COVID-19’un geçmek bilmeyen üç semptomunu iyileştirme yolları

‘Uzun COVID’ denen ve hastalık geçtikten sonra da devam eden belirtilerden en yaygın olanları koku kaybı, nefes darlığı ve yorgunluk. Düzenli egzersizlerle bu semptomların iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

COVID-19’un geçmek bilmeyen üç semptomunu iyileştirme yolları
Gül, portakal, nane gibi belirgin kokusu olan şeyleri 10 saniye boyunca koklayın...

İster şiddetli ister hafif geçsin, doktorların COVID-19 sonrası karşılaştığı ortak bir durum var: Bazı hastalarda iyileştikten sonra bile koku kaybı ve nefes darlığı gibi semptomlar devam ediyor. ‘Uzun COVID’ denen bu belirtiler sizde varsa, bu önerileri okuyun...

 

KOKU KAYBI

COVID-19 virüsü beynin koku soğancığını istila ederek hastaların koku alma duyusunu kaybetmesine yol açar. Bu yüzden biraz koku egzersizi yapmak buradaki nöronlara kokuyu hatırlatmaya yardımcı olur. Portakal, gül, nane, mum gibi belirgin kokusu olan dört farklı şeyi alın ve her birini 10 saniye boyunca koklayın. Bunu her sabah ve akşam tekrarlayın. Tat ve koku duyunuz birbirine bağlı olduğundan bu egzersiz sayesinde tat alma duyunuzun da geri gelmesi beklenir.

NEFES DARLIĞI

Haberin Devamı

Akciğerlerinizin COVID-19’la savaştıktan sonra eski gücünü kazanmak için zamana ihtiyacı vardır. Biraz ‘pulmoner egzersiz’ yapmak akciğer kapasitenizin geri kazanılmasına yardımcı olabilir. Buna diyaframdan nefesle başlayalım. Bir sandalyeye omurganız dik duracak şekilde oturun. Ellerinizi midenizin etrafına, karın bölgesine yerleştirin. Ağzınızı kapatın, dilinizin ucunu en ön iki dişin hemen arkasına getirip hafifçe üst damağa değecek şekilde tutun. Burnunuzdan nefes alırken, içinize çektiğiniz havayı ellerinizin bulunduğu yere, karnınıza doğru ittirin. Nefes alırken karnınız dışarı doğru genişleyeceğinden parmaklarınızı bastırmadan hafifçe açık tutun. Nefesinizi yavaşça burnunuzdan verirken karnınız normal haline geri çekilmeli. Bir
dakika boyunca nefes egzersizini  tekrarlayın.

 

YORGUNLUK

Yapılan bir çalışma, COVID-19 hastalarının yüzde 20’sinden fazlasında hastalandıktan iki ay ve daha sonrasında bile yorgunluğun devam ettiğini ortaya koydu. Basit bir fiziksel veya zihinsel efor sonrasında hemen yoruluyorlar. Bu da bize, bu hastaların uykularının yeteri kadar dinlendirici olmadığını gösteriyor. Ayrıca dinlenme, rutin ve egzersiz dengesini iyi bulmak gerekiyor. Her gün televizyon, telefon, kablosuz internet gibi cihazlardan uzakta durmak üzere vakit ayırın. Gün içinde biraz fiziksel aktivitede bulunmaya çalışın. Kısa bir yürüyüş, köpeğinizin topunu fırlatıp oyun oynatma gibi basit egzersizler seçebilirsiniz. Bu, gece daha iyi uyumanıza yardımcı olacak. Sonra bir uyku saati belirleyin. Bu saat düzenini iki hafta boyunca sürdürmek, bedeninizin buna alışmasını sağlayacak.

 

Yazarın Tüm Yazıları