Diyarbakırlı Pir Servan Brown yolunda

Diyarbakırlı Pir Servan Tutşi dünyanın en iyi, Amerika’nın en eski üniversitelerinden biri olan Brown Üniversitesi’nden tam burslu kabul aldı. Üstelik üniversite, “Diğer tüm başvurularınızı çekin, bizi seçin” dedi.

Haberin Devamı

Doğma büyüme Diyarbakırlı olan Pir Servan Tutşi’nin annesi Tarım İlçe Müdürlüğü’nde, babası ise Devlet Su İşleri Müdürlüğü’nde memur olarak görev yapıyor. 19 yaşındaki Pir Servan’ın kabul aldığı Brown Üniversitesi’ni tercih etmesinin en önemli nedeni ise üniversitenin ‘Open Curriculum’ müfredatı, yani öğrenciye istediği bölümde okuyabilme imkanı vermesi oldu.  

Diyarbakırlı Pir Servan Brown yolunda

‘ERKEN KABUL’LE GİRDİ

Amerikan üniversitelerinin başarılı bulduğu ve kaçırmak istemediği öğrencileri ‘erken kabul’ sistemine dahil ettiği bu dönemde okula kabul edildiğini öğrenen Tutşi, farklı lider üniversitelerde de aynı koşullarla okuyabilecekken neden Brown Üniversitesi’ni seçtiğini şöyle anlattı: “Ekonomi okumak istiyorum. Brown Üniversitesi’ni seçmemin en büyük sebebi tam kafamdaki müfredata sahip olmasıydı. Çünkü ekonomi okurken, bir yandan da matematik, bilgisayar bilimleri, felsefe ve edebiyat, özellikle Yunan edebiyatı ile ilgili dersler de almak istiyorum. Lise hayatım boyunca, beni bu sürece hazırlayan bir dizi etkinliklerde bulundum. Robotik, Model Birleşmiş Milletler konferansları, makale yarışmaları bunlardan sadece birkaçı. 

Haberin Devamı

‘ÇOK ÜMİTLİ DEĞİLDİM’

Yurt dışına hazırlanma düşüncem aslında vardı ama çok ümitli değildim. Geçen sene, üst sınıftan arkadaşlarımız olan Seyit, Nehir ve Dicle Ezgi’nin Harvard ve Brown’a kabul almaları cesaretimi arttırdı. Ne yapmam gerektiğini artık biliyordum. Uluslararası sınavlara girecek, araştırma yapacak ve çok daha yoğun okuyacaktım. Uzun süren, çok yoğun bu süreç boyunca, sınav sonuçlarımın iyi olması, katıldığım yarışmalardan ödüller almam beni daha da motive etti. Bu işi doğru yaptığımı anladım. Çünkü ilgimi çeken alanların peşinden koşmak, dersleri ve bilgiyi nerede kullanmam gerektiğini öğretti bana. Mesela, şu an burslu kabul aldığım bir araştırma  programında Cambridge ve Harvard çıkışlı hocalardan dersler alıyorum ve projemin danışmanı ile düzenli olarak görüşüyorum. Ayrıca, asıl ilgi alanım ekonomi ama ben ekonomiyi; matematik, felsefe ve edebiyatı da işin içine katarak anlamaya çalışıyorum. Mesela aldığım Felsefe Gümüş Madalyası için yazımı yazarken konuya her açıdan yaklaşmaya çalıştım.”

Haberin Devamı

AKADEMİSYEN OLMAK İSTİYORUM

Pir Servan’ın hedefi ekonomi okuyup, akademisyen olmak: “Brown’a gideceğim için çok mutluyum. Akademisyen olmak, ekonomi alanında kendimi geliştirmek istiyorum. Ekonomi disiplinlerarası bilim ve yaklaşım, ele aldığı konular hepimizin hayatına dokunabilecek konular. Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan etkilendim, ekonomiyi tercih ettim.

RAHAT BİR ÖĞRENCİYİM

Rahat bir öğrenci oldum hep. Rekabetçi değilim. Hoşlandığım ve sevdiğim şeyleri yaptım. İyi makale yazıyorum, kabul edilmemde ve burs almamda yazdığım yazılar etkili olmuştur diye düşünüyorum. Annem ve babam bu sonucu beklemiyorlardı, çok sevindiler. Ben uzak hayaller kurmuyorum. Şimdi gidene kadar izlemek istediğim filmler, dinlemek istediğim müzikler ve okumak istediğim kitaplar var. Artık rahatladım, sınav stresi yaşamayacağım.

Haberin Devamı

DERSİ DERSTE DİNLEDİM

Not ortalamam 99 civarında. Okul birincisi değilim, ama dersi derste dinliyorum. Bol kahve içer, kendimi çok yormamaya dikkat ederim. Akranlarıma şunu öneriyorum: Sevdiğiniz şeyleri yapın, gelecek kaygısı ile gününüzü çöp etmeyin.”

İŞTE BROWN ÜNİVERSİTESİ’NİN KABUL YAZISI: DİĞER BAŞVURULARI ÇEKİN, BİZİ SEÇİN

Tebrikler! Brown Üniversitesi’nin 2026 Sınıfı’na kabul edildiğinizi size bildirmekten mutluluk duyuyorum. Tarihimiz boyunca olduğu gibi Brown, “özgür sorgulama ruhu içinde bilgi ve anlayışı keşfetme, iletme ve koruma” misyonunu somutlaştırmaya çalışıyor. Sadece akademik camiamıza katkıda bulunabileceğinize inandığımız için değil, aynı zamanda Brown’da lisansüstü eğitimi farklılaştıran harika imkanlardan kazanacaklarınız için seçildiniz.

Haberin Devamı

Başvurunuz aracılığıyla paylaştığınız başarılardan etkilendik ve farklı ilgi alanları, yaratıcı düşünme ve entelektüel merak ortak paydasında buluşan etkileyici bir öğrenci sınıfına katılacaksınız. Siz ve gelecekteki sınıf arkadaşlarınız, topluma, ulusa ve dünyaya hizmet etmeye devam edecek olan bu bilim adamları, liderler ve yenilikçiler topluluğuna hoş geldiniz. Önümüzdeki aylarda, Üniversite Kabul Ofisi’nden ve üniversitenin diğer birimlerinden, kayıt planlarınızı daha ayrıntılı olarak ele alacak ek postalar alacaksınız. Erken karar planımız kapsamında kabul edilen bir aday olarak diğer tüm başvurularınızı geri çekmeniz ve yeni başvuru başlatmamanız gerektiğini lütfen unutmayın. Bu erken karar kabulünün, yılın geri kalanına üniversite seçeneklerinizle ilgili endişeleriniz olmadan aramıza katılmanıza ve öğrenmeye odaklanmaya devam etmenize olanak sağlayacağını umuyoruz. Tüm Brown topluluğu adına, kabulünüz için tebriklerimi lütfen kabul edin. Sizi Brown’da görmeyi dört gözle bekliyoruz. 

Haberin Devamı

Diyarbakırlı Pir Servan Brown yolunda Pir Servan Tutşi, Zeki Esen ve Şerif Arjen Demir

ONLAR BİZİM GURURUMUZ

Pir Servan Tutşi’nin sınıf arkadaşı Şerif Arjen Demir de Pensilvanya Üniversitesi’nden (UPenn) yüzde 100 bursla kabul aldı. Demir sinema eğitimi alacak. Diyarbakır Bahçeşehir Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Esen, öğrencileriyle gurur duyduklarını söyledi: “Pir Servan Tutşi ve Şerif Arjen Demir ortaokuldan itibaren bizim öğrencimiz. Yurt dışına eğitim almak amacıyla gitmeyi planlayan öğrencilerimizin okul seçimi sürecinde doğru kararı vermeleri için kendilerine Global Education Center (GEC) ile hizmet veriyoruz. Bu merkezde alanında uzman danışman kadroyla en güncel bilgilerle başvuru sürecinin her aşamasının sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlıyoruz. Öğrencilerimizin bu üniversitelere kabul alabilmeleri sadece akademik başarılarıyla değil spor, sanat ve bilimle olan ilişkileriyle mümkün. Proje odaklı eğitimimizle onlara bu alanlarda faaliyet gösterebilecekleri imkanlar sunuyoruz. Pir Servan ve Arjen okulumuzun Robotik takımındaydı. First Lego League yarışmalarına katıldılar. Bölgesel ve uluslararası turnuvalarda çeşitli dereceler elde ettiler. FLL ve FRC ile mühendisliği, ilgi çekici bir başlangıç olan robot yapımı sayesinde bilimi sevdiriyoruz. Pir Servan, kasım ayında açıklanan Baltık Ülkeleri Felsefi Deneme Yazma Yarışması’nda gümüş madalya almış ve bizleri gururlandırmıştı. Bugün ise Brown Üniversitesi’nden aldığı tam burslu kabul ile bizi, okulunu ve arkadaşlarını mutlu etti.

Yazarın Tüm Yazıları