Beslenme alışkanlığının değişmesinde en temel durum; yaptığınız beslenme davranışlarının farkında olmaktır. Birey kendini takip ederek bir beslenme davranışında alışkanlık oluşturabilir. Duygusal yemeden ve yeme bağımlılığından kurtulmak için ne yapmak gerekir? Şimdi sizlere bunu anlatacağım.
Beslenme günlüğü oluşturun
Beslenme alışkanlığınızın değişmesinde en önemli davranışlardan birinin, yapılan davranışın farkında olmaktır diye belirtmiştim. Bu farkındalığı size en iyi sağlayacaklardan biri ise beslenme günlüğü tutmaktır. Kendinize bir defter alın ve her gün ne yediğinizi tek tek yazın. Yazdığınızda ne kadar gereksiz yediğinizi veya hangi durumlarda ve ne kadar yediğinizi fark edeceksiniz. Ayrıca bu yazdıklarınız size bir süre sonra günlük beslenmenizde düzenlemeler yapmanıza yardımcı olacaktır. Böylece giderek atıştırmalarınızı azaltmış ve yerine daha sağlıklı besinleri seçmeye başlayacaksınız.
Spor doğal antidepresandır
Her üzüldüğünde, sinirlediğinizde veya diğer olumsuz duyguları hissettiğinizde mutfak yerine hemen dışarı çıkıp küçük yürüyüşler yapın, bu size çok ama çok iyi gelecektir. Çünkü spor yapınca mutluluk hormonları salgılanır. Spor, ruh halinizi düzelterek duygusal açlığı yenmenizi sağlar. Hatta mümkünse, günlük olarak 30 dakikalık yürüyüşler yapın.
Nasıl olsa çok yedim devam edeyim
Bir öğünde çok tükettiğinizi düşünüp nasıl olsa çok yedim, kilo aldım gibi düşünceler ile kendinizi asla bırakmayın. Kendinizi bırakırsanız daha çok yemek yeme oranınız artar. O öğün çok kalorili besinler tüketmiş olabilirsiniz, derin bir nefes alın ve diğer öğünlerinizde sağlıklı porsiyonlarda tüketmeye devam edin.
Size net olarak söylüyorum. Tüm gün en sağlıklı besini bile tükettiğinizde sağlıklı bir zayıflama olamaz. Çünkü kilo verirken, alınan besinlerle vücudun dengesini bozmayacak şekilde zayıflama olmalıdır. Sadece tartıdaki gördüğünüz rakam önemli değildir. Vücudun hormonal dengesi de önemlidir. Hormonlar sadece alınan besinlerden değil, ruhsal durumdan ve fiziksel değişimlerden de etkilenirler.
Vücudunuzun ihtiyacına göre, vücudu hep destekleyecek, vitamin ve mineral içeriği de iyi seviyede olan kaliteli besinleri tüketerek sağlıklı bir şekilde kilo kaybı olur. Sağlıklı bir kilo kaybı için kalorisi normal seviyede olan, besin çeşitliliği bol, düzenli ve belli miktarlarda tüketmeniz lazım. Yani, tek bir besinle sağlıklı zayıflama olamaz. Doğru beslenme ile hem ideal kilonuza sağlıkla ulaşırsınız, hem de ideal kilonuzu kalıcı şekilde koruyabilirsiniz.
Kahvaltı bazı durumlarda yapılmalıdır. Örneğin, kronik hastalıkları varsa, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, birçok ilaç almak zorunda ise kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltı öncesi ve sonrası ilaç almaları gerekmektedir. Ayrıca gebelik ve emzirme döneminde, çocuklar, yaşlılar kahvaltı yapmalıdır.
Kahvaltı hangi durumlarda atlanabilir. Örneğin, bireyin hiçbir sağlık problemi yok ve işe saat 9’da başlıyor ve saat 12’de öğle yemeği ile güne devam edecek. O zaman birey çok acıkmadıysa, kahvaltı yerine saat 9’da 1 fincan sade kahve yanında 2-3 adet tam ceviz ve 2-3 adet kuru kayısı gibi küçük bir ara öğün yapabilir. Saat 12’de ise öğle yemeğini tüketerek güne devam edebilir. Yemek yeme, bireyin acıkması ile olmalıdır. Kendi vücudunuzun sinyalini dinleyerek öğün tüketebilirsiniz. Eğer sizlerde bir öğünde çok acıkmıyorsanız, ara öğün ile o öğünü yapabilirsiniz.
Yani, herkes 3 ana öğün ve 3 ara öğün yapmak zorunda değil. Beslenme konusundaki kurallar herkes için aynı olmayabilir. Öğün sayısı tamamen kişinin durumuna göre değişir. Öğün sayısı, kişinin sağlık durumuna, kullandığı ilaç ve ilaç sayısına, gün içerisindeki performansı ve yaşam tarzına göre değişir.
Bu içeceklerden biri de metabolizma hızlandırıcı su. Tabii ki, tarifini sizlerle paylaşacağım.
Malzemeler:
-1 su bardağı kaynar suya (250-300 ml)
-1 poşet yeşil çay veya 1 tatlı kaşığı açık yeşil çay
-1 adet çubuk tarçın
-4-5 adet karanfil
-Yeşil çay, karanfil, tarçını birlikte 4-5 dakika kadar demleyin. Demleme işlemi sonrası güzelce süzün.
