Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi TÜBA Ödülleri’ni kazandı

TÜRK dilinde uluslararası standartlarda üniversite ders kitapları yazılmasını ya da yabancı bir dilden her alanda en iyi örneklerin düzgün, anlaşılır ve güzel Türkçe kullanılarak çevrilmesini özendirmek amacıyla TÜBA’nın her yıl düzenlediği ‘Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödülleri’ni (TEÇEP) kazananlar belli oldu.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’nin 4 eseri mansiyon ödülü aldı. Ödül alan yazar ve kitapları şunlar:
-Mühendislik Bilimleri dalında:
C & Java ile Veri Yapılarına Giriş, Doç. Dr. Olcay Taner Yıldız.
Çubukların Mukavemeti, Doç. Dr. Hilmi Luş, Prof. Dr. Uğur Ersoy, Doç. Dr. Erdem Canbay, Prof. Dr. S. Tanvir Wasti.
-Sosyal Bilimler dalında:
Delilik, Siyaset ve Toplum: Toptaşı Bimarhanesi (1873-1927), Yrd. Doç. Dr. Fatih Artvinli.
-Sosyal Bilimler dalında çeviri:
Avrupa’yı Taşralaştırmak: Postkolonyal Düşünce ve Tarihsel Farklılık, Çeviren: İlker Cörüt. Boğaziçi Üniversitesi Yayınları’nın ilk kitabı 1971’de yayımlandı. Ancak Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK) tarafından desteklenen yayınevinin yayıncılığa yönelişi 1995 yılında gerçekleşti.
Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, farklı alanlardan gelen bilimcilerin oluşturduğu bir akademik kurulun görev yaptığı yayın kurulunun önderliğinde yürütülüyor. Yayımlanacak kitapların seçimi ve değerlendirilmesi sırasında konularının uzmanı hakemlerden destek alan Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi nesnel bilim yayıncılığında çok geniş bir yelpazede yayın yapıyor.

* * *

Haberin Devamı

GENEL Yayın yönetmeni Prof. Dr. Murat Gülsoy, yayınevinin kuruluşunu, gelişmesini, çalışmaların yalnız üniversite içinde kalmaması için gösterdikleri çabayı şöyle açıklıyor: “Başlangıçta önemli bir karar almıştık. Akademik camiaya hitabeden ya da ders kitabı olarak kullanılacak yayınların yanı sıra genel okur kitlesine hitap eden kitaplar yayımlamak istiyorduk. Cambridge, Oxford gibi üniversite yayınevlerini örnek aldık kendimize. Yola çıkış noktamız şuydu: Bir üniversite yayınevi aynı zamanda bir toplumsal arayüzdür; yani yayınevi üniversitede üretilen bilginin halka aktarılmasında önemli bir işleve sahip olmalıdır. Elbette üniversiteden kastım sadece Boğaziçi Üniversitesi değil, tüm dünyadaki üniversitelerin yarattığı bilimsel kültürden söz ediyorum. Bu anlamda akademik bilginin yaygınlaştırılması işlevini üstleniyor Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi. Hedefimiz, dünya standartlarında kalitede kitaplar yayımlamak. Şu anda yayın yelpazemiz çok geniş, temel bilimler, mühendislik, felsefe, sosyal bilimler, tarih, edebiyat, popüler bilim kitaplarının yanı sıra tiyatrodan dansa, sinemadan müziğe sanat alanında da çok önemli eserler yayımlıyoruz.”
Yayınevinin özelliğini, niteliğini açıklayan sözlerinde iki hususun altını çizmek isterim. Gülsoy, üniversite dışındaki okurların, meraklıların da yararlanabileceği, bilgileneceği kitaplar yayınladıklarını belirtiyor.
Gerçekten yayınevinin kitap listesini incelediğinizde bu savın gerçekleştiğini göreceksiniz.
Sadece uzmanlar için değil, okurlar için de yayın yapmak. Birçok yazımda değindim. Üniversite kitaplarının kitapçılarda bulunmayışı, bunların bulunup alınmaması konusuna çok sık değindim. Gene açıklamada görüyoruz ki, bu kitapları kitapçılarda bulmak mümkün, gerçekten de Boğaziçi Yayınları’nı birçok kitapçıda bulmak mümkün. Ayrıca kitap fuarlarına katılmaları da Türkiye sathında kitaplarının tanıtılması açısından çok önemli.

* * *

Haberin Devamı

BU çalışmaların başka üniversitelerce örnek alınmasını diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları