Geri dönüşüm hakkında bilinmeyenler

SÜRDÜRÜLEBİLİR yaşama dair pek çok konunun konuşulduğu günümüzde geri dönüşümün önemini bilmeyen yoktur. Bilindiği halde yine de atıkların/çöplerin sistematik olarak ayrı toplanarak geri dönüşüme gönderilemediğini de verilerden biliyoruz.

Haberin Devamı

Geri dönüşümü teşvik etmek ve atıkların ekonomiye kazandırılması adına 2018 yılından beri uygulanan sıfır atık hareketi/projesi de kurum ve kuruluşları bu sistemi kurmaya itse de maalesef olması gerektiği düzeyde değil. Geri dönüşüm, eski ve kullanılmış malzemelerden yeni ürünler üretmek için bir süreçtir. Bu süreç, enerjiyi ve potansiyel olarak yararlı malzemelerin israf edilmesini azaltmaya yardımcı olur. Geri dönüşüm birçok çevresel ve ekonomik katkılar sağlar.
Geri dönüşümle birlikte doğaya bırakılan atık madde miktarı azalırken, doğal kaynakların korunması ve enerji tasarrufu sağlanır. Ayrıca artık doğal kaynak kullanımından bağımsız yeni ticaret anlayışında döngüsel ekonomi ile de geri dönüşümün ekonomik önemi vurgulanmaktadır.
*
Neden geri dönüşümü bir yaşam standardı haline getirmemiz gerektiğini hala düşünenlerdenseniz yazıya bir göz atmanızda fayda var:
- Geri dönüşümlü kağıt, işlenmemiş malzemelerden yapılsaydı hava kirliliği yüzde 70 azalırdı.
- Her yıl musluktan damlayan sularla 2 bin 46 litre su tasarrufunda bulunulabilir.
- 1 ton gazete yapmak için 24 tane ağaç kesilmektedir.
- Teneke kutularınızı geri dönüşümsüz çöpe ya da doğaya atıyorsanız eğer, büyük ihtimal 500 yıl veya daha fazla orada kalacaktır.
- Okyanusa atılan plastik torbalar yılda 1 milyon deniz canlısını öldürebilmektedir.
- Çöp kutusuna atılan atıkların yüzde 60’ından fazlası geri dönüştürülebilir.
*
- Bir cam şişe aslında 4 bin yıldan fazla bir süre içinde parçalanabiliyor ve eğer bu şişe çöplükte ise muhtemelen bundan daha uzun sürüyor.
- 1 ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılması 8 ağacın kesilmesini önlemektedir.
- Geri dönüştürülen her 1 milyon cep telefon ile 16 bin kg bakır, 350 kg gümüş ve 15 kg altın geri kazanılabilmektedir.
- Bir ton kağıt geri dönüştürüldüğünde yaklaşık 7 bin 500 litre su tasarrufu yapılır ve 17 ağaç kurtarılır.
- Bitkisel atık yağlar, atıksu toplama sistemlerinin daralmasına ve tıkanmasına; toprak kirlenmesi ile beraber yeraltı suyu kirlenmesine sebep olur. Bu nedenle ayrı toplanması gereklidir.
- Şimdiye kadar üretilen tüm plastiklerin sadece yüzde 9’u geri dönüştürüldü.
*
Sürdürülebilir bir gelecek için, doğal kaynaklarımızı korumak ve geri dönüşümü büyütmek, çocuklarımıza aşılamak zorundayız. Atıksız yaşamın faydalarını hissedebileceğiniz, doğayla iç içe bir hafta sonu dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları