Meclis’in sanatla imtihanı

TBMM yeni yasama yılına, yeni siyasi tartışma başlıkları ve pandemi hazırlıklarıyla girdi. Olası siyasi gündem ve tartışmaları çok yazıp çizeceğiz. Ancak bu kez başımızı, sanatsal faaliyetlere çevirdik.

Haberin Devamı

TBMM’nin geçen yıl 19 sergiye ev sahipliği yaptığı ve 700 bin TL harcadığını biliyoruz. Bunlar arasında en ilgi çekenleri, ‘Füreya Koral Sergisi’ ile ‘Sıtkı Nida Olçar Sergisi’ oldu. Dünyaca ünlü seramik sanatçısı Koral’ın ihmal edilen eserlerinin depolardan gün yüzüne çıkartıldığını anımsarsınız.

Öğrendiğimize göre, yeni dönem için çok sayıda sergi talebi var. COVID-19 salgını sebebiyle dikkatli değerlendirme yapılıyor. TBMM’nin şeref salonunu süsleyecek sanatsal faaliyetlerin, koronavirüs kadar, sanatsal içeriği açısından da incelenmeye ihtiyacı var.

Eski dönemlerde bu salonlarda, el-işi derslerinde yapılan il maketlerinin sergilendiğini de anımsıyoruz. Oysa, Meclis salonları seramikten resme, fotoğraftan el sanatlarına kadar bir çok değerli sanatçıya kapısını açılabilir. Çoğu kimse hatırlamaz, Meclis’te her hafta Devlet Tiyatro ve Balesi’nin biletlerinin satıldığı stantlar kurulur ve önünde uzun kuyruklar olurdu. Zamanla “talep yok” diye iptal edildi.

Haberin Devamı

Oysa, sanatın bütünleştirici duygusu, gergin anlara iyi gelmez mi?

YURTDIŞINDAKİLER DİKKAT

Avrupa ülkelerinde yaşayan 7 milyon Türk vatandaşını yakından ilgilendiren bir uygulama başlıyor, aman dikkat. Bu kişilerin Türkiye’deki finansal bilgileri, artık AB ülkeleriyle paylaşılacak.

Daha önce, bilgi paylaşımının ertelenmesi için hem AK Parti hem de CHP milletvekillerinin çaba sarf ettiğini dile getirmiştik. Ancak maalesef beklenen erteleme olmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, anlaşmalar gereğince, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’deki finans bilgilerinin paylaşılmaya başladığını, 2020 ve 2021 bilgilerinin de o yılların eylül aylarında verileceğini duyurdu.

Ertelemenin, yaşadıkları ülkelerde eksik bilgilendirmenin tamamlanması, ‘bilgi ve belge kaçırıyor’ duruma düşülmemesi, yasal sonuç doğurmaması için önemli olduğu biliniyor. Konuyu uzun süreden beri takip eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Almanya, Hollanda, Fransa, Avusturya ve Belçika’da yaşayanların eksik bilgileri için ülke maliyeleri hesap sorabilecek. Daha önce iktidar yetkilileri, bu anlaşmanın erteleneceğinden bahsetmişti. Vatandaşlarımızı çaresiz ve yalnız bıraktık” diye tepki gösterdi. Bu saatten sonra yapılacak tek şey, hızla eksik bilgi ve belgeleri tamamlayıp, yasa dışı duruma düşmemek.

Yazarın Tüm Yazıları