Hangi yerel yönetimde nasıl bir uygulama  

DÜNKÜ, ‘Yerel yönetimlerin kültürel planlamaları’ başlıklı yazımda, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), yerel yönetimlerin kültür politikasıyla ilgili hazırladıkları, “Yönetimler İçin Kültürel Planlama” başlıklı raporu hakkında bilgiler paylaşmış, bugün devam edeceğimi belirtmiştim yazının sonunda.

Haberin Devamı

Amsterdam, New York, Seul, Tokyo, Toronto ve Viyana yerel yönetimlerine sorulan yedi temel soruya alınan yanıtlar, kültür politikalarını gündeme getirmek isteyen, çözüm arayan yetkililere epeyce malzeme sunuyor.

 

Değişik modeller seçilebilir, uygulamalar da o ülkenin koşullarına, kültürü, sanatı algılayışına göre düzenlenir. Çünkü araştırmada adı geçen ülkeler -bilhassa Avrupa şehirleri- bu konuda uzun bir geçmişe sahipler, deneyimleri var.


Raporda dikkat çeken noktalardan birisi, yanıtların bazı ortak noktaları oluşturması.


Örneğin, yerel resmi çalışmalara mutlaka “kamunun da katkısı oluyor”, onların oyu alınıyor. Kimi kurum temsilcilerinin de yer aldığı komiteler kuruluyor ve bu sayede kamuyu yakından ilgilendiren kültürel planlamada, birçok değişik fikir alınıyor. Bütün bu çalışmalar, çabalar ne için? Kitabın başındaki iki soruya verilen yanıtı okuyalım:

Haberin Devamı


“Kültür nedir? Neden önemlidir?”


“UNESCO’ya göre, ‘En geniş anlamıyla kültür, bir toplumu ya da toplumsal grubu tanımlayan ayırıcı maddi, manevi, zihinsel ve duygusal özelliklerin birleşiminden oluşan bir bütündür. Sadece sanat ve edebiyatı değil, aynı zamanda yaşam biçimlerini, insanın temel haklarını, değer yargılarını, geleneklerini ve inançlarını da kapsayan bir olgudur.”
Kültür, günümüzün küreselleşen dünyasında sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel boyutları ile birlikte dördüncü ayağı olarak kabul ediliyor. Rapor kime ne sunuyor?


Yerel yönetimlere çeşitli biçimde kent kültürünü oluşturmada yöntemler öneriyor. Yerel yönetimlerin kültür oluşturma, gerçekleştirme çabaları konusundaki bilgiler, yönetimlerin yurttaşlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkilerini de tartışıyor. Raporun diğer noktalarından biri, söz konusu çalışmalarda, kültürel çeşitliliği de göz önünde bulundurmak gerektiğini ortaya koyuyor. Renklilik, farklılık yerel yönetimlerin dikkat etmesi gereken özelliklerin başında geliyor.


Bizdeki yerel yönetimlerin ayrıca altyapı binaları için de çalışmasının şart olduğunu artık ezbere biliyoruz. Kütüphaneden konser salonlarına, meydanlardan diğer kamu binalarına kadar önemli ihtiyaçlar kendini gösteriyor.


* * *

Haberin Devamı


İSTANBUL’DAKİ Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş, Beyoğlu, Fatih, Kadıköy, Şişli ve Üsküdar gibi ilçe belediyelerinin durumu şu açılardan değerlendiriliyor.Belediye Stratejik Planları Karşılaştırılması, Stratejik Planlarda Kültür, Misyon/Vizyon, Kültürle İlgili Stratejik Hedefler, Göstergeler ve Müdürlükler, Kültürel Çeşitlilik, Toplumsal Cinsiyet, Etnik Çeşitlilik ve Dini İnanç Özgürlüğü Konularına Değinme.


* * *


BU raporun ve rapor doğrultusunda hazırlanan kitabın, önemli bir gereksinimi karşıladığı kanısındayım. Bütün yerel yönetimler ve şehircilik, kültür ile ilgili kurumların, konuyla ilgili uzman ve meraklı herkesin el kitabı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları