Akademisyenliği bırakıp çiftçi oldu tasarımın yerini onarıcı tarım aldı

Demet Atınç da yönünü toprağa çevirenlerden... Caferli’de onarıcı tarımla yeni bir hikaye yazmaya başlayan Atınç, ‘Kalamaki’ markasıyla ürettiği zeytin ve zeytinyağlarını tüketiciyle buluşturuyor. Sindire sindire çiftçilik serüvenine devam eden Demet Atınç’ın hedefinde kendi markasıyla yurtdışı pazarı da var.

Haberin Devamı

Akademisyenliği bırakıp çiftçi oldu tasarımın yerini onarıcı tarım aldı



KALABALIK kent yaşantısından mücadele eden birçoğumuz bu karmaşadan sıyrılıp doğaya, toprağa yönümüzü dönmenin hayalini kuruyoruz. Domates-biber yetiştirip, iki de tavuk besleyerek hayata yeni bir başlangıç yapma planları yapıyoruz. Bu yaklaşım tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle birlikte tavan yaptı. Demet Atınç da şehir hayatını noktalayıp yönünü kırsala döndürmüş. Akademisyenliği bırakıp Kuşadası Caferli’ye yerleşen Atınç, kendini zehirsiz ve onarıcı tarıma adamış. Ağırlıklı zeytin ve zeytinyağı üretimiyle uğraşan Demet Atınç, ‘onaran dükkan’ sloganıyla ‘Kalamaki’ ismiyle bir de mağaza açmış. Kala Tarım’ın kurucularından Atınç’la şehirden köye kaçış ve girişimcilik hikayesini konuştuk.

Haberin Devamı

YARATICI YÖN İÇİN TERCİH DEĞİŞTİ
1985 Kuşadası doğumlu Demet Atınç, ortaokul ve liseyi Söke’de okumuş. Küçük yerlerde büyüyen Atınç, üniversite için önce Ankara, ardından İzmir’e gitmiş. Ankara’da uluslararası ilişkiler okurken okulu yarıda bırakmış. Bu bölümün kendine göre olmadığını düşünerek, daha yaratıcı yönünü ön plana çıkaracak bir alan arayışıyla güzel sanatları keşfetmiş. Tekrar sınava girerek İzmir’de görsel iletişim ve tasarım bölümünü kazanmış. Üniversiteyi bitirdiğinde önce özel sektörde çalışmış ama reklamcılık sektörünün çok da ona uygun olmadığını düşünmüş. Özel sektörde çok mutlu olmayacağına karar veren Demet Atınç, yüksek lisans yaptığı süreçte Yaşar Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak kariyerine yeni bir halka eklemiş.

Akademisyenliği bırakıp çiftçi oldu tasarımın yerini onarıcı tarım aldı

* Zehirsiz ve onarıcı tarım yapma niyetiyle yola çıkan Demet Atınç, “Caferli’de kendi arazimizde sofralık tirilye ve yağlık memecik zeytinlerimizin yanında mandalina, ceviz ağaçlarımız ve çam ormanıyla kapladığı alan büyük olsa da kendisi küçük bir işletme” diyor, Kalamaki için...

Haberin Devamı

HAYATINI YENİDEN ŞEKİLLENDİRDİ
Pandemi öncesinde geçirdiği bir trafik kazasıyla birlikte, “Ben ne yapıyorum, doğru yerde miyim?” sorularını sormaya başlamış. Çiftçi bir aileden gelen Atınç, çocukluğunda her ne kadar bağdan bahçeden nefret etse de pandemi sürecinde yönünü doğaya çevirmeye karar vermiş. “Bu sürece gelmeden zehirsiz ya da temiz gıda odağında araştırmalarım oldu, çeşitli topluluklarla yolum kesişti. Pandemi döneminde de buna devam ettim. Tabii online eğitimle birlikte benim için de yeni bir süreç başladı. Bir de üstüne İzmir depremini yaşadım. Evim İzmir Mansuroğlu’nda idi. Evim hasar gördü. İzmir sayfasını kapatıp Kuşadası’na geldim. Atalık tohumlarda bir şeyler üretme hedefiyle kuzenim Ozan Tunbul’un arazisinde çalışmaya başladım. O süreçte pandemide yaygınlaşan online eğitim furyasıyla birlikte permakültürden tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine, onarıcı tarımdan ekoturizm uzmanlığına kadar birçok konuda eğitimler aldım” diyen Demet Atınç, bu eğitimlerle yetinmeyerek ve akademisyenliğin de verdiği birikimle sürekli araştırmalar yapmış.

Haberin Devamı

Akademisyenliği bırakıp çiftçi oldu tasarımın yerini onarıcı tarım aldı

DİLEK YARIMADASI MARKA OLDU
Bu eğitimler içinde en çok onarıcı tarımdan etkilenen Atınç, öğrendiklerini Kuşadası Caferli’deki yaklaşık 350 dönümlük arazide uygulamaya koymuş. Tabii bu süreçte radikal bir kararla 2022’de akademisyenlikten istifa ederek çiftçilik serüvenine resmen başlamış. Demet Atınç, hikayesinin devamını şöyle aktarıyor: “Kuzenlerim Dilek Yarımadası’nın diğer ismi olan Kalamaki’yi marka olarak tescillemiş. Onarıcı tarımla bu markaya yeniden hayat vermek adına harekete geçtik. Kalamaki Çiftlik Ürünleri olarak yeni bir yolculuğa çıkma kararı aldık. Burada Antalya’da yaşayan kuzenim Ozan’la ortak bir şirket kurduk. Tüm üretim süreçlerini ben yürütüyorum. Kuzenim ise daha çok şimdilik sürece finansal anlamda katkı veriyor.”

Haberin Devamı

Akademisyenliği bırakıp çiftçi oldu tasarımın yerini onarıcı tarım aldı

* Demet Atınç, Caferli’ye ilk geldiğinde köylüler onu ziraat mühendisi sanmış ve birçok soru yöneltmiş. “Birçok şeyi sonradan öğrendim. Ve köydekilerden farklı şeyler biliyordum. Bu nedenle zaman zaman onlarla ters de düştüm” diyen Atınç, bir süre sonra köyden biri olmuş.

 
TAMİRCİ SANSALAR DA ONUN AMACI FARKLI
GEÇTİĞİMİZ yıl şirketleşmenin ardından çalışmalarına yeni bir boyut katan Demet Atınç, bu yıl buna yeni bir halka eklemiş. Çiftlikte üretilen ürünleri tüketiciyle buluşturma hedefiyle Caferli’de ‘Kalamaki Onaran Dükkan’ ismiyle bir yer açmış. Kendi üretimi zeytin-zeytinyağlarının yanı sıra zehirsiz ve onarıcı tarım felsefesiyle üretilen başka ürünlere de dükkanında yer veren Atınç, “Nasıl üretildiğini bilmediğim ürünleri satmıyorum. Önümüzdeki günlerde atalık tohumlardan hazırladığımız sebze bostanımızın ürünleri de dükkanda yerini alacak” diyerek, tabelasında yer alan ‘onaran’ kısmını görenlerin onu ilk etapta tamirci sansa da farklı bir felsefeyle insanlığa ve doğaya fayda sağlama misyonuyla yol aldıklarını paylaşıyor. Bu arada Kalamaki Onaran Dükkan haftanın belirli günleri açık...

Haberin Devamı

 
FARKLI NE YAPABİLİRİM
DEMET Atınç, onarıcı tarımın ruhuna uygun olarak gelecek planlarını da kurguluyor. Çiftlikte kendi kendine yeten bir tesis kurma hedefi olduğunu anlatan Atınç, yarınlara dair planlarını şöyle aktarıyor: “İyi bir proje yazıp, iyi bir zeytin ve zeytinyağı tesisi kurmak istiyorum. Farklı neler yapabilirimin de peşindeyim. İhracat konusunda da çalışmalarımız var. Tabii bu kendi markamızla olabilir. Kendi enerjisini üreten bir yer olmak gibi de hedefimiz var. Öyle aşırı büyüme hedeflerimiz yok. Sindire sindire ve doğaya daha az karbon ayak izi bırakarak ilerlemek istiyoruz.”

Akademisyenliği bırakıp çiftçi oldu tasarımın yerini onarıcı tarım aldı

* Demet Atınç, yıllarca doğaya-çevreye olan sorumluluk bilinciyle zararlılarla mücadele için ağaçlara asılan tuzaklarda kullanmak adına üniversitede pet şişeler toplamış bir isim. Şimdilerde de karbon ayak izini düşürmek adına kargoyla gönderdiği ürünleri için logolu karton kutu yaptırmak yerine çevreden topladığı kutuları kullanıyor. Ürün ve torbaların üzerinde yer alan ve kendi tasarımı olan logolarda bu mantıkla stamp baskıyla yine kendi eseri.

 
SONUÇLARA İNANAMADILAR
ONARICI tarımı, insan için gıda üretirken ekosistemleri, toprak ve su varlıklarını, her türlü canlı çeşitliliğini korumanın ötesinde iyileştiren her türlü teknik, yöntem, uygulama ve araştırmayı kapsayan geniş bir yelpaze olarak tanımlayan Demet Atınç, ekliyor: “Önce toprağı iyileştirme yoluna gittik. İlk etapta verim kayıpları yaşansa da uzun soluklu bir yolculuk bu... Gübre kullanmıyoruz. Toprağı sürmüyoruz, biçip üzerine bırakıyoruz. O da organik maddeye dönüşüyor. İnanılmaz olumlu sonuçla almaya başladık. Öyle ki toprağımızı analize götürdüğümüzde gübre kullanmadan bunun olamayacağını söylediler ama biz bunu doğal yöntemlerle başardık.”






Yazarın Tüm Yazıları