Gerçek bir tarihçi...

Çok yönlü, önemli bir addır Süheyl Ünver. Ölümünün 30’uncu yılı vesilesiyle Ömer Faruk Şerifoğlu, Ünver’in kızı Gülbün Mesara’nın katkılarıyla bir kitap yayımladı.

Haberin Devamı

Süheyl Ünver’in çok önemli bir tespiti var: “Ben 1500 yıllık İstanbulluyum. 1000 yıllık Hıristiyan, 500 yıllık da Müslüman İstanbulluyum.” İlk yazı Ahmed Güner Sayar’ın. ‘Vefatından 30 Yıl Sonra Süheyl Ünver’e Dair Düşünceler’ başlıklı yazısında onun çoğulcu kişiliğini tanımlıyor: “Süheyl Ünver, düşüncede ve aksiyonda bugün 90 yaşına ulaşan Cumhuriyet Türkiye’sinin kültürel dünyasının şekillenmesinde, Osmanlı ile tarihi sürekliliğinin sağlanmasında mühim çalışmalarda bulunmuş çokyönlü bir ilim, sanat ve gönül adamıdır.”
Kızı Gülbün Mesara, ‘Ahmet Süheyl Ünver’in Kızı Olmak’ta baba-kız ilişikisinden notlar aktarıyor: “Çocukluğumdan itibaren sımsıcak bir yuvada yaşarken baba hayranlığı içinde yetişen bir kız evlâdın onunla uzun yıllar paylaştığı unutulmaz hatıralardan ufak kesitler sunmak, o güzel zamanları tekrar hatırlamaya vesile olacaktır.”
Gerçek bir tarihçi...

‘Süheyl Ünver’Ömer Faruk ŞerifoğluKültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları ( 5 ÜZERİNDEN 4 YILDIZ)
Hepimizin borcu
Abdülbâki Gölpınarlı, ‘Süheyl Ünver Üzerine’ konuşmasının sonunu nasıl bağlıyor? “... Süheyl Ünver üstada büyük ta’zimlerimizi, takdirlerimizi sunmak, hepimizin borcudur.”
Emin Nedret İşli, ‘Türk Tıp Tarihinin Kurucusu Süheyl Ünver ve Ressam Hüsnü Bey’ başlıklı yazısında onun bilimdeki yeri için tespitlerde bulunuyor: “Eserleri hakkında birkaç kez, hayatı hakkında pek çok kitap kaleme alınan Süheyl Ünver tıp tarihi ve kültür tarihinin en büyük şahsiyetlerindendir.”
Selim İleri, ‘Ülküsü Memleket Çapında Bir Aydın: Süheyl Ünver’ yazısında, onun birleştirici yanına değiniyor:
“Ünver’i de kendimce tanımaya çalıştım: İki kültürü de özümsemiş bir geçmiş zaman kişisi mi, yoksa yenilikten ne alımlamamız gerektiğini bilgece bir ifade ediş kişisi mi; herhalde her ikisi de.”
Her iki cihanın da bilgesi
Süheyl Ünver’in önemi Doğu-Batı bileşkesinde varolan, her ikisini de kavrayan, dünden bugüne yenilenen unsurları yazan, keşfeden bir kültür adamı.
İstanbul’u çağlar boyunca bütün özellikleriyle yansıtan bir bilge.
Defterlerini okudum, hakkında yazdım da. O çizgiler, tespitler, ancak her iki cihanın da bilgesi tarafından yazılabilir.
En zor iş kültür coğrafyası ile kültür tarihini aynı potada bağdaştırmaktır. Süheyl Ünver’in biricikliğinin gerekçeleri bu başlık altında toplanabilir.
Kitaptaki diğer yazarlar: Beşir Ayvazoğlu, Ahmet Yakupoğlu, Semavi Eyice, F.Çiçek Derman, M.Uğur Derman, Hasan Ali Göksoy, Aykut Kazancıgil, Fevzi Gümüç, Sait Bayram, Müjgân Üçer, Muammer Ülker, Mehmet Kara, Kemal Özmen, Ruth Goode, Abdi İpekçi, Mehmet Kaplan, İsmail Kara, Arslan Kaynardağ, Turan Karataş, Fatih Güldal, M.Semih İrteş, Mine Esiner Özen, Ahmet Ulu, Ülker Erke.
‘Süheyl Ünver’in Kaleminden Seçmeler’:
◊ Resim Şiir midir? Hoca Ali Rıza’nın Resimleri Birer Şiir Sayılabilir mi?
◊ Tanpınar’ın İstanbul’u Emaneti
◊ Yahya Kemal’in Üsküb’ü
◊ Şiirlerinden örnekler
Gerçek bir bilgini, gerçek bir esteti, gerçek bir Doğu’luyu, gerçek bir Batı’lıyı, gerçek bir tarihçiyi tanımak için mutlaka bu kitabı okumanızı tavsiye edeceğim.

Yazarın Tüm Yazıları