Mahallede bi dünya tiyatro

DRAMATİK yazarlık bölümünü bitirir.

Haberin Devamı

Tiyatro sanat bilimi üzerine de yüksek lisans yapar. Önce Ürdün, ardından İstanbul’da profesyonel iş hayatının koşuşturmasına girer. Deniz Turhan Hotiç, bu süreçte tiyatroyla bağını hiç koparmaz. İzmir’e döndüğünde de ‘tiyatrosuz olmaz’ diyerek tüm odağını bu alana yönlendirir. Sahne ve görsel sanatlar etkinliklerinin sunulduğu bir alan, bir proje üretim merkezi ve sivil toplum girişimi gibi birçok hedefle de bu alanda dernekleşmek adına harekete geçer. Hedef ve hayaline ortak ettiği isimlerle de Bi Dünya Tiyatro Sahne ve Görüntü Sanatları Tiyatro Topluluğu Derneği’ni kurar. Bugün İzmir Bostanlı’da bir sokak arasında yer alan cep tiyatrosunda birçok etkinlik yapan, mahalle sakinlerini sahneye çıkaran, çocuklar için kukla gösterileri gerçekleştiren Bi Dünya Tiyatro’nun gündeminde ise hem daha fazla kitleye ulaşmak hem de kente büyük bir tiyatro sahnesi kazandırmak var.

Haberin Devamı

Mahallede bi dünya tiyatro

Bİ Dünya Tiyatro... Muhsin Ertuğrul’un “Yarın kıyamet kopacağını bilsem, bugün bir tiyatro daha açarım!” sözünden hareketle farkındalık yaratan çalışmalara imza atan bir sivil toplum kuruluşu. İnsanlara sanatın iyileştirici gücünü hatırlatmak isteyen bir oluşum. Bi Dünya Tiyatro Sahne ve Görüntü Sanatları Tiyatro Topluluğu Derneği’nin kurucularından ve başkanı Deniz Turhan Hotiç ile hem dernekleşme sürecini, hem yürüttükleri çalışmaları, hem de yarınlara dair hedeflerini konuştuk. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Ana Sanat Dalı Dramatik Yazarlık Bölümü’nden “Feminizm’in Toplumsal Açıdan İncelenmesi ve Bir Örnek Oyun: Vesikalı Bekaret” başlıklı lisans teziyle mezun olan Deniz Turhan Hotiç, daha sonra ise Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Tiyatro Sanat Bilimi Bölümü’nden “Cumhuriyet Dönemi Türk Tiyatrosu’nda Bulvar Tiyatrosu ve Dormen Tiyatrosu Modeli” teziyle de yüksek lisansını tamamladığını paylaştı. Deniz Turhan Hotiç, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Mahallede bi dünya tiyatro

 

BAĞINI HİÇ KOPARMADI
“Prof. Dr. Özdemir Nutku, Prof. Dr. Hülya Nutku gibi çok değerli isimlerden ders aldım. Üniversitenin ardından çalışmak için Ürdün’e gittim. 6 yıl Kral Hüseyin’in ekibinde çalıştım. Daha sonra yolum büyük bir holdingle kesişti ve İstanbul’a geldim. Holdingin kurucularının özel asistanlığını yaptım. 16 yıl da İstanbul’da yaşadım. Tabii bu süreçte oyunlar yazıyor ve tiyatroyla bağımı koparmamaya çalışıyordum. Ve beş yıl önce İzmir’e döndüm. Birçok amatör tiyatro çalışmasına destek verdim, festivallerde atölyeler düzenledim, dersler verdim, köy okullarında çocuklarla yaratıcı drama çalışmaları yürüttüm. Tüm bunları yaparken de tiyatronun her yerde olması gerektiğini yüksek sesle dile getirmeye başladım ve bir tiyatromuz olmalı hayalini kurmaya başladım.”

Haberin Devamı

Mahallede bi dünya tiyatro

VE DERNEKLEŞTİLER
Tiyatro kurma hayali için çalışmalar yapan Deniz Turhan Hotiç, pandemi döneminde de ‘bildiklerini paylaşma’ hedefiyle online dersler vermeye başlar. İlk etapta kendi imkanlarıyla Bostanlı’da bir cep tiyatrosu kurmak için ilk adımı atığını söyleyen Hotiç, hikayenin devamını şöyle anlattı:
“Herkes pandemi döneminde bu adımı çılgınlık gibi görse de sanata hiç olmadığımız kadar ihtiyacımız olduğunu bilerek hareket ettim. Mahallede, sokakta var olmak, insanlara sanatın iyileştirici gücünü hatırlatmak istedim. Bu topraklara olana borcumuzu ödemek adına kurmak istediğim tiyatroda önemli bir aşama kaydetsem de sürdürülebilir olması ve yarınlara taşınması da önemliydi. Bunu sağlamanın yolunun da dernekleşmeden geçtiğini düşündüm. Çevremdekilerle birlikte eğitimini aldığımız mesleğimizi, artık bir arada icra etmek için dernekleştik. Bi Dünya Tiyatro Sahne ve Görüntü Sanatları Tiyatro Topluluğu Derneği 2020’de kuruldu.”

Haberin Devamı

Mahallede bi dünya tiyatro

ALANINDA BİR İLK
Bi Dünya Tiyatro ile sahne ve görsel sanatlar etkinliklerinin sunulduğu bir alan, proje üretim merkezi ve sivil toplum girişimi olma hedefiyle bir dernek çatısında buluştuklarını ifade eden Hotiç, “Mümkün olan her gün, her gece, katma değer sözü verdiğimiz oyun, şiir, edebiyat solunacak sunumlar hazırladık. Yaşı ne olursa olsun, ‘hayalimde ve içimde ukdedir tiyatro’ diyenlere, tiyatro severlere deneyimleme ortamı yaratalım dedik. Mesleğimizi tatmak isteyen küçük büyük herkes için atölyelerimizi kurduk. Akademik bilgilerimizi paylaşabileceğimiz, kişisel gelişim temeline dayalı ‘deneyim atölyelerini’ yeniden şekillendirdik. ‘Meslek edinmek isteyen gençlerimizin, üniversite eğitimi öncesi, adımlarını tanımalarını, ayrıcalıklarını bilse bile güçlüklerinin oturduğu temelleri kulağına fısıldamak gerek’ diyerek, bugünlere geldik” ifadelerini paylaşarak, İzmir’in dernek statüsündeki ilk profesyonel oda tiyatrosunun doğuş öyküsünü paylaştı.


SAHNE SENİN
TİYATRONUN herkesle buluşması ve kucaklaması için yoğun bir mesai harcayan Deniz Turhan Hotiç, “Hayalimde ve içimde ukdedir tiyatro” diyen tüm tiyatro severler için bir deneyimleme ortamı yaratmanın heyecanı yaşadıklarını belirterek, “Bu kapsamda ‘Sahne Senin’ ortaya çıktı. Cep tiyatrosu ya da sahnemizin bulunduğu mahallenin sakinlerinden oluşan bir tiyatro oluşturduk. Değişik yaş grubu ve deneyimi olmayan mahalle sakinleriyle hareket ettik. Ve ‘Sahne Senin’ dedik. Anne-baba ve çocuğuyla aynı sahneyi paylaşanlar oldu. Önce tiyatro kültürü, felsefesini aktardık, ardından da oyunculuk geldi. Tirat seçip verdik. 8 oyunun 10 sahnesi oynandı. Şimdi ikinci ekiple çalışmalarımız başladı. 6 aydır devam ediyor çalışmalar. Bu kez katılımcılar mahallenin dışından” diyor.

Haberin Devamı


KENT KÜLTÜR VE
SANATINA KATKI
“Bİ Dünya Tiyatro olarak amacımız; toplumun tüm bireylerine, tiyatronun barışçıl ve birleştirici gücüyle gerçek işlevini yansıtmak, daha iyi, sağlıklı ve mutlu bir toplum olma yolunda tiyatro sanatından şu andan daha çok yararlanabileceğimizi göstermek” diyen Deniz Turhan Hotiç, “Her hafta son cep sahnede çocuklar için kukla oyunlarımız var. STK olduğumuz için de sosyal etkinliklere destek veriyoruz. Yetişkin engellilerle özel çalışmalar yürütüyoruz. Birçok atölyemiz bulunuyor, eğitimler veriyoruz. Gençlik tiyatrosu kurmak üzerine de çalışmalarımız var. Ayrıca seyirci platformu oluşturmak da hedeflerimiz arasında. Her şeyi alkışlayan değil, sorgulayan bir yapı olmasını istiyoruz. Yeni projeler üretmek, İzmir’in kültür ve sanat yaşantısına katkıda bulunmak, Körfez’in üzerinde yükselen bir yerleşkeye ihtişamlı bir tiyatro binası inşa etmek de hedeflerimiz arasında” diyor.

KISA KISA

* Bi Dünya Tiyatro Derneği’nin şu an 40 üyesi olduğunu belirten Deniz Turhan Hotiç, “Tiyatro bölümü mezunu olan, aralarında devlet tiyatrosu bünyesinde profesyonel görev almış; yurtiçinde ve yurtdışında sektörünün önde gelen isimlerinin yetiştirdiği, bir grup oyun yazarı, oyuncu, yönetmen, sahne tasarımcısı, dublaj sanatçısı ve kostüm tasarımcısı bu dernek için bir araya geldik” diyor.

* 10 kitaptan oluşan ‘Çocuk ve Gençlik Oyunları’ serisinin geçtiğimiz yıl okuyucuyla buluştuğunu aktaran Deniz Turhan Hotiç, amaçlarının nitelikli oyun metinlerini örgün eğitim alan öğrencilere, eğitmenlere ve tiyatro topluluklarına ulaştırabilmek olduğunu paylaştı. Hotiç, kitaplarının içine ‘reji notları’ tutulması için de bir tablo eklediklerini aktardı.

Yazarın Tüm Yazıları