26. İstanbul Tiyatro Festivali başlıyor

26. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim’de perdelerini açmaya hazırlanıyor. Bu yıl 50. yaşını kutlayan İKSV’nin düzenlediği İstanbul Tiyatro Festivali, bu edisyonunda programını yeni bir küratörlük yapısıyla şekillendirdi. Festival, yazıp yönettiği 100’den fazla oyunla ve kurduğu topluluklarla Türkiye tiyatrosunun son 40 yılındaki en önemli isimlerden Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünde gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Festivalde Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, KKTC, Yunanistan ve Türkiye’den 21 yapım ile üç ‘perdeden gösterim’ Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda izleyicilerle buluşacak. Festivalde Molière’in doğumunun 400. yılı hem yurtdışından hem ülkemizden yapımlarla kutlanırken, Pasolini de 100. doğum yılında özel bir gösteriyle anılacak. Tiyatronun iki ustası Haldun Taner ve Ferhan Şensoy’a da saygı duruşunda bulunulacak festival programında pek çok önemli ismin yazdığı, yönettiği, oynadığı gösteriler yer alıyor.

ONUR ÖDÜLÜ ALİ POYRAZOĞLU’NUN

26. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü, bu yıl 60. sanat yılının yanı sıra kendi adını taşıyan tiyatrosunun da 50. yılını kutlayan tiyatro oyuncusu, yazarı ve yönetmeni Ali Poyrazoğlu’na sunuldu. Bizet’nin ‘Carmen’ine atıfla ve anılarından hareketle yarattığı yeni projesi ‘Habanera Makamı’ ile festivale konuk olacak Ali Poyrazoğlu, tiyatro ve operayı buluşturduğu gösterisinde Çiğdem Erken Quartet eşliğinde sahnede olacak. Oyun 7 Kasım’da CRR Konser Salonu’nda gerçekleşecek prömiyerinin ardından 19 Kasım’da Süreyya Operası’nda tekrar izleyiciyle buluşacak.

Haberin Devamı

26. İstanbul Tiyatro Festivali başlıyor

USTA İSİMLER FESTİVALDE BULUŞUYOR

Festival, açılışını M. Caner Alper ve Mehmet Binay’ın Molière yorumu ‘Kibarlık Budalası Remix’ ile yapıyor. Zülfü Livaneli de yazdığı ilk tiyatro oyunu ‘Duvar’ ile festivalde. Okan Bayülgen, yazıp yönettiği ve başrolünü üstlendiği ‘Richard’ ile ilk kez İstanbul Tiyatro Festivali’ne konuk oluyor. Ortaoyuncular, Ferhan Şensoy’un vefatından sonra ‘Şahları da Vururlar’ ile sahnelere dönerken tarihi Ses Tiyatrosu da perdelerini yeniden festivalde açıyor. Selçuk Yöntem ise Ece Dağıstan Say ile birlikte festivale özel olarak, müzikli bir ‘İlyada’ okuması gerçekleştirecek.

ULUSLARARASI YAPIMLAR

Festival ayrıca birçok uluslararası yapımı da İstanbullu tiyatroseverlere getiriyor. Bugünün en önemli koreograflarından Akram Khan’ın topluluğu uzun bir aranın ardından bir kez daha İstanbul’a konuk oluyor. Nobelli İngiliz yazar Rudyard Kipling’in unutulmaz romanı ‘Orman Kitabı’nı geleneksel Hint dansı kathak ile çağdaş dansı bir araya getirip çokdisiplinli bir dans tiyatrosuna uyarlıyor. Eleştirmenler tarafından Avrupa tiyatrosunun geleceğine yön verecek isimler arasında sayılan Euripides Laskaridis ise türlerötesi bir yapım olan ‘Titanlar’ ile festivale geliyor. Festivalde bir de tersyüz bir ‘Romeo ve Juliet’ yorumu var. Birleşik Krallık sahnesinin günümüzdeki en etkileyici yönetmenlerden Ben Duke, Shakespeare’in ünlü trajedisini tersyüz ederek ‘Juliet ve Romeo’ başlığıyla, tümüyle orijinal bir eser yaratıyor.

Haberin Devamı

İstanbullu izleyiciler 26 Kasım’a kadar sürecek festivalde tam anlamıyla bir tiyatro şöleni yaşayacaklar. Zengin, renkli bir program var bu yıl festivalde...

FESTİVALDEN BİR SEÇKİ

Açılış oyunu:Kibarlık Budalası Remix’/ 25 ve 26 Ekim 20.00, Maximum UNIQ Hall

Akram Khan Topluluğu: ‘Orman Kitabı’/ 28 Ekim 20.00, Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

‘Duvar’/ 31 Ekim ve 1 Kasım 20.00, Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi

‘Juliet ve Romeo’/ 3 ve 4 Kasım 20.00, Maximum UNIQ Hall

‘Habanera Makamı’/ 7 Kasım 20.00, CRR Konser Salonu - 19 Kasım 20.00, Süreyya Operası

‘İlyada’/ 8 ve 9 Kasım 20.00, Süreyya Operası

‘Şahları da Vururlar’/ 11 ve 12 Kasım 20.00, Ses Tiyatrosu

‘Richard’/ 17 Kasım 20.00, Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

Haberin Devamı

Pasolini: ‘Gizli Yangınlar’/ 21 ve 22 Kasım 20.00, İş Kuleleri Salonu

‘Titanlar’/ 23 ve 24 Kasım 20.00, Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi

Yazarın Tüm Yazıları