İşte kuşların cenneti

EGE Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı’nın verdiği bilgiye göre, Uluslararası Paris, Bern ve Ramsar sözleşmeleriyle İzmir Kuşcenneti’nde yaşan 295 kuş türünden 108’i burada kuluçkaya yatıyor.

Haberin Devamı

Çok önemli olan tepeli pelikanlar Homa Dalyanı’ndaki iki küçük adada, flamingolar ise Binbir Gıda Çamaltı Tuz İşletmesi’nin ortasında özel yapılan kuluçka adasında 4 yıldan beri ürüyor.

İşte kuşların cenneti

KURUMLARIN İŞBİRLİĞİ
Flamingoların burada kuluçkaya yattığı ilk kez 1982’de duyuruldu. 1982-2012 arasında dalga erozyonu nedeniyle flamingoların yuva yaptığı adacıklar yok oldu. Bunun üzerine, özel ve resmi kurumların işbirliğiyle 2012’de dünyadaki en büyük 6 bin 460 metrekarelik flamingo adası yapıldı.
TAHMİN: 19-20 BİN ÇİFT
Ada sayesinde 2014’te 10 bin, 2015’te 7 bin, 2016’da 16 bin çift flamingo burada üreme olanağı buldu. Bu yılki gözlemler sonucu 19-20 bin çift flamingonun kuluçkaya yattığını tahmin ediliyor. Çünkü, adanın tamamını flamingolar kuluçka için doldurdu. Üreme adasındaki kuluçka dönemi ise 3 ay kadar sürmektedir.

Haberin Devamı

-----


BİR KARAMSAR YORUM

Kara bulutlar dolaşıyor

İşte kuşların cenneti

“Kuşçu Hoca” diye anılan ve 1982’den bu yana Cennet’le ilgilenen Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı ise İzmir Kuşcenneti’yle ilgili ilginç gelişmeleri sıraladı:
“2017 üreme döneminde flamingolar yuva ve yavru yapma rekoruna doğru koşarken sevincimiz kursağımızda kaldı. 1982 yılından beri İzmir Kuşcenneti’nin bulunduğu Gediz Deltası Sulak Alanı; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü’nün yetki ve sorumluluğunda yönetilmekte olup, Ege Üniversitesi olarak biz de bilimsel destek sağlamaktayız.
4 AYDIR İMZALANMIYOR
2002’de Bakanlar Kurulu kararı ile (İZKUŞ) İzmir Kuşcenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği (İzmir Büyükşehir, Karşıyaka, Çiğli, Menemen, Foça belediye başkanları ve meclis üyelerinden oluşuyor) kurulunca DKMP Genel Müdürlüğü arasında Gediz Deltası Yönetim Planı çerçevesinde Alan Yönetimi İşbirliği Protokolü imzalanmıştır. Bu protokol ile 2 kurum kendi aralarında görev dağılımı yaparak Kuşcenneti’ni 15 yıldan beri yönetmektedir. Ancak 4 aydan beri yeni protokol DKMP Genel Müdürlüğü tarafından imzalanmayarak sürüncemede bırakılmıştır.
BÜYÜK BÜTÇE AYRILDI
İZKUŞ’un bu yıl Kuşcenneti için ayırdığı bütçe 3 milyon TL civarında olup bu Türkiye’de hiçbir sulak alan için ayrılmamıştır (!) İZKUŞ’ta çalışan 19 işçi buradan aldığı maaş ile evine ekmek götürmektedir. Kurumlar arasında yönetsel olarak bazı çatışmalar ve anlaşmazlıklar olabilir. Bunlar konuşarak ve yazışarak mevcut çekinceler giderilebilir.
KRİZİN AŞILMASI GEREK
Kuşcenneti’nin geleceğini düşünerek bu protokol krizinin aşılması gerektiğine inanıyorum. Protokolün yenilenmesi ile ilgili olarak kurumlar arası uzlaşmanın sağlanması için DKMP Genel Müdürü Nurettin Taş, DKMP Genel Müdürlüğü’nden sorumlu Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Harun Tüfekçi ile görüşülmüş ve kendilerine protokolün yenilenmesi ile ilgili açıklayıcı bilgiler verilmiştir.
19 KİŞİ İŞSİZ KALMASIN
Protokolün yenilenmesi için ilgili kurumların yetkili kişilerini sağduyulu davranmaya davet ediyor, ondan sonra karar vermelerini diliyorum. Sayın yetkililer lütfen pire için yorgan yakmayınız ve Kuşcenneti’nde çalışıp evine ekmek götüren 19 kişiyi işsiz bırakmayınız.
POLİTİKA MALZEMESİ OLMASIN
Ayrıca, Kuşcenneti’nin geleceğini de karartmayınız. Çünkü her zaman olduğu gibi yapmak zor, yıkmak kolaydır. Alacağınız kararlarda gelecek nesli düşünmenin sizlerin vicdani ve insani sorumluluğunuzda olduğunu hiçbir zaman unutmayınız. İzmir Kuşcenneti’ni siyasi politika malzemesine alet etmeyiniz. Tabiatı korumanın siyasi partisi olamaz ve olmamalıdır.”

-----

Haberin Devamı


BİR DUYURU

Açık Stüdyo’da
önemli bir çalışma

İşte kuşların cenneti

AÇIK Stüdyo’da 20-21 Mayıs’ta T’ai Chi Ch’uan emekçisi Süha Ertekin ile yeni başlayanlar için iki günlük (10.00-16.00), yoğunlaştırılmış çalışma gerçekleştirilecek. T’ai Chi Ch’uan sürekli uygulandığında sağlığa çok fazla katkıda bulunan bir koruyucu hekimlik sistemi. Bir yanıyla da savunma sanatı. Kültür Park’ta, açık alanda çalışılacak.
Kayıt ve bilgi için iletişim: info@acikstudyo.com - 0535 366 03 41
www.acikstudyo.com

Yazarın Tüm Yazıları