Sürekli para kaybedemeyiz

Ergo Türkiye CEO’su Theo Kokkalas, trafik sigortasında başlayan tavan fiyat uygulamasını eleştirerek, “15 günde, 14 milyon TL gelir kaybı yaşadık. Yıl sonunda zarar edeceğiz. Sürekli para kaybetmeye devam edilemez. Birçok yatırımcı oturur, düşünür” dedi.

Haberin Devamı

GEÇEN hafta sonu Ergo Sigorta’nın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlediği acenteler toplantısına katıldım. Hem Ergo Türkiye CEO’su Theo Kokkalas hem de sigorta acenteleri ile sohbet etme imkanı buldum. Açıkça söyleyeyim, herkesin gündemindeki konu, trafik sigortasında, 12 Nisan’da başlayan tavan fiyat uygulamasıydı. Acenteler, bir taraftan trafik poliçesi kesememekten şikayet ediyor, diğer taraftan da tavan fiyat uygulaması nedeniyle gelir kaybına uğrayacaklarından yakınıyor. Ergo’nun üst yönetiminin, endişesi ise geçen yıllarda olduğu gibi trafik sigortasından zarar etmek ve sermaye kaybına uğramak. Bir gözlemimi daha paylaşayım; her iki kesim de önünü görememekten rahatsız. Daha açık bir anlatımla, asıl merak edilen, ‘tavan fiyat uygulaması, söylendiği gibi 2017 sonuna kadar mı sürecek, yoksa gelecek yıllarda da devam edecek mi?

Haberin Devamı

Sürekli para  kaybedemeyizBEDELİNİ TÜKETİCİ ÖDER

Gelelim, Theo Kokkalas ile sohbetimize. Devletin getirdiği tavan fiyat uygulamasının trafik sigortasında yaşanan soruna çare olmayacağını, aksine sorunu daha da körükleyeceğini savunan Kokkalas, “Rekabeti ortadan kaldırırsanız, şirketler bir-iki sene dayanır, ancak bu işin maliyeti sonunda tüketicinin cebinden çıkar” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yıllarca trafik sigortasından zarar ettik, milyar liralık zararlar ödedik. Biz kendi hesabımıza güveniyoruz. Hazine ise daha farklı bir hesap yapıyor. Söylendiği gibi sektör trafikten kar ediyorsa, neden şikayet edelim, neden bu sigortayı satmaktan kaçalım?”

ZARARI HERKES ÜSTLENMELİ

Theo Kokkalas, tavan fiyata geçildikten sonra 15 gün içinde 14 milyon TL prim kaybı yaşadıklarına da değinerek, “Bu zararı neyle telafi edeceğiz? Yılsonuna kadar zarar edeceğiz ve bu zararın herkes tarafından üstlenilmesi gerek. Tavan fiyat, gelecek yıla sarkar mı? Bunun da bilmiyoruz. Sürekli para kaybetmeye devam edilemez. Bu durum karşısında birçok yatırımcı oturur, düşünür” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Tüm tarafların biraraya gelip, başka ülke örneklerine de bakılıp, ortak bir çözüm bulması gerektiğini vurgulayan Kokkalas, Hazine’nin dengeli bir çözüm bulacağına inandığını da sözlerine ekledi.

DEVLET, FİYATA DEĞİL HASARA MÜDAHALE ETSİN

Theo Kokkalas, devletin fiyata müdahale etmek yerine hasara müdahale etmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Trafik sigortasında ödediğimiz hasara düzenleme getirilmeli. Kazada ölen kişiye ödeyeceğimiz tazminatı bilmeliyiz. İtalya’da, İspanya’da ödenecek tazminat düzenlenmiş, biz ise cebimizden ne çıkacak bilmiyoruz. Kazada ölen kişiye bir tarife getirilmeli ki, biz de ödeyeceğimiz rakamı bilelim. Trafik sigortasında bugün sattığımız bir poliçeden 10 yıl boyunca sorumluyuz. Kim, ne zaman dava açacak, açılan dava ne kadar sürecek ve davanın sonucu ne olacak, biz ne ödeyeceğiz bilemiyoruz. Trafik sigortasındaki sorun çözülsün isteniyorsa, fiyata müdahale etmek yerine devlet hasara müdahale etsin, ödemelere düzenleme getirsin.”

Yazarın Tüm Yazıları