Derya Korkmaz

Oteller ve otel restoranları

18 Şubat 2021
Otel restoranları günümüzde lezzetli yemekleri, şık ve modern yapılarıyla dikkat çekiyor. Yıllardır gerçekleştirdiğim otel ziyaretleri neticesinde Türkiye’de çok başarılı otel restoranları olduğunu söyleyebilirim. 

Biliyorsunuz bir süredir pandemi dolayısıyla restoranlar kapalı ve sadece oteller konaklama şartıyla otel restoranlarında hizmet vermeye devam ediyor. 

Ben de kış sezonunda İstanbul ve yakınlarından başlayarak Çanakkale ve oradan da Fethiye’ye uzanan seyahatlerimde son zamanlarda ziyaret ettiğim birkaç otel restoranından sizlere bahsetmek istiyorum. 

Hotel De Camondo & Moise Restaurant

Hotel De Camondo 1881 yılında Aşkenazi Sinagogu'nun mimarı da olan Gabriel Tedeschi tarafından yapılan Kamondo Apartmanı adıyla anılan yaklaşık 150 yıllık tarihi bir binada yer alıyor.

Hotel De Camondo’nun teras katında Moise Karaköy adında bir ocakbaşı restoranı bulunuyor. Tarihi yarımadayı gören güzel bir manzaraya sahip restoranda, yemeklerden denediklerim geleneksel meze tabağı, sıcak dana etli humus, seçmeli ana yemek olarak ocakbaşında fıstıklı kebap ve şaşlık oldu. Otel ayrıca pandemi dönemine özel konaklama ve restoranda yemek olarak paket bir program sunuyor. 

Elite World Otel Sapanca & The Grill Ocakbaşı

İstanbul’dan kısa bir kaçış yaparak doğayla iç içe bir ortam sunan Sapanca’da bulunan Elit World Otel’i ziyaret ettim. Otelin içerisinde The Grill Ocakbaşı restoranı mevcut.

Yazının Devamını Oku

Kaş’ta nerede ne yenir?

22 Ekim 2020
Her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi yazın da son demlerini yaşadığımız şu günlerde Antalya’nın Kaş ilçesindeki mekanlardan bahsederek sezonu kapatıyoruz. Daha sonra yavaş yavaş rotamızı kışlık mekanlara çevireceğiz. Kaş’ta yıllar geçse de her daim adından söz ettiren adreslerle birlikte, birkaç farklı mekanın listesini sizler için bir nevi rehber olması adına paylaşıyorum.

Turkuaz mavisi ve birbirinden güzel mekanları ile bir defa gidenin vazgeçemediği büyük bir tutkudur Kaş. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı gelmeden bitmez Kaş’ın sezonu. Kaş Meydanı’na restoranların masaları konur ve tüm restoranlar fiks menüleri ile 29 Ekim günü coşkulu bir kutlama yapar. Bu sene pandemi dolayısıyla böyle büyük bir kutlama gerçekleşmeyecek olsa da her zaman olduğu gibi restoranlar fiks menüleri ile misafirlerini ağırlayacak ve sonrasında sezonu bitirecek.  

Gelelim sizin için hazırladığımız Kaş rehberine…

Üzüm Kızı Restaurant

Kaş’ın bilindik ve güzel mekanlarından biri olan Üzüm Kızı Restaurant, Kaş’ta gidilmesi gereken restoranların başında yer alıyor. Özellikle ızgara ahtapotun tadı ve sunumu, levrek marinin farklı sosu, ot kebabı, kalamar dolması favorilerimden oldu. Mekan Kaş’ta popüler bir restoran olduğu için rezervasyon şart. 

Müpptela Ocakbaşı

Size klasik yerlerin dışında özgün bir mekan tavsiye edeceğim. Kaş’ın ruhunu yansıtan, şirin bahçeli, rengarenk lambaları olan Müpptela Ocakbaşı, lezzetin yanı sıra sıcacık aile ortamıyla gönüllerde de taht kurarak müdavimlerini ağırlıyor. Ara sıcaklardan hellimli-fıstıklı sucukları en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Burada özellikle şaşlık, lokum bonfile, beyti sarma mutlaka denenmeli. Bu mekanın uzun yıllardır gerçekten müptelası oldum. Kaş’a giderseniz mutlaka uğramalısınız.

Zaika Restaurant

Yazının Devamını Oku

Kalkan yeme-içme rehberi

12 Eylül 2020
Günümüzden yaklaşık 3000 yıl önce, ışık ülkesi anlamına gelen, Likya Uygarlığı’nın yaşadığı ve sayısız kentler kurduğu Antalya ile Fethiye arasındaki topraklarda bulunan Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan’da memnun kalacağınız mekanlar rehberini sizler için derledim. 

Kalkan için İngilizlerin çok uzun zaman önce keşfettiği ve yavaş yavaş biz Türklerin de uğrak noktalarından biri olan şirin küçük bir tatil beldesi diyebiliriz. Benim uzun yıllardır yaz sezonunu geçirdiğim bu güzel beldede birbirinden şık restoranlar yer alıyor. Kalkan'ın deniz manzaralı teras restoranları ve sokak aralarında bulunan hepsi birbirinden özel lezzetlere sahip restoranlarına birlikte göz atalım.

