Kış koşullarından cildi korumak şart

Kışın cildimizi sağlıklı tutmak için ne yapmalıyız? Soğuk, kuru hava, sert rüzgarlar esmeye başladığında cildi korumak, bahara sağlıkla erdirmek daha zor olur. Cilt doğal nemini kaybederse kurur, pul pul dökülmeye başlar ve bu belirtiler kontrol altına alınmazsa cilt hastalıklarına zemin oluşturabilir.

Haberin Devamı

Cilt sağlığının anahtarı “nemden” geçiyor, cildin nem bariyerini korumaktan ve güçlendirmekten, düzenli olarak eksilenleri tamamlamaktan. Ancak bununla da bitmiyor. Hep yazdığım gibi cilt sağlığında “Yaptım, bitti” diye bir kavram yok. Süreklilik var, klinik bakımların yanı sıra ev ödevi olarak nitelendirebileceğimiz doğru içerikli ürünleri rutin olarak uygulamak var. Ama tabi bu da yeterli değil. Bu hafta havaların iyice soğumaya başladığı bu günlerde cildi korumak için dikkat etmeniz gereken noktalara değinmek isterim. Çünkü cildin sağlıklı parlaması, canlı görünmesinde siz değerli okuyucularımla paylaşacağım konuların pas geçilmemesi gerekiyor.

Kış koşullarından cildi korumak şart

Haberin Devamı

Sıcak suyla aranıza mesafe koyun

Hem bedeniniz hem yüzünüz için çok sıcak suyla duş yapmak, yüz yıkamak faydadan çok zarar verir. Duş almak ve yüzünüzü yıkamak için ılık suyu tercih edin. İyi nemlendirilmeyen ciltte sıcak su kurutucu etki yapar, ciltte çatlaklar oluşur, hassas bir cildiniz varsa bu kış egzamasına bile yol açabilir. Ilık suyla yıkanmayı ve yüzünü yıkamayı cildinizin sağlığı için alışkanlık haline getirin.

Cilt bakım ürünlerini değiştirin

Mevsimsel olarak cildin ihtiyaçları değişir, dolayısıyla yazın cildinizi mutlu eden ürünler, bakımlar, maskeler kış aylarında yetersiz kalabilir. Bu yüzden de ev bakımında kullandığınız ürünleri bir uzmanın yönlendirmesi ile değiştirmelisiniz. Odak noktası cildi korumak ve bariyeri olan ürünlerle cildi desteklemek gerekir.

PeelIng yapma sıklığını değiştirin

Cildimiz 28 günde bir döngüyü tamamlar, eğer cilt düzenli olarak derinlemesine temizlenmezse bir süre ölü hücrelerin birikmesi ile donuklaşır, pürüzlü bir dokuya sahip olur. Ancak kışın soğuk hava şartlarından etkilenen cilde daha özenle yaklaşmak gerekir. Çok hırpalamadan temizlemeye özen göstermelisiniz. Bir uzmanın önerdiği bir peelingle haftada bir kez cildi derinden temizlemek yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

Kış koşullarından cildi korumak şart

Açık havada egzersizde koruma

Özellikle açık havada aktivite ve egzersiz yapmayı tercih ediyorsanız, rüzgardan, soğuk havadan cildinizi siperlik, şapka ya da özel koruma ürünleri ile korumanızı öneririm. Özellikle dağ, kar tatilini seviyorsanız ciltte yüzeysel koruma sağlayacak, bariyer etkisi yaratacak ürünleri çantanızdan eksik etmeyin.

Yine dudaklarınızın çatlamaması için hem korumak hem de nemlendirmek için eczanelerden temin edebileceğiniz dudak koruyuculardan bir tane edinin.

Kış koşullarından cildi korumak şart

Sık aralıklarla cilt bakımının cilt için önemini anlatmaya çalışıyorum. Cilt bakımı her yaşta farklı sebeplerle mutlaka yapılmalıdır. Kışın da hem profesyonel hem de evde uygulayacağınız bakımları günlük ve aylık rutinlerinde devam ettirmelisiniz.

Haberin Devamı

Kliniklerde yaptıracağınız medikal bakımların yanı sıra evde sabah akşam cildinizin ihtiyaçlarına göre cilde hafif bakımlar yapmak kış aylarının ciltteki yıpratıcı etkilerini minimize edecektir.

Genel sağlığınız ve cilt sağlığınız için kışın antioksidan beslenmeye, mevsiminde sebze ve meyveleri tüketmeye özen göstermelisiniz. Yine özellikle karbonhidrat ağırlıklı, ödem yapacak gıdalardan uzak durmanızı öneririm.

Tükettiklerinizin bedeninize ve cildinize yansıması doğrudan oluyor. Ağır beslenme alışkanlıkları sabah uyanmayı zorlaştırdığı gibi yüz bölgesinde ödeme de sebep oluyor. Yine su tüketiminizi artırmak için doğal bitki çayları, çorbaları da beslenmenize ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Cildi kış şartlarından korumak için önerilerim, aslında kışın karanlık ve depresif günlerinde ruhsal iyileştirici etki yapacaktır. Kendinizi şımartmak bazen tüm ilaçlardan daha güçlü etki yapar.

Bir bakım kreminin kokusu, evde hazırlayacağınız doğal maskenin aromatik kokusu cildinize iyi geldiği gibi ruhunuza da etki edecektir.

 

Yazarın Tüm Yazıları