Başkanlara naçizane öneriler

Uzun süre yerel yönetimler takip eden ve yazan bir gazeteci olarak hem mevcut hem de yeni seçilen başkanlara naçizane önerilerde bulunmak istedim...

Haberin Devamı

BEŞ YIL ÇABUK GEÇER: Beş yıl uzun bir süre olduğu kadar bir o kadar da kısa. Göz açıp kapayıncaya kadar bir bakmışsınız ki beş yıl bitmiş, gitmiş, artık seçim konuşuluyor. Beş yılınız boş yıl olmasın. Hızlı başlayıp dolu dolu icraatla geçirmekte fayda var. Bir alana ağırlık verip diğerini ihmal ettiğinizde de sıkıntı yaşarsınız. Denge kurmak önemli. Nasıl başlarsanız öyle gider.

PERSONELİNİZLE SAVAŞMAYIN: Ordusuyla kavga eden hiçbir komutan başarılı olamaz. Personelinizle savaşmaktan kaçının. Onların mutlu, huzurlu olmadığı ilçede ne siz ne de ilçe sakinleri mutlu olur. Belediye aile gibidir, içerideki kargaşa, huzursuzluk sokağa, caddeye, bakkala, kasaba, esnafa dalga dalga yayılır. Çalışanınıza hak ettiğini verin hak edilen hizmeti sonuna kadar isteyin.

Haberin Devamı

DALKAVUKLARA DİKKAT EDİN: Her yerde olduğu gibi belediyelerde de kraldan çok kralcılar olur. Anahtar cümle, "Başkan bey böyle istiyor"dur. Çoğu zaman başkanın haberi bile yoktur. Sizin adınıza siz istiyormuşsunuz gibi davranan dalkavuklara dikkat edin. Günün sonunda kimse onları suçlamaz, yöneten olarak iyiden de kötüden de siz mesul olursunuz. Vatandaş sizi bilir. Ekibiniz ya sizi uçurur ya da hep beraber çakılırsınız.

ESKİYİ SÜREKLİ KÖTÜLEMEYİN: Eski eskide kaldı. Başlangıçta eski dönem ile ilgili bir değerlendirme yapıp doğrusunu yanlışını ortaya koyun. Vatandaşa “Aldığımız tablo budur” açıklaması yapın, onlar da bilsin. Eski dönemi sürekli kötülemeyin. Sürekli eski bahanesi üretmek kolaycılığa kaçmak olur. Bir süre sonra vatandaş da sıkılır. Unutmayın beş yılın sonunda siz de yaptıklarınız ya da yapamadıklarınızla eski olacaksınız. Makamınız şikâyet makamı değil icra makamı olmalı. Vatandaş sizi onun için seçti.

KAVGA YERİNE UZLAŞI KAZANDIRIR: Son seçim sonuçları gösterdi ki vatandaş artık kavga eden değil uzlaşmacı ve işini yapan başkan istiyor. Polemiklerin içinde olan başkanlar kaybetmeye mahkûm oluyor. Muhalefetinizi de yapın ama stratejinizi iyi belirleyin. İyiye destek olun yanlışa ‘dur’ deyin. Belediye ve vatandaş menfaati her şeyin önünde olmalı. Sürekli negatif siyaset kaybettirir. Taş atana gülle karşılık vermek kazandırır. Arka kapı diplomasisini iyi yapan başkanlardan olmaya bakın.

YANLIŞ CÜMLELER

Haberin Devamı

Başkanlara naçizane öneriler

Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, devir teslim töreninde belediye önündeki otobüsten vatandaşa sesleniyor. O esnada ezan okunduğu için konuşmasına ara veriyor. O esnada arkadan birinin sesi duyuluyor; “Burada kaç tane cami var, buranın ezanı biter mi? Bu ne ya ora cami bura cami…” Başka bir kadın ise “15 dakika sürer merak etme” diyor. Konuşan kimdir necidir bilmem ama Veli Gündüz Şahin’in yakınında bu düşüncede olanlar var ise böyle yanlış cümleler kuranlar varsa belediyeden uzaklaştırması şart! Tanıyorsa da çağırıp uyarması da şart!

TURİZM ZABITASI BİZDE DE OLMALI

Başkanlara naçizane öneriler

Hafta sonu Konya’daydım. Mevlâna ziyaretimde mini elektrikli bir araç dikkatimi çekti. Konya Büyükşehir Belediyesi, ‘Turizm Zabıtası’ birimi ile yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyormuş. Turizm Zabıtası bizde de olmalı. Ankara Kalesi başta olmak üzere Ulus bölgesinde mini araçlarla hizmet vermeli. Başkent bunu fazlasıyla hak ediyor...

Yazarın Tüm Yazıları