Derya Korkmaz

İstanbul’da Tulum Havası “Ginza İstanbul”

31 Ağustos 2021
Bu sezon Türkiye’de farklı konseptiyle adını çok sık duyacağımız “Ginza İstanbul”. İstanbul’un en yeni mekanlarından biri.

Mekan Tulum kafasında tasarlanmış. Büyüleyici ambiyansına mest oldum.

Türkiye ‘de açtığı her mekanda farkındalık yaratan ve tasarladığı her konsept ile ses getiren Tayfun Topal bugüne dek hiç yapılmamış bir konsepte imza atarak Tulum konseptinde yepyeni bir mekan olan Ginza İstanbul’u tasarladı.

Ginza’da yemek ile birlikte DJ gece başında hafif müziklerle başlıyor ilerleyen saatlerde hafif performansı arttırıyor yani yemek sonrası dans edebileceğiniz tam bir gece mekanına dönüşüyor. Yemek & Müzik bir arada keyifli bir lounge club ayrıcalığını Tulum atmosferinde Ginza’da yaşamanız mümkün.

Türkiye‘nin yeme-içme eğlence sektörünün duayeni Tayfun Topal bu olağanüstü mekanı tasarlarken, Tropikal ambiyansıyla mekana özgü bir dinginlik havası katmış. Ginza içerisinde heykeller, Marsilya küpleri ve birçok bitki çeşidi var. Işıl Işıl ambar sarısı lambaları, ilgi çekici heykelleri ile ihtişamlı, şık ve dingin. Mekan gençlerin özellikle Z jenerasyonunun şimdiden gözdesi olmuş.

Geniş Uzakdoğu mutfağına sahip olan Ginza ‘da Kanton ve szchuan bölgesinin en leziz yemeklerinin yanı sıra krepli çıtır ördek olmazsa olmaz yemeklerden, ayrıca zencefilli sarımsaklı ıstakoz, tatlı ekşi soslu karides, yeşil biberli dana eti, bademli tavuk gibi ürünlerde tercih edilebilir.

Başlangıç olarak Sushi çeşitlerini önerebilirim.

Bu yılın en çok fotoğraf çekilecek, en çok check-in yapılacak, en popüler olacak mekanını sizlerle açılır açılmaz paylaşmaktan mutluluk duydum.

Yazının Devamını Oku

Sıradışı Bir Lezzet Yolculuğu “Mavi Yengeç”

22 Ağustos 2021
Merhabalar, sizlerle farklı bir lezzet yolculuğuna çıkalım istiyorum. Sıradışı bir lezzet olarak, özel bir sunumla servis edilen adını kıskaçlarında bulunan mavi renkten alan ''Mavi Yengeç'' lezzetinden bahsetmek istiyorum. Mavi Yengeç'in yoğun olarak yetiştiği Dalyan Ve Demre Bölgesinde uğradığım restoranlardaki deneyimlerimden ve bölgede yaşayanlardan edindiğim bilgileri aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

Mavi Yengeç'ler ancak kendi doğal ortamında yaşayabilir ve üretilemezler çünkü strese girdiklerinde birbirlerini yiyen canlılar, bir kerede 2 milyon yumurta bırakabiliyorlar. Tatlı su ve denizin yani tuzlu suyun birleştiği yerlerde yetişiyorlar. Mavi yengeç eti protein yüklü bir lezzet özellikle fosfor açısından da çok zengin tam bir şifa kaynağıdır. Ayrıca afrodizyak etkisi nedeniyle de oldukça fazla tercih ediliyor.

Nasıl Pişirilir?

Mavi yengeç haşlanarak veya ızgarada pişiriliyor. Mavi yengeçler, kiremit rengini alana kadar pişirilir.

Nasıl Yenir?

Mavi yengeçlerin yenilebilir kısımları göğüs ve kıskaç etinde bulunuyor. Sunum olarak; krom çekiç ve kırma tahtasıyla servis ediliyor.


Yazının Devamını Oku

Oteller ve otel restoranları

18 Şubat 2021
Otel restoranları günümüzde lezzetli yemekleri, şık ve modern yapılarıyla dikkat çekiyor. Yıllardır gerçekleştirdiğim otel ziyaretleri neticesinde Türkiye’de çok başarılı otel restoranları olduğunu söyleyebilirim. 

Biliyorsunuz bir süredir pandemi dolayısıyla restoranlar kapalı ve sadece oteller konaklama şartıyla otel restoranlarında hizmet vermeye devam ediyor. 

Ben de kış sezonunda İstanbul ve yakınlarından başlayarak Çanakkale ve oradan da Fethiye’ye uzanan seyahatlerimde son zamanlarda ziyaret ettiğim birkaç otel restoranından sizlere bahsetmek istiyorum. 

Hotel De Camondo & Moise Restaurant

Hotel De Camondo 1881 yılında Aşkenazi Sinagogu'nun mimarı da olan Gabriel Tedeschi tarafından yapılan Kamondo Apartmanı adıyla anılan yaklaşık 150 yıllık tarihi bir binada yer alıyor.

Hotel De Camondo’nun teras katında Moise Karaköy adında bir ocakbaşı restoranı bulunuyor. Tarihi yarımadayı gören güzel bir manzaraya sahip restoranda, yemeklerden denediklerim geleneksel meze tabağı, sıcak dana etli humus, seçmeli ana yemek olarak ocakbaşında fıstıklı kebap ve şaşlık oldu. Otel ayrıca pandemi dönemine özel konaklama ve restoranda yemek olarak paket bir program sunuyor. 

Elite World Otel Sapanca & The Grill Ocakbaşı

İstanbul’dan kısa bir kaçış yaparak doğayla iç içe bir ortam sunan Sapanca’da bulunan Elit World Otel’i ziyaret ettim. Otelin içerisinde The Grill Ocakbaşı restoranı mevcut.

Yazının Devamını Oku

Kaş’ta nerede ne yenir?

22 Ekim 2020
Her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi yazın da son demlerini yaşadığımız şu günlerde Antalya’nın Kaş ilçesindeki mekanlardan bahsederek sezonu kapatıyoruz. Daha sonra yavaş yavaş rotamızı kışlık mekanlara çevireceğiz. Kaş’ta yıllar geçse de her daim adından söz ettiren adreslerle birlikte, birkaç farklı mekanın listesini sizler için bir nevi rehber olması adına paylaşıyorum.

Turkuaz mavisi ve birbirinden güzel mekanları ile bir defa gidenin vazgeçemediği büyük bir tutkudur Kaş. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı gelmeden bitmez Kaş’ın sezonu. Kaş Meydanı’na restoranların masaları konur ve tüm restoranlar fiks menüleri ile 29 Ekim günü coşkulu bir kutlama yapar. Bu sene pandemi dolayısıyla böyle büyük bir kutlama gerçekleşmeyecek olsa da her zaman olduğu gibi restoranlar fiks menüleri ile misafirlerini ağırlayacak ve sonrasında sezonu bitirecek.  

Gelelim sizin için hazırladığımız Kaş rehberine…

Üzüm Kızı Restaurant

Kaş’ın bilindik ve güzel mekanlarından biri olan Üzüm Kızı Restaurant, Kaş’ta gidilmesi gereken restoranların başında yer alıyor. Özellikle ızgara ahtapotun tadı ve sunumu, levrek marinin farklı sosu, ot kebabı, kalamar dolması favorilerimden oldu. Mekan Kaş’ta popüler bir restoran olduğu için rezervasyon şart. 

Müpptela Ocakbaşı

Size klasik yerlerin dışında özgün bir mekan tavsiye edeceğim. Kaş’ın ruhunu yansıtan, şirin bahçeli, rengarenk lambaları olan Müpptela Ocakbaşı, lezzetin yanı sıra sıcacık aile ortamıyla gönüllerde de taht kurarak müdavimlerini ağırlıyor. Ara sıcaklardan hellimli-fıstıklı sucukları en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Burada özellikle şaşlık, lokum bonfile, beyti sarma mutlaka denenmeli. Bu mekanın uzun yıllardır gerçekten müptelası oldum. Kaş’a giderseniz mutlaka uğramalısınız.

Zaika Restaurant

Yazının Devamını Oku

Kalkan yeme-içme rehberi

12 Eylül 2020
Günümüzden yaklaşık 3000 yıl önce, ışık ülkesi anlamına gelen, Likya Uygarlığı’nın yaşadığı ve sayısız kentler kurduğu Antalya ile Fethiye arasındaki topraklarda bulunan Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan’da memnun kalacağınız mekanlar rehberini sizler için derledim. 

Kalkan için İngilizlerin çok uzun zaman önce keşfettiği ve yavaş yavaş biz Türklerin de uğrak noktalarından biri olan şirin küçük bir tatil beldesi diyebiliriz. Benim uzun yıllardır yaz sezonunu geçirdiğim bu güzel beldede birbirinden şık restoranlar yer alıyor. Kalkan'ın deniz manzaralı teras restoranları ve sokak aralarında bulunan hepsi birbirinden özel lezzetlere sahip restoranlarına birlikte göz atalım.

Sokak Arasında Fark Yaratan Bir Mekan: Salonika 1881 Restaurant 

Salonika 1881 Restaurant, Kalkan'ın Arnavut kaldırımlı taş sokakları arasında bölgenin en iyi ve sevilen restoranı olarak yer alıyor. İşletmecisi Resul Bey, yıllar önce bomboş sokakta öngörülü bir yaklaşım ile ilk restoranı açıyor ve sonrasında çok fazla talep görüyor. Salonika 1881, adı ile özdeşleşmiş bir mekan. En dikkat çekici özelliği içerisinde bulunan Atatürk için ayrılmış sonsuza kadar rezerve masa. Haftanın belirli günlerinde fasıl eşliğinde canlı müzik oluyor. Restoran bölümüne geçmeden önce dinlenip bir şeyler içebileceğimiz lounge bölümü var.

Mezelerden çitlembik, levrekli kaya koruğu, enginar, pilaki, köz patlıcan tercih edilebilir. Ara sıcaklardan kalamar, Arnavut ciğeri, tereyağında karides, karidesli börek hem doyurucu, hem de oldukça lezzetliydi. Ana yemeklerden taze günlük balıklar tercih edilebilir. Yeni mezelerden seçtiklerim ise ıspanak sapı, pazı sarma, Hatay tuzlu yoğurt, kırma zeytin piyazı. Kalkan lezzet ve eğlence anlayışına farklılık katan bu değerli restoranı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Şık ve Manzaralı Bir Akşam Yemeği: Meymeze Restaurant

Kalkan'da panaromik manzaraya sahip harika bir terası olan Meymeze Restoran, Rumlardan kalan tarihi bina içerisinde yer alıyor. Kaputaş Plajı’ndan ilham alan turkuaz rengiyle ve etrafındaki begonvillerle Akdeniz ruhunu harika yansıtıyor. Kalkan sokaklarında dolaşırken fark etmemeniz imkansız.

Yazının Devamını Oku

Fethiye lezzet noktaları

25 Ağustos 2020
Pandemi sonrası Ege-Akdeniz lezzet ve keşif turlarımıza tekrar hızlıca başladık. Restoranlar pandemi dolayısıyla sıkı hijyen şartlarında açıldı ve hizmetlerine devam ediyor.

Muğla iline bağlı Fethiye ilçesi yaz döneminde masmavi denizi, el değmemiş doğası ile tatilcileri kendine hayran bırakırken, birbirinden güzel ve leziz restoranlarıyla fark yaratıyor. Fethiye’de sizler için rehber niteliğinde en favori ve en iyi mekanlardan oluşan bir liste hazırladım.

Romantik Bir Akşam Yemeği ve Manzaralı Brunch Tavsiyesi: Citrus Restoran 

Ülkemizde otel restoranlarımız çok iyi noktalara geldi. Fethiye Casa Margot Otel içerisinde bulunan Citrus Restoran bunun en iyi örneklerinden biri.

Aşıklar Tepesi’nde yer alan Fethiye’yi kuş bakışı izleyebileceğiniz müthiş manzaraya sahip restoran enfes kahvaltılarının yanı sıra Akdeniz ve füzyon mutfağından enfes lezzetler sunuyor.

Kahvaltıda çok özel sağlıklı lezzetlerin yanında ‘citrus’un kelime anlamı olan narenciye ve turunçgiller, kumkat gibi reçeller masada yerini alıyor. 

Kahvaltıya farklılık katan lezzetler içerisinde Hatay kırık zeytini, Egg Benedict, mücver, kuru et bulunuyor. Hafta içi kahvaltı servisi ve sadece pazar günleri daha fazla seçenek ile piyano dinletisi eşliğinde brunch sunuluyor.  Böylesine müthiş bir manzarada uygun fiyata bir kahvaltı yapmak herkesin hakkı.

Romantik bir akşam yemeği ve özel bir yemek yemek için de tercih edilebilir. Yemekte denediğim lezzetler: Meze tabağı, ultim-atom, avokado tartar, köz patlıcan salatası, fava, humus, fırınlanmış dana kaburga, ızgara ahtapot. 

Yazının Devamını Oku

Sadece Antalya’da yiyebileceğiniz lezzetler: Şiş köfte ve tahinli piyaz

16 Mayıs 2020
Ülkemizde yavaş yavaş normalleşme adımları atılmaya başlamışken tatil hayalleri de başladı. Ben de bugün biraz Akdeniz’e uzanalım ve Türkiye’de turizmin kalbinin attığı bölgelerin başında gelen Antalya yöremizin lezzetlerinden bahsedelim istiyorum.

Masmavi denizleri, doğası, begonvil fışkıran sokakları ile bir başkadır Antalya. Antalya’ya gittiğinizde yöresel bir lezzet tatmak isterseniz bunların en başında size tavsiyem şiş köfte yanında tahinli piyaz olacaktır. Bu ikisinin Antalya’ya her gittiğimde yemeden dönemediğim lezzetler olduğunu söyleyebilirim.

Antalya’da Akdeniz ikliminin yanı sıra karasal bir iklime sahip olduğundan her çeşit meyve-sebze yetiştiriliyor. Bitki örtüsünün bodur çalılardan oluşması nedeniyle keçi besiciliği daha çok gelişmiş. O nedenle Antalya’da daha çok oğlak yemeklerini bulabilirsiniz. Kısmen iç kısımlarda koyun yetiştiriciliği de yapılmakta elbette...

Bu kadar doğanın içerisinde bulunan bir bölgeden enfes lezzetler de çıkması kaçınılmaz oluyor. Bu yazımda, sadece Antalya’da yiyebileceğiniz lezzetler olan şiş köfte ve tahinli piyaz ikilisine değineceğim.

Şiş Köfte Nasıl Yapılır? 

Klasik köfte her bölgede yapılır ama Antalya’nın köftesi şişte yapıldığı için farklıdır. 

Şiş köftenin kıymasının içinde hiçbir katkı maddesi bulunmuyor sadece et ve tuz ekleniyor, herhangi bir baharat kullanılmıyor. Köfte şişlere uzunlamasına takılarak, ızgarada kömür ateşinde pişiyor. Köfteler piştikten sonra bir tabağın altına pide ekmeği ve üzerine köfteler gelecek şekilde konuluyor. Daha sonra maydanoz, kimyon, pişmiş soğan, domates ve biberle servis ediliyor.

Yazının Devamını Oku

Bahar rotası Rize: Evimizden Karadeniz lezzetlerine yolculuk

9 Nisan 2020
Covid-19 dolayısıyla evde olduğumuz şu günlerde rotamız baharda en güzel, en yeşil bölgelerimizden biri olan Karadeniz’in lezzetleri olsun. Madem Karadeniz'e gidemiyoruz o halde Karadeniz lezzetlerini evlerimize misafir edelim.

Hayal olmadan umut olmaz. Haydi hep birlikte Rize'de yaylara çıkalım, çiçeklerin kokusunu içimize çekelim, gözlerimiz her yeri saran yeşilin bin bir çeşit tonu ile bayram etsin.

Gürül gürül çağlayan şelaleleri, asırlık taş köprüleri, uzun ve derin vadileri, neşeli, sıcak kanlı insanları, yüksek yaylaları ile yeşilin bir masala dönüştüğü şehirdir Rize.

Ne zaman gidersem gideyim dönemediğim, bağımlılık yaratan Karadeniz'in incisi Rize'de deneyimlediğim lezzetleri aşağıda bulabilirsiniz. 

ÇAYA YOLCULUK

Karadeniz’de özellikle Rize deyince akla ilk çay gelir. 

Çayın tarlalardan sofralarımıza uzanan meşakkatli öyküsünü bizzat memleketinde yaşamak ve tatmak çaya olan tutkumu ikiye katladı diyebilirim. Çay tarlalarını gezip, çay toplayarak Çaykur fabrikasında çayın üretimini izlemek çok güzeldi.

Mekan önerisi: Fırtına Deresi’nin yemyeşil manzarasına bakan Çinçiva Köyü'nde bulunan, 1955 yılından kalma Çinçiva Kahve'de oturup çay içmek klasiklerden biri. 

Yazının Devamını Oku