Küvetten kurşun geçirmez levhaya

Her şey baba Abdülkadir Çınar’ın 70’li yıllarda inşa ettiği evlerin banyoları için küvet bulamamasıyla başlar...

Haberin Devamı

 Küvetten  kurşun geçirmez levhaya

Ve inşaatın yanına küvet üretimini ekler. 90’lı yılların başlarında ise ikinci kuşak temsilcisi Ahmet Çınar’ın işe dahil olması yeni bir dönemin başlangıcı olur. Abdülkadir Çınar’ın kurduğu Çınar Grubu bünyesindeki Polser’i oğulları Ahmet ve Alpay, kompozit ürünlerde önemli bir aktör yapar. 2 kardeş bugün dünyanın ilk antimikrobiyel CTP levhası ile Türkiye’nin tek kurşun geçirmez levha ve panellerini üreterek birçok ilke imza atıyor.

ÇINAR Grubu’nun amiral gemisi Polser, kuşaklar arası uyumla bugün sektöründe önemli bir oyuncu olmayı başarmış. İnşaatla başlayan, daha sonra küvet üretimiyle yeni bir boyut kazanan, bugün ise cam elyaf takviyeli plastik yani CTP levha konusunda global bir oyuncu. Şirktin dünü, bugünü ve yarınını ikinci kuşak temsilcisi Genel Müdür Ahmet Çınar’dan dinledik. Girişimin ilk adımını inşaat yüksek mühendisi olan baba Abdülkadir Çınar’ın attığını söyleyen Ahmet Çınar, şöyle devam etti:

 

Haberin Devamı

YOKLUK ÜRETİCİ YAPAR

 

“Girişimci bir yapısı olan babam bir dönem DSİ’de memur olarak görev yapar. Bir Amerikalı şirketin Türkiye’deki projelerinde çalışır. Önce İskenderun daha sonra İzmir’de müteahhitlik yapar. Kendi işini kurar. Konutun yanında ticari yapılar üretir. 70’li yıllarda ise Türkiye’de küvet yokluğu ortaya çıkar. Babam da gelen bir teklif üzerine polimer banyo küvetleri üretmek üzere İzmir’de küçük bir üretim tesisi kurar. İnşaatın yanında ikinci iş olur.”

 Küvetten  kurşun geçirmez levhaya

YA TAMAM YA DEVAM DEDİ VE...

 

Kendisi de babası gibi inşaat mühendisi olan ve Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra İtalya’da işletme üzerine mastır yapan Ahmet Çınar, 1993’te babası Abdülkadir Çınar’ın yanında işbaşı yapar. Aslında çocukluğundan itibaren işin içinde olan Ahmet Çınar, “İşe dahil olmamla birlikte babama, üretim ayağında ‘ya büyüyelim ya da bırakalım’ teklifini yaptım. Babam sözüme kulak verdi ve üretimde büyüme kararı aldık. Atölyeden makineli üretime geçtik. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne (İAOSB) taşındık. Küvetin yanına çatı kaplamayı ekledik. Ürün çeşidini artırdık. Kardeşim Alpay Çınar’da Boğaziçi İnşaat’ı bitirdikten sonra Amerika’da işletme üzerine mastır yaptı ve 8 yıl kadar bu ülkede çeşitli şirketlerde çalıştı. O da daha sonra bize dahil oldu. Bugün aile şirketi olarak yapı, soğutma kulesi, tarım ve hayvancılık, sağlık, gıda, otomotiv, savunma sanayi, karayolları ile reklam endüstrisine çeşitli kompozit ürünler üretiyoruz. İAOSB dışında iki yerde daha tesisimiz var. Toplam 13 bin metrekare kapalı alandayız” diyerek geldikleri noktayı paylaştı.

 

Haberin Devamı


DÜNYADA İLK TÜRKİYE’DE TEK

 

Yaklaşık 10 yıl sadece yapı sektörüne yönelik üretim yapan Polser, 2003 sonrası AR-GE ve inovasyona ağırlık vermeye başlar. “Biz artık mühendislik plastiği üreten bir firmayız” diyen Ahmet Çınar, bu alanda yaptıklarını ise şöyle aktardı:
“Küvetle başlayan serüvenimizi bugün onlarca sektör için kompozit birçok ürün üreten yapıya geldik. Ve burada da rotamız katma değerli ürünler. Bu alanda da birçok patentli ve ilk niteliği taşıyan ürünümüz var. Yoğun çalışmaların ardından 2 yıl önce dünyanın ilk antibakteriyel CTP levhalarını üretmeye başladık. Bu ürün özellikle sağlık ve gıda sektöründe kullanılıyor. Ekonomik ve hijyenik olan ürünümüzün dünya piyasasında alternatifi yok. Bunun yanında savunma sanayi için geliştirdiğimiz bir ürünümüz var. Bu da Türkiye’de tek. Kurşun geçirmez kompozit levhalarında bizim imzamız var. Bu ürünü dünyada üreten firma sayısı da bir elin parmaklarını geçmiyor. Söz konusu kurşun geçirmez paneller ve levhalar için normal tabanca ve uzun namlulu silahların kurşunlarına dayanıklılık sertifikalarını da aldık. Amacımız ordunun, silahlı kuvvetlerin ve emniyetin ihtiyaçlarını karşılamak.”

Haberin Devamı

 Küvetten  kurşun geçirmez levhaya

SIRADA PATLAMAYA DAYANIKLI LEVHA VAR

 

Şu an 3 kampüste üretim yaptıklarını ve hedeflerinin ise bunları tek çatı altında toplamak olduğunu ifade eden Ahmet Çınar, “Öte yandan kurşun geçirmez levhanın yanına bu kez de patlamaya dayanaklı olanı elemek istiyoruz. Çalışmalarımız sürüyor. Mühendislik plastiklerinde 2-3 ürün üzerinde de AR-GE çalışmalarımız devam ediyor. Teknik problemlere, teknik çözümler sunan bir yapımız var. Kompozitten terzi işi ürünlerimiz bulunuyor. Projeye özel işlerimiz var. Geniş bir üretim kabiliyetimiz var. Bunu daha da geliştirmeyi hedefliyoruz” diyerek gelecek planlarını paylaştı.

Küvetten  kurşun geçirmez levhaya


70 ÜLKEYE İHRACAT

 

Son yıllarda çift haneli büyüdüklerini ifade eden Ahmet Çınar, 2015’i de bir önceki yıla kıyasla yüzde 45’lik bir büyümeyle kapattıklarını söylüyor. Büyüme stratejilerinin tamamen ihracat odaklı olduğunu vurgulayan Ahmet Çınar, “Üretimin yüzde 80-85’ni ihraç ediyoruz. Amerika’dan Avrupa’ya 70’e yakın ülkeye ürün gönderiyoruz. Bu yılda yüzde 25 gibi büyüm hedefliyoruz. Yıllık 10 milyon metrekarelik bir üretim kapasitemiz var. 160 kişilik bir ekiple çalışıyoruz” bilgisini paylaştı.

 

KISA KISA

 

Haberin Devamı

* Çınar Grubu ‘Anayasası’ olan bir aile şirketi... Şu an biri İtalya’da olmak üzere Grubun bünyesinde 4 şirket bulunuyor.

 

* Polser, bugün sektöründe önemli bir oyuncu. Hal böyle olunca da satın alma teklifleri kaçınılmaz oluyor. Ahmet Çınar, “Bizim kapımız buna kapalı. Ama bize avantaj sağlayacak firmaları satın almaya gidebiliriz” diyor.

 

* Polser birçok ilke imza atmış durumda. Ahmet Çınar, “Dünyada 10 milim kalınlığın üzerinde kompozit levha tesisi bizde. Yine kamuflaj desenli, kendinden ışık saçan, korozyon dayanımlı levha gibi ilkelerimiz var” bilgisini verdi.

 

* Çınar Grubu’nun bir özelliği de üretimde kullandığı tüm makineleri kendisinin imal etmesi.

 

Haberin Devamı

* İşin içine mühendisliğin girdiği, kompozitten imal edilecek ürünler için çalıştıklarını vurgulayan Çınar, yıllık cirolarının yüzde 5’ini AR-GE’ye ayırdıklarını söyledi. Çınar, AR-GE merkezlerini de belgelendirmek için çalışma başlattıklarını paylaşıyor.

Yazarın Tüm Yazıları