettiği mesele de ağır:

Sevdiği intihar girişiminde bulunuyor, Aleyna onun ardından modern bir ağıt yakıyor.

Sanırım bu şarkı biraz da Aleyna’nın son depresyon kampanyasının uzantısı.

Videonun başında yer yer o kampanyanın afişleri de görülüyor çünkü.

Neyse.

ALEYNA’NIN YAŞINDAYKEN SEZEN...

Aleyna bu videoda da oyuncaklardan vazgeçemiyor.

Sevdiceğinin son anlarında onun avucuna oyuncak tavşanını tutuşturuyor, “Beni unutma” diyerek. Bu vazgeçilemeyen oyuncak önemli. Neden mi?

Aleyna’nın yaşlarındayken (yıl 1977), Sezen Aksu ‘Kaybolan Yıllar’ı yayınlamış, ama şarkıyı aslında çok daha önce yazmıştı.

Yani hayli genç bir yaştayken “Şimdi bana kaybolan yıllarımı geri verseler” sözleri dökülmüş zihninden. O devrin yeni nesli omuzlarına çöken bu olgunluk halesi nedeniyle bambaşka şarkılar yazmış.

Şimdinin yeni nesli ise oyuncak tavşanı tutuşturarak yolcu ettiği sevgilisinin ardından “Tanırım intiharı yaşatmam birine” diye isyan ediyor...

Tüm bunları da oyuncak tavşanlı bir süper kahraman edasıyla arabesk pop söyleyerek gerçekleştiriyor.

Hangi neslin kafası daha karışıktı ya da hangi neslin duyguları çok daha çelişkiler denizinde yüzüyordu, karar sizin.

Parıltılı bir ‘persona’ geçidi

 Kendi kendine yarattığı ‘persona’nın peşinden giden bir isim Kerimcan Durmaz. O da Aleyna’yla aynı gün yeni şarkısını yayınladı: Kime Ne?

Haberin Devamı

Kerimcan bu videosunda da onlarca karakter yaratmış.

İzini sürdüğü Megan Thee Stallion, Cardi B ve diğerlerinin yaptığı gibi, her bir karesi ince ince düşünülüp tasarlanmış ve kostümleri seçilmiş klibinde Durmaz, her zamanki gibi yarattığı ulaşılmaz ‘kraliçe’yi ondan nefret eden ve küçümseyenlerden uzaklarda bir yere konumlandırmayı başarıyor.

Bu kez de masaldaki sihirli lambanın tepesine en parıltılı haliyle çıkarıyor kraliçesini Durmaz.

Ondan beklenen ve (hakkını verelim) başarıyla da gerçekleştirdiği bu göz alıcı ‘persona’lar geçidinde esas Kerimcan’ın kim ve nasıl duygulara sahip olduğunu ya gerçekten öğrenmemizi istemiyor ya da bu muhteşem savunma mekanizması yoluyla kendini koruyup güvende tutmak istiyor.

Haberin Devamı

Sonuç hangisi olursa olsun: ‘Persona’larının yolculuğunu ilgiyle takip ettiriyor Durmaz.

 

Yazarın Tüm Yazıları