Ne olacak bu Alsancak Limanı

“ALSANCAK limanı satılıyor mu? Kim alacak” gibi sorular dikkat çekti önce. Yabancı bazı TV kanallarına göre, liman için Körfez ülkeleriyle görüşmeler sürüyormuş... Giderek yayılan haberlere göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu söylentileri bir anlamda doğrulamış, “Bakan yardımcılığı seviyesinde arkadaşlarımız görüşme yaptı” demiş.

Haberin Devamı

 

 

ŞEFFAF OLMASI GEREKİR
Konuyla ilgili daha çok tepki açıklamaları gelirken, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Alsancak Limanı’nın verimli bir şekilde hizmet vermesi için satışın olması gerektiğine inanıyoruz. Satışın kamuoyunun beklentisini karşılayacak şekilde şeffaf olması gerekir” demiş. Alsancak Limanı’na yatırım gerektiğini, devletin buna gücü olmadığını, özelleştirmenin doğru bir seçenek olduğunu vurgulamış Eskinazi, şöyle demiş; “Türkiye’nin gözbebeği konumundaki Alsancak Limanı mevcut yapıda her geçen gün kan kaybediyor. Bu kan kaybı özelleştirme ile son bulacaktır.”

İZMİR HALKINA EMANETTİR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de Alsancak Limanı’nın İzmir halkına ve İzmir’in kurumlarına emanet olduğunu savunmuş, girişime karşı çıkmış:
“Kamuoyunu tatmin eden bir gerekçe açıklanmadan satışının yapılacağının duyurulması asla kabul edilemez. Limanın, şehrimizin asırlık odalarının, sivil toplum kuruluşlarının ve elbette belediyemizin görüşü alınmadan satışa çıkarılması da asla kabul edilemez. Liman, İzmir’in kalbidir. Onu korumak belediyemizin, tüm İzmirlilerin ve elbette hükümetin de görevidir.”

MİLLİ DEĞERLERDEN BİRİSİ
İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç da, “Cumhuriyetimizin milli değerlerinden bir tanesi olan İzmir Alsancak Limanı’nın işletme haklarının yabancılara satışından vazgeçilmeli. Liman, İzmirlilerin olmalıdır” demiş. Bazı CHP milletvekillerinin de satışa karşı çıkan açıklamaları var... Jak Eskinazi gibi, EBSO (Ege Bölgesi Sanayi Odası), İZTO (İzmir Ticaret Odası), DTO (Deniz Ticaret Odası) ve ilgili iş insanlarının tüm etkili, yetkililerin de görüşlerini açıklaması gerektiğine inanıyorum.

Haberin Devamı

SORULAR SORULAR SORULAR
Uzman değilim ama, kentte yaşayan birisi olarak aklıma gelen şu soruları da iletiyor, yanıtlar gelmesini umuyorum: “Alsancak Limanı bugünkü haliyle verimli kullanılamıyorsa ne yapılmalı? Özelleştirme tek çareyse, nasıl bir yol izlenmeli? İzmir’in limana katkısı, etkisi ne olabilir? Liman ticaret işlevini giderek yitirip Aliağa’ya mı kaptırıyor? Gerçekten durum böyleyse, liman daha çok turizm amaçlı kullanılamaz mı? (Örneğin kruvaziyer gemileri daha çok çekecek önlemler alınamaz mı?) Limanın çok büyük alanının bir bölümü marina olarak düzenlenemez mi? Turisti çekecek yiyecek-içecek yerleri, küçük hediyelik satan dükkanlar yapılamaz mı? İzmir’in bu konudaki deneyimlileri, etkilileri, yetkilileri düşüncelerini bir an önce açıklayamaz mı? Limanın bir bölümü turizm-yolcu, bir bölümü yük amaçlı kullanılamaz mı? Alsancak Limanı’ndan sorumlu kurumlar, gelişmeleri kamuoyuyla, İzmir’le paylaşacak mı?”
SON SÖZ: Alsancak Limanı’nın İzmir için en verimli şekilde değerlendirilmesini diliyorum. Kolay gelsin!
------------------
BİR DUYURU

Atatürk’ün Çeşme’ye
gelişinin 97’nci yılı

ÇEŞME Belediyesi’nden davet var: Ilıca’dan Ata’mıza Selam! Ata’mızın Çeşme’ye gelişinin 97’nci yılını kutluyoruz. 21-22-23 Temmuz tarihlerinde Ilıca Taş İskele’de gerçekleşecek olan festivalimize davetlisiniz.

Yazarın Tüm Yazıları