Hangi hallerde aile yardım ödeneÄŸi kesilir?

Soru: Annem 1981 doÄŸumlu. Ä°steÄŸe baÄŸlı sigorta ödemeye Kasım 2012’de baÅŸlandı. Hali hazırda 10 yıl isteÄŸe baÄŸlı sigorta ödemesi var. Babam polis olarak emniyette çalışıyor. Annem 4/A sigortalı olursa babama ödenen aile yardımı kesilir mi? 4/A sigortadan nasıl emekli olabilir? Hasan K. Â

Haberin Devamı

Cevap: Mevzuat gereği, eş için aile yardımı, memurun çalışmayan, aylık almayan eşi için ödenir. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aylık alan, ticari faaliyette bulunan eş için memura aile yardımı ödenmez. Bu durumun tek istisnası isteğe bağlı sigortalılıktır. Eşin çalışmaya başlaması ya da aylık alması halinde aile yardımı artık ödenmez. Eşin tarım sigortalısı olması, sigortalı olarak çalışması, belirli bir ücret karşılığı çalışması durumunda aile yardımı kesilir. Yani bu durumda sizin de aile yardım ödeneğiniz kesilir. Anneniz isteğe bağlı sigortalı olarak çalışıyor ve isteğe bağlı sigortalılıktan yani, Bağ-Kur statüsünden emekli olacak. 4/A’lı olarak emekli olamaz.

BORÇLANARAK SİGORTALILIĞINIZI ÖNE ÇEKEBİLİRSİNİZ

Soru: 1997-1999 arası 18 ay askerlik yapıp, 2000 yılında 4/A SSK’lı çalışıp 2001 yılından bu yana halen devlet memuru olan bir kişinin 18 ay askerlik borçlanması yapması halinde sigorta başlangıç tarihi geriye gelir mi? Serhat A.

Haberin Devamı

Cevap: Ekim 2008’den sonra ilk defa memur statüsünde sigortalı olunmasına karşın, bu tarihten önce SSK kapsamında sigortalılığı olanların, sigortalılık başlangıç tarihinden önceki sürelerine yönelik yapacakları askerlik borçlanmaları geçerli sayılacak. Borçlandıkları süreler emeklilik hesabında dikkat alınacak ve sigorta başlangıç tarihleri borçlandıkları süre kadar öne çekilecek. Bu durumda askerlik borçlanması yaparak sigorta başlangıç tarihini öne çekebileceksiniz.

ÇALIŞAN EMEKLİLERDEN PRİM KESİNTİSİ YAPILIR

Soru: 2024’ün ocak ayında emekliliğe hak kazanıyorum. Emekli olduktan sonra başka bir işyerinde çalışacağım. Çalıştığım işyerinde de SGK için prim kesintisi yapılacak mı, yoksa prim ödemeden mi çalışacağım? Nihat E.

Cevap: Emekli olup, emekli aylığı bağlananların yaşlılık aylığı kesilmeden yeniden çalışmaya başlamaları halinde Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılır. Bu kapsamda yapılan kesinti tutarı yüzde 32’dir. Bunun sadece yüzde 7.5’i çalışandan kesilir. Toplam kesintinin yüzde 2’si iş kazası meslek hastalığı primi (işveren öder), yüzde 22.5’i de işveren payıdır.

Haberin Devamı

EYT’Lİ OLURSUNUZ AMA MAAŞ BAĞLANMAZ

Soru: Hollanda’ya 1.5 yıl önce geldim. Türkiye’de uzun süre savunma sanayiinde çalıştım. 200 gün prim eksiğim vardı. 25 yılım doldu. Borçlanma yaptım, sisteme işlendi her şey hazır ama maaş bağlanmıyor. Neler yapabilirim? Borçlanmamı iptal edebilir miyim? Burkan K.

Cevap: Yurtdışında yaşayanlar EYT düzenlemesinden faydalanıp emekli olabilirler. Türkiye’deki sigortalılıkları üzerinden yani gerekli şartları yerine getirmeleri halinde EYT’den emekli olabilir ve emekli maaşı da alabilirler. Ancak borçlanma yaparak prim gün sayısını tamamlayanlar, EYT’den emekli olduklarında emekli maaşı bağlanmaz. Yurtdışı borçlanmanızdan vazgeçme hakkınız var. Başvuruda bulunarak, borçlanmanızı iptal edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Ä°ÅžSÄ°ZLÄ°K MAAÅžINA BAÅžVURABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z

Soru: 1969 doğumluyum. İlk sigorta girişim 6.10.1998. 8355 gün sigorta ödemem var ve asgari ücretten 1000 TL fazla maaş alıyorum. Emekli olmam için işverenim sürekli zorluyor. Yılbaşından sonra mı, yoksa öncesinde mi emekli olmalıyım? İkinci sorum beni işten çıkartsalar tazminatımı, alıp işsizlik maaşı alabilir miyim? Melek A.

Cevap: İş Kanunu gereği işveren çalışanı emekliliğe zorlayamaz. Asgari ücretin çok az üzerinde maaş aldığınız için 2023 sonuna kadar emekli olmakla 2024’ün ocak ayında emekli olmak arasında hiçbir fark yok. Tek fark, 2024’ün ocak ayında emekli olduğunuzda kıdem tazminatının tavanı artacaktır ancak maaşınıza göre bu da sizi etkilemez. İşveren işten çıkarırsa kıdem tazminatınızı ödemek zorunda. Ayrıca işverenin işten çıkarması durumunda işsizlik maaşına da başvurabilirsiniz.

Haberin Devamı

SGK’DAN EMEKLİLİKLE BES’İN ALAKASI YOK

Soru: Oğlum SSK’dan emekli oldu. Çalıştığı dönemde BES’ten bir alacağımız var mı? Nasıl alırız? Şaban E.

Cevap: Sosyal güvenlik sisteminden emeklilik ile BES’ten emekliliğin bir alakası bulunmuyor. Muhtemelen oğlunuz 2017’de başlayan ve işverenlerin çalışanlarını BES sistemine dahil ettikleri Otomatik Katılım Sistemi’nde yer alıyordu. BES’ten emekli olunması için 56 yaşının beklenmesi gerekiyor. SGK’dan emekli olunca BES’ten de emekli olunmuyor. Eğer oğlunuz, Otomatik Katılım Sistemi’nden kendi isteği ile ayrılmadıysa, eski çalıştığı işyerindeki BES hesabı halen mevcuttur. İşverenin anlaşma yaptığı emeklilik şirketi ile görüşüp, BES hesabı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Hesaptaki birikimleri BES’ten ayrılarak alabilirsiniz ancak devlet katkısını alamazsınız. 

Yazarın Tüm Yazıları