Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

Yapay zekâ devrimine hazır mıyız

Yapay zekâ yeniliklerini gördükçe kendimi internetin ilk çıktığı günlerdeki gibi hissediyorum.

Haberin Devamı

Hatta o dönemde internet ‘bilgi otoyolu gibi olacak, isteyen istediği bilgiye ulaşacak’ diye tarif edilirdi. İnternet 20’nci yüzyılın en büyük devrimlerinden biri oldu.

21’İNCİ YÜZYIL DEVRİMİ

Aslında bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ve internetle birlikte yapay zekâ da arka planda gelişmeye devam etti.

Son yıllarda teknolojinin katlanarak gelişmesi, geçen yıl da OpenAI şirketinin ChatGPT yapay zekâ sohbet robotunu kullanıma açması ve Google’ın Bard ile yarışa katılmasıyla durum daha farklı bir hal almaya başladı.

Ve şimdi yapay zekâ ve robotlar, 21’inci yüzyılın en büyük devrimlerinden biri olmaya aday.

Yapay zekâ eğitimden, sağlığa, eğlence sektöründen silah sanayine, tarımdan üretime kadar hemen hemen her sektörde giderek yaygınlaşıyor. Bir yandan insan hayatını kolaylaştırabileceği söylenirken, öte yandan varoluşsal bir tehdide dönüşebileceğine dair kıyamet senaryolarına kadar varıyor tartışmalar.

Haberin Devamı

CHATGPT ACİL SERVİSTE

Önceki gün yabancı ajanslarda bir haber vardı. Bir pilot çalışmada ChatGPT, acil servise gelen hastalarda teşhisin konulması için kullanılmış. ChatGPT’nin neredeyse uzman doktorlar kadar hastalara doğru teşhis koyabildiği tespit edilmiş. Acil servislerde ChatGPT’nin kullanılmasının bekleme süresini azaltıp doktorların yükünü hafifletebileceği belirtilirken, araştırma sonuçlarının haftasonu Avrupa Acil Tıp Kongresi’nde açıklanması bekleniyor.

EĞİTİMİ NASIL ETKİLEYECEK

Yeni bir ders yılına başlarken bir diğer tartışma, ChatGPT’nin eğitim hayatını nasıl etkileyeceği, öğrencileri tembelliğe mi yoksa çalışmaya mı teşvik edeceği yolunda. Yapay zekânın eğitimde olduğu gibi iş hayatında da radikal değişikliklere yol açması bekleniyor.

Çok kısa sürede insan zekâsını taklit ederek birkaç başlık girildiğinde sunum hazırlayabilen uygulamalar bazı mesleklerde işgücü ihtiyacının sonunu getirebilir mi? Yapay zekâ hangi iş alanlarını ele geçirip hangi alanlarda fırsat yaratabilir?

Sınırları ne olacak, bu sınırları kim belirleyecek, kim denetleyecek? Çok fazla soru var.

ABD SENATOSU’NDA ZİRVE

Haberin Devamı

Tüm bu sorular yeni dönemde en çok kafa yorulan konuların başında geliyor. Nitekim önceki gün ABD Senatosu’nda da konu ‘Yapay zekâ’ydı. Tesla ve SpaceX kurucusu Elon Musk’tan Microsoft kurucusu Bill Gates’e OpenAI CEO’su Sam Altman’dan META CEO’su Mark Zuckerberg’e kadar 22 teknoloji şirketinin üst düzey temsilcisi Kongre binasında düzenlenen bir oturumda bir araya geldi.

Daha önce yapay zekânın varoluşsal bir tehdide dönüşebileceğini öne süren Musk, bu sefer teknolojinin kontrolü için ‘hakem’ bir kurum oluşturulmasını önerdi. Zuckerberg, sektöre açıklık ve şeffaflık istedi. Google’ın CEO’su Sundar Pichai, sağlık ve enerji sektöründe yapay zekânın çözüm üretici olabileceğini belirtti. Sonuçta katılımcıların çoğu yeni teknoloji için bir yasal düzenleme yapılmasını desteklerken girişimcilerin esnek bir tutumdan yana olduğu söyleniyor.

Haberin Devamı

Bu toplantı öncesinde ABD’nin yapay zekâ düzenlemesinde Avrupa’nın gerisinde kaldığı konuşulurken, AB’nin kuralları ise katı olduğu gerekçesiyle eleştiri konusu olmuştu.

‘AI’ Mİ ‘YZ’ Mİ DEMELİ

Yapay zekâ ya da İngilizce kullanımıyla ‘Artificial Intelligence’ (AI) yeni dönemi ve hayatın her alanını şekillendirecek bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Bir kere nereye varabileceği kestirilemediğinden insanda tedirginlik yaratmıyor değil.

Öte yandan teknolojide geri dönüşü mümkün olmayan bir seviyeye gelindiği de belli. Dolayısıyla yapay zekâ devrimine hazır olmak, mevzuatını hazırlamak, farkındalığı arttırmak daha doğru bir tutum olacağa benziyor.

Bir de editör olarak merak ediyorum; yapay zekâdan bahsederken hangi kısaltmayı kullanmalıyız. İngilizce kısaltması olan ve uluslarası kabul gören ‘AI’ mı (okunuşu Ey-Ay) yoksa Türkçe kısaltması ‘YZ’ mi olmalı?

Yazarın Tüm Yazıları