Fatma Yiğitoğlu

Şifa niyetine: Ihlamurlu zencefı̇l çayı

23 Kasım 2020
Bu mis kokulu şifalı çay ile hem grip mevsiminde bağışıklığınızı kuvvetlendirin hem de size enerji versin. Üstelik evde yapımı çok kolay.

400-450 ml (2 su bardağı) sıcak suya ihtiyacımız var.

2 fındık büyüklüğünde zencefili ince ince kesip, sıcak suda 5 dakika kısık ateşte kaynatıyoruz.

Kısık ateşte kaynadıktan sonra içine;

Hazır olan karışımı 2 fincana ayırıp, içine isteğe bağlı limon veya portakal dilimi ekleyip daha da lezzetlendirebilirsiniz.

Herkese afiyet ve şifa olsun.


Not: Aroması keskin olursa 1 tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz veya zencefili kaynatmadan tüm malzemeler ile birlikte 15 dakika demleyebilirsiniz. Ama zencefilli kaynatma işlemi, çayın daha etkili olmasını sağlar.

Yazının Devamını Oku

Yağ yakan ve tatlı isteğini azaltan kırmızı çay

2 Ekim 2020
Yeterli su tüketimi, yağ yakımını artırdığı gibi iştah kontrolünü de sağlar. Böylece kilo verme sürecinizde sizin daha rahat bir şekilde, beslenme programınızı uygulamanıza yardımcı olur.

Yağ yakıcı sular gibi bu tarz içecekler sizin kilo vermenize destek olur. Bazı yağ yakıcı çaylar ve metabolizma hızlandıran sular tatlı isteğinizi de azaltır. Sizlere hem yağ yakan hem de tatlı isteğini azaltan güzel bir yakıcı çay tarifi vereceğim.

Malzemeler ve yapılışı;

- 500 ml sıcak su
- 2 tatlı kaşığı hibiskus
- 1 adet çubuk tarçın.

Sıcak suya hibiskus ve tarçını atıp 3-4 dakika demleyin. Demledikten sonra içine 1 tatlı kaşığı açık yeşil çay veya 1 poşet yeşil çay ekleyin ve 3-4 dakika daha demleyin. Toplam 7-8 dakika daha demleyin. Demlendikten sonra tüm malzemeleri süzün ve sürahiye koyun.

Daha sonra sürahiye 350-400 ml daha su ekleyin. Ve yaklaşık 900 ml olan suyun içine;

Yazının Devamını Oku

Ödem attırıcı soğuk çay tariifi

21 Temmuz 2020
Sıcak havalarda vücudumuzun ödem tutma oranı artar. Bugünlerde serinletici ve ödem atıcı bir içecek olsa çok güzel olur. Bu yüzden sizlere çok güzel bir tarif vereceğim.

Lezzetli buz gibi ice tea tadında ödem atıcı su tarifi. Tabi bu içecekler sizin günlük yaşantınızda ödeminizi azaltmaya yardımcıdır. Ayrıca ödemi günlük hayatınızda daha az yaşamak istiyorsanız şunlara dikkat etmeniz gerekir.

• Tuz yerine yemeklerinizi baharatlarla güzelleştirin.

• Günlük tuz tüketiminizi azaltın.

• Biraz hareketlenmeniz lazım. Gün içerisinde çok oturuyorsanız mutlaka saat başı kalkıp 2-3 dakika hareket edin.

• Günlük su tüketiminize dikkat edin. Her gün en az 1,5 litre su için

• Kahve ve çayı çok tüketiyorsanız, azaltın.

• Alkollü ve gazlı içecekleri azaltın.

• Haftada toplam 150 dakika yürüyüş yapın.        

Yazının Devamını Oku

Zayıflarken akşam yemeğini saat kaçta yemeliyiz?

23 Haziran 2020
Kilo verirken yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Tüm gün tükettiğiniz besinler sizin için besleyici olması gerektiği gibi genel olarak da dengeli bir şekilde tüketmelisiniz.

Ayrıca sadece kalori hesabı yaparak sağlıklı bir şekilde kilo veremezsiniz. Öğün saatleri ise tabii ki sizin yaşantınıza göre olmalıdır ve sağlıklı beslenme kanunlarının içerisinde bu saatler ayarlanmalıdır. Sağlıklı beslenmede ve zayıflamada kilit noktalardan biri ise akşam yemeği saatidir.

Neden akşam yemeği saati bu kadar önemlidir? 

Örneğin, siz bütün hafta boyunca doğru porsiyonlarda diyetinizi yaptınız, günlük içmeniz gereken su miktarını içtiniz ve egzersiz yapıp kilo veremeyebilirsiniz. Çünkü akşam yemeği saatini geç tükettiğiniz için olabilir.

Peki bu saat kaç olmalı ve herkese göre değişir mi?

Evet, bu saat herkese göre değişir. Günlük yaşantınızda uyuma saatine göre ayarlanmalıdır. Uyumadan 3,5-4 saat önce akşam yemeğinizi tüketmeniz gerekir. Sonrasında ise küçük bir ara öğün yapılabilir. Bazen sadece 1 porsiyon meyve tüketin. Eğer açlığınız biraz daha fazla ise, meyvenin yanında 1 su bardağı süt, kefir veya ayran tüketebilirsiniz. Bunlara dikkat ederseniz, kilo verirken zayıflama süreciniz daha istenilen seviyede olur. Ayrıca kilo koruma dönemini başarıyla geçirirsiniz. Ve tabii ki mide rahatsızlıkları yaşamazsınız. Bazen akşam yemeğiniz yatmadan 3 saat önce de olabilir. Ama çoğunlukla 3,5-4 saat olmasına özen gösterilmesini tavsiye ediyorum. Ama mümkün olduğunca günün son ara öğününü hafifletelim. Akşam yemeği sonrası tüketilen yiyecekler fazla olursa, sizleri rahatsız eder, uykunuzu bozar. Akşam su içmeye devam edin. Böylece iştah kontrolünü ve duygusal açlığı daha iyi yönetirsiniz.

Geç saatte yemek yenildiğinde kilo almak dışında başka tür probleme neden olur mu?

Evet, kilo veremediğiniz gibi, mide rahatsızlıkları, şişkinlik, gaz, reflüye neden olur ve uyku kalitesini de bozar. Bu yüzden sağlıklı, dinç ve rahat olmak istiyorsanız, akşama yemeği saatinizi doğru planlamanız gerekir.

Yazının Devamını Oku

Metabolizma hızlandırıcı suyunuz hazır!

11 Haziran 2020
Zayıflama sürecinde danışanlarımdan ve takipçilerimden en çok aldığım sorunlarından biri metabolizma hızları ile ilgili... Metabolizma hızım çok yavaş, nasıl hızlandırırım? Hangi besinleri daha fazla tüketirsem veya hangi içeceği daha fazla içersem daha çok yağ yakarım? Bu tarz sorular merak ediliyor.

Şimdi sizlere metabolizma hızınızı artmaya yardımcı olacak bir çay tarifi vereceğim.

İlk aşamadaki malzemeler

Yapılışı

İkinci aşamadaki malzemeler

Afiyetle metabolizma hızınızı artıracak suyunuzu bir gün içinde için. Ayrıca tüm gün boyunca 1,5 litre suyu da içmelisiniz. Haftada 2-3 gün uygulayabilirsiniz. Daha sonraki günlerde günlük 1,5-2 litre su tüketimine ve sağlıklı beslenme kurallarına uymanız gerekir.

Yazının Devamını Oku

Lor peynirli protein deposu fit poğaça

15 Mayıs 2020
Ramazan ayında sahurda sağlıklı tercihler yapmaya özen gösterin. Lif ve protein içeren besinler tüketin. Şimdi sizlere sahur için güzel bir tarif vereceğim. Çok lezzetli bu tarif sizi uzun süre tok tutacak.

Malzemeler

1 su bardağı yulaf (rondodan geçirin)
250 gram lor peyniri (8 yemek kaşığı)
4 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
10-12 adet zeytin
½ paket kabartma tozu

Yazının Devamını Oku

Metabolizma hızlandırıcı suyunuz hazır

11 Şubat 2020
Zayıflama sürecinde danışanlarımdan ve takipçilerimden en çok aldığım sorunlarından biri metabolizma hızları ile ilgilidir. Metabolizma hızım çok yavaş, nasıl hızlandırırım? Hangi besinleri daha fazla tüketirsem veya hangi içeceği daha fazla içersem daha çok yağ yakarım? Özellikle ilk önce şunu belirtmek istiyorum: Metabolizma hızı sadece birkaç besinle hızlanmaz veya kısa sürede hızlanmaz. Peki, nasıl ve ne kadar sürede hızlanır?

    Sağlıklı beslenme kurallarını uygulayıp, tek tip besin tüketimi yerine günlük beslenmenizde çeşitli ve sağlıklı beslenmeyi uygulamak Düzenli su tüketmekHaftada 3 gün ve düzenli olarak egzersiz, spor yapmak

Bu basamakları düzenli yaparsanız 4-6 ay sonra zamanla metablizma hızınız artacaktır.

Şimdi sizlere metabolizma hızınızı artmaya yardımcı olacak bir çay tarifi vereceğim.

Malzemeler:

1 su bardağı kaynar suyu (200-300 ml su)1 poşet yeşil çay1 adet çubuk tarçın4-5 adet karanfil

Hazırlanışı:

Yeşil çay, karanfil, tarçını birlikte 4-5 dk demleyin.Malzemelerin suyunu süzün. Daha sonra bu suyu, 700 ml oda sıcaklığındaki suya dökün. Yaklaşık 1 litre olan suya aşağıdaki malzemeleri ekleyin.

    2 küçük parça zencefil½ orta boy elma½ orta boy limon ekleyip, 60 dk veya 1 gece odada veya buzdolabında bekletin.

Afiyetle, metabolizma hızınızı artıracak suyunuzu 1 gün içinde içiniz. Ayrıca tüm gün boyunca 1,5 litre suyu da içmelisiniz. Haftada 2-3 gün uygulayabilirsiniz. Daha sonraki günlerde günlük 1,5-2 litre su tüketimine ve sağlıklı beslenme kurallarına uymanız gerekir.

Bu basamakları düzenli yaparsanız 4-6 ay sonra zamanla metablizma hızınız artacaktır.

Şimdi sizlere metabolizma hızınızı artmaya yardımcı olacak bir çay tarifi vereceğim.

Malzemeler:

1 su bardağı kaynar suyu (200-300 ml su)
1 poşet yeşil çay
1 adet çubuk tarçın

Yazının Devamını Oku

Zayıflarken akşam yemeğini saat kaçta yemeliyiz?

4 Şubat 2020
Kilo verirken yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Tüm gün tükettiğiniz besinler sizin için besleyici olması gerektiği gibi, genel olarak dengeli bir şekilde tüketmelisiniz. Ayrıca sadece kalori hesabı yaparak sağlıklı bir şekilde kilo veremezsiniz. Öğün saatleri ise tabii ki sizin yaşantınıza göre olmalıdır ve sağlıklı beslenme kanunlarının içerisinde bu saatler ayarlanmalıdır. Sağlıklı beslenmede ve zayıflamada kilit noktalardan birini ise akşam yemeği saatidir.

Neden akşam yemeği saati bu kadar önemlidir? 

Örneğin, siz bütün hafta boyunca doğru porsiyonlarda diyetinizi yaptınız, günlük içmeniz gereken su miktarını içtiniz ve egzersiz yapıp kilo veremeyebilirsiniz. Bunun neden akşam yemeğini geç tükettiğiniz için olabilir. Peki, bu saat kaç olmalı ve herkese göre değişir mi?

Uyumadan 3,5-4 saat önce akşam yemeği yenmeli

Evet, bu saat herkese göre değişir. Günlük yaşantınızda uyuma saatine göre ayarlanmalıdır. Uyumadan 3,5-4 saat önce akşam yemeğinizi tüketmeniz gerekir. Sonrasında ise küçük bir ara öğün yapılabilir. Bazen sadece 1 porsiyon meyve tüketin. Eğer açlığınız biraz daha fazla ise, meyvenin yanında 1 su bardağı süt veya kefir veya ayran tüketebilirsiniz. Bunlara dikkat ederseniz, kilo verirken zayıflama süreciniz daha istenilen seviyede olur. Ayrıca kilo koruma dönemini başarıyla geçirirsiniz. Ve tabi ki mide rahatsızlıkları yaşamazsınız. Arada bir yatmadan 3 saat önce de olabilir. Ama çoğunlukla 3,5-4 saat olmasına özen gösterilmesini tavsiye ediyorum. Ama mümkün olduğunca günün son ara öğününü hafifletelim. Akşam yemeği sonrası, tüketilen yiyecekler fazla olursa, sizleri rahatsız eder, uykunuzu bozar. Akşam su içmeye devam edin. Böylece iştah kontrolünü ve duygusal açlığı daha iyi yönetirsiniz. 

Evet, kilo veremediğiniz gibi, mide rahatsızlıkları, şişkinlik, gaz, reflü ve uyku kalitesini de bozar. Bu yüzden sağlıklı ve dinç ve rahat olmak istiyorsanız akşam yemeği saatinizi doğru planlanmanız gerekir.

Yazının Devamını Oku