Çinlilere zeytini sevdireceğiz

ZEYTİN yasasını yoğun tartıştığımız, zeytin ağaçlarını kurtarmak için küçük büyük hepimizin seferber olduğu günlerde kısmette dünyanın en büyük zeytin işletme fabrikasını ziyaret etmek varmış.

Haberin Devamı

Prof. Canan Karatay’ın “her gün 30-40 tane yiyin” dediği zeytinin ne büyük nimet olduğunu bir kez daha hatırladık.

Balıkesir, Havran’daki 120 metrekarelik alanda, vaktinde İspanyolların “anahtar teslim” kurdukları tesiste Fora Zeytin tanıdığımız bir marka.

Uzun yıllar İş Bankası iştiraki olan Fora Zeytin 2014 yılında, aynı zamanda Billur Tuz’un sahibi olan sanayici Mehmet Mermer tarafından satın alınmış.

60 milyon liraya satın alınan tesise o günden bu yana 100 milyon liralık yatırım yapılmış.

Ayağımızda özel ayakkabılarla gezdiğimiz tesiste zeytinler boylarına göre ve hatta renklerine göre ayrılıyor.

Modern makinelerin yanı sıra el işçiliği de önemli.

Çarşıdan aldığınız içi kırmızı biberle dolu iri zeytinlerin her biri elle dolduruluyor örneğin.

Haberin Devamı

Tesisi gezerken bize Mehmet Mermer’in yanı sıra , Fora Zeytin Genel Müdürü Efe Yazıcı ve Billur Tuz’un Genel Müdürü Mutlu Mermer, fabrika müdürü Taner Yıldırım eşlik ediyor.

Çinlilere zeytini sevdireceğizHEDEF DÜNYACA ÜNLÜ BİR ZEYTİN MARKASI

Anadolu Grubu’nun bünyesindeki aile şirketi Yazıcı Holding yerine kariyerini Fora Zeytin’de sürdürmeyi tercih eden Efe Yazıcı’nın hedefleri büyük.

“Fora iyi bilinen bir marka.  Ancak hedefimiz Türkiye’den dünyaca ünlü bir zeytin markası çıkartmak” diye konuşuyor.

40 bin ton olan üretim kapasitesinin ancak yüzde 20’sini kullanan Fora Zeytin neden bir dünya markası olmasın?

Yeter ki, zeytin ağaçlarımız korunsun, üreticimiz desteklensin.

“Bu tesisin stoklama kapasitesi 80 bin ton. Dünyanın her tarafına zeytin gönderebiliriz.  Ne ki, üretim yetersiz.  Kimi zaman da fiyatlarımız pahalı geliyor. Zira üreticiye İspanya’nın kendi üreticisine ödediğinin 2 katını ödüyoruz” diye konuşuyor Mehmet Mermer.

Zeytin ve zeytinyağında dünya birincisi olan İspanya, modern tarım yöntemlerinin yanı sıra kooperatifçiliği ve üreticisini destekliyor.

Zeytin ağaçlarına göz dikmek yerine esas bu sorunları konuşsak.

MEHMET ÖZ TÜKETİMİ ARTTIRMIŞ

Mermer, Fora Zeytin’i devraldıktan sonra dünyanın en büyük gıda fuarlarına katıldıklarını, toptancı gıda devleriyle görüştüklerini anlatıyor.

Haberin Devamı

 “ABD’de 10 milyar dolarlık ciroları olan devlerle görüştük. Fora Zeytin’i tanıyorlar. Zira bizden önce yönetimde olan Deniz Ataç, Roland, Atalanta gibi toptancılarla iyi tanıtım çalışmaları yapmış. Tek sorun fiyat” diyor. Mermer’in aktardığına göre, ABD’de son zamanlarda zeytin tüketimi artmış.

Mehmet Öz’ün programlarında zeytine yer vermesinin rolü büyük olmuş.

Efe Yazıcı “Dünyada zeytin tüketimi son 25 yılda 3 kat arttı”  diyor.

Zeytin ülkesi Türkiye’nin bu trendden yararlanması gerekmez mi?

Fora Zeytin halen Avrupa’da Türklerin yoğun olduğu ülkeler başta Ortadoğu ülkeleri, Malezya ve hatta Japonya dahil 50 ülkeye ihracat yapıyor.

Ancak yukarıda da değindiğim nedenlerden ötürü ihracat şimdilik 1000 ton.

Haberin Devamı

ÇİNLİLERDEN BÜYÜK İLGİ

Fora Zeytin’in 5 yıllık stratejini planlamış olan Efe Yazıcı5 yıl sonra üretim 30 bin ila 40 bin tonu bulur.  2017 hedefimiz yüzde 40 büyümeyle 10 bin ton ve 100 milyon lira ciro” diyor.

Geçtiğimiz mayıs ayı ortalarında Şanghay’da düzenlenen, Asya’nın en büyük gıda fuarı SIAL China’da  Türk zeytininin büyük bir ilgiyle karşılandığını belirten Yazıcı “Standımızdaki numuneler o kadar hızlı tükendi son güne zor yetişti. Çinlilere zeytini sevdireceğiz” diye konuşuyor. Mehmet Mermer ise hesabını yapmış:

“Çin’de 350 milyon ultra zengin var. Dünyadaki lüks tüketimin başını çekiyorlar. Günün birinde sağlık iksiri zeytin sofralarında baş tacı olacak”.

Yazarın Tüm Yazıları