-Daha sonra bu karışımı 700 ml suya dökün ve içine
Evde taze sıkılmış portakal suyu, hazır meyve suyuna göre daha masum gözükebilir. Fakat o kadar masum değildir. Yaklaşık 1 su bardağı portakal suyunu elde edebilmek için 3 adet orta boy portakal kullanmamız gerekir. Siz 1 su bardağı portakal suyunu içtiğinizde, bir ana öğün ile 3 tane orta boy portakalı da tüketmiş olacaksınız. Yani, 3 adet portakalın kalorisini, içerisindeki meyve şekerini ve posası olmadan tüketmiş olacaksınız.
Tükettiğiniz besinde posa olması da çok önemli. Portakal suyu içerek, günlük almanız gereken posanın önemli kısmını kaybetmiş oluyorsunuz. Ayrıca içeceğiniz posalı olmadığı için kan şekeriniz hızlı dalgalanır. Maalesef, bunun sonucu da ise öğün saatiniz gelmeden hızlı acıkırsınız.
Son olarak portakalı su haline getirirken, portakal vitamin ve mineral kaybına uğrar. Bu yüzden yukarıda yazdığım nedenlere bakarak, gün içerisinde enerji bulmak ve dinç hissetmek istiyorsanız kahvaltıda 1 adet portakalı dilimleyerek tüketin.
Tabii ki, portakal suyu içmenin ayrı bir keyfi var. Haftada veya 10 günde 1 gün kahvaltıda portakal suyu içebilirsiniz. Herkese afiyet olsun.
Bu karışımı yaklaşık 12-15 saat kadar kavanozda bekletin.
Bekleyen bu karışımın yarısını (zencefillerin de yarısı dahil) yaklaşık 1 litre suya koyun. Karışımın diğer yarısını da 1 litre suya koyun. Gün içerisinde bitirin. Böylece 2 litre suyu bu karışım ile tüketeceksiniz. İsterseniz gün içinde 500 ml daha su içebilirsiniz.
Zencefil, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi boğazınızdaki iltihabı sakinleştirir. Soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır. Ayrıca tıkanmış burnu açmaya yardımcıdır. Limon ise antimikrobiyaldır, solunum yollarının dengesini korur. Bu karışımı yaparsanız vücut direncinizin artmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca yeni başlanmış veya başlamak üzere olan solunum yollarınızda bir problem varsa daha da artmadan sakinleşmesine yardımcı olabilir.
Bu içeceği haftada bir gün yapabilirsiniz. Her hafta düzenli yapamazsanız da boğazınızda bir problem hissettiğinizde mutlaka yapın.
Not: Kan sulandırıcı ilaçlarla kullanmayın.
Su içmek kalori yakımında önemli bir role sahiptir. Ayrıca su tüketimi iştah kontrolünde büyük bir katkı sağlar. Ama sadece su içmeniz yetmez, burada bir şey daha önemli; suyu dengeli bir şekilde içmeniz gerekiyor. Peki, dengeli su içimi ne demek? Size bundan bahsedeyim.
Örneğin, su içerken iş saatlerinde yoğunluktan ancak yarım litre içtiniz. İçmeniz gereken 1,5 litre daha su var. Ve siz de günlük içmeniz gereken suyun çoğunu akşam saatlerinde içerseniz yanlış olur. Fark ettiniz mi? Günün ilk yarısında (saat 08.00-16.00) toplam yarım litre su içtiniz, diğer yarısında (saat 16.00-23.30) ise 1,5-2 litre içtiniz. İşte, bu dengesiz su içimidir.
Doğru su içimi ise günün ilk yarısında (saat 08.00-16.00) 1,5 litre su içiniz, diğer yarısında (saat 16.00-23.30) ise 1 litre içiniz. İşte, bu dengeli su içimidir.
Doğru miktarda ve dengeli şekilde bir su tüketimi vücuda faydası çok daha fazladır. Dengeli su içmek, zayıflama sürecinde daha çok kalori yakmanızı sağlar. Ayrıca yağ kaybınız maksimum seviyede olur.
Bazen kilo vermekte sorunlar yaşayabilir ve tüm hafta yediklerinizi kontrol etmekte de zorlanabilirsiniz. Bu yüzden sizlere basit ve etkili bir yöntem söyleyeceğim. İlk yapmanız gereken şeylerden biri diyet günlüğü tutmanızdır.
Peki, diyet günlüğü nasıl tutulur? Sevimli bir orta boy defter alın. Bu deftere her gün tüm gün yedikleriniz not alın. Not alırken mutlaka yediklerinizin miktarını ve tükettiğiniz öğünün saatine kadar yazın. Çünkü yediklerinizi yazarken, ne yediğinizi ve bazen de ne kadar gereksiz kalori aldığınızı göreceksiniz.
Bu yüzdende ilk yapmanız gereken diyet günlüğü tutun ve yediklerinizi tek tek kontrol edin. Bu yöntem ile bu hataları düzeltebilmeniz daha rahat olur. Eğer bir diyetisyen ile çalışıyorsanız diyetisyeniniz ile birlikte kontrol edin. Fazla yediklerinizi ve neden hata yaptığınızı tespit edebilirsiniz. Böylece gereksiz aldığınız kalorileri hayatınızdan çıkarttığınızda hem kilo vermeniz artacak hem de tüm gün içinde yediklerinizi daha rahat bir şekilde kontrol edeceksiniz. Bu yöntemi mutlaka deneyin, etkili bir kilo verme yöntemidir.