Sokak Arasında Fark Yaratan Bir Mekan: Salonika 1881 Restaurant 

Salonika 1881 Restaurant, Kalkan'ın Arnavut kaldırımlı taş sokakları arasında bölgenin en iyi ve sevilen restoranı olarak yer alıyor. İşletmecisi Resul Bey, yıllar önce bomboş sokakta öngörülü bir yaklaşım ile ilk restoranı açıyor ve sonrasında çok fazla talep görüyor. Salonika 1881, adı ile özdeşleşmiş bir mekan. En dikkat çekici özelliği içerisinde bulunan Atatürk için ayrılmış sonsuza kadar rezerve masa. Haftanın belirli günlerinde fasıl eşliğinde canlı müzik oluyor. Restoran bölümüne geçmeden önce dinlenip bir şeyler içebileceğimiz lounge bölümü var.

Mezelerden çitlembik, levrekli kaya koruğu, enginar, pilaki, köz patlıcan tercih edilebilir. Ara sıcaklardan kalamar, Arnavut ciğeri, tereyağında karides, karidesli börek hem doyurucu, hem de oldukça lezzetliydi. Ana yemeklerden taze günlük balıklar tercih edilebilir. Yeni mezelerden seçtiklerim ise ıspanak sapı, pazı sarma, Hatay tuzlu yoğurt, kırma zeytin piyazı. Kalkan lezzet ve eğlence anlayışına farklılık katan bu değerli restoranı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Şık ve Manzaralı Bir Akşam Yemeği: Meymeze Restaurant

Kalkan'da panaromik manzaraya sahip harika bir terası olan Meymeze Restoran, Rumlardan kalan tarihi bina içerisinde yer alıyor. Kaputaş Plajı’ndan ilham alan turkuaz rengiyle ve etrafındaki begonvillerle Akdeniz ruhunu harika yansıtıyor. Kalkan sokaklarında dolaşırken fark etmemeniz imkansız.

Yazının Devamını Oku

Fethiye lezzet noktaları

25 Ağustos 2020
Pandemi sonrası Ege-Akdeniz lezzet ve keşif turlarımıza tekrar hızlıca başladık. Restoranlar pandemi dolayısıyla sıkı hijyen şartlarında açıldı ve hizmetlerine devam ediyor.

Muğla iline bağlı Fethiye ilçesi yaz döneminde masmavi denizi, el değmemiş doğası ile tatilcileri kendine hayran bırakırken, birbirinden güzel ve leziz restoranlarıyla fark yaratıyor. Fethiye’de sizler için rehber niteliğinde en favori ve en iyi mekanlardan oluşan bir liste hazırladım.

Romantik Bir Akşam Yemeği ve Manzaralı Brunch Tavsiyesi: Citrus Restoran 

Ülkemizde otel restoranlarımız çok iyi noktalara geldi. Fethiye Casa Margot Otel içerisinde bulunan Citrus Restoran bunun en iyi örneklerinden biri.

Aşıklar Tepesi’nde yer alan Fethiye’yi kuş bakışı izleyebileceğiniz müthiş manzaraya sahip restoran enfes kahvaltılarının yanı sıra Akdeniz ve füzyon mutfağından enfes lezzetler sunuyor.

Kahvaltıda çok özel sağlıklı lezzetlerin yanında ‘citrus’un kelime anlamı olan narenciye ve turunçgiller, kumkat gibi reçeller masada yerini alıyor. 

Kahvaltıya farklılık katan lezzetler içerisinde Hatay kırık zeytini, Egg Benedict, mücver, kuru et bulunuyor. Hafta içi kahvaltı servisi ve sadece pazar günleri daha fazla seçenek ile piyano dinletisi eşliğinde brunch sunuluyor.  Böylesine müthiş bir manzarada uygun fiyata bir kahvaltı yapmak herkesin hakkı.

Romantik bir akşam yemeği ve özel bir yemek yemek için de tercih edilebilir. Yemekte denediğim lezzetler: Meze tabağı, ultim-atom, avokado tartar, köz patlıcan salatası, fava, humus, fırınlanmış dana kaburga, ızgara ahtapot. 

Yazının Devamını Oku

Sadece Antalya’da yiyebileceğiniz lezzetler: Şiş köfte ve tahinli piyaz

16 Mayıs 2020
Ülkemizde yavaş yavaş normalleşme adımları atılmaya başlamışken tatil hayalleri de başladı. Ben de bugün biraz Akdeniz’e uzanalım ve Türkiye’de turizmin kalbinin attığı bölgelerin başında gelen Antalya yöremizin lezzetlerinden bahsedelim istiyorum.

Masmavi denizleri, doğası, begonvil fışkıran sokakları ile bir başkadır Antalya. Antalya’ya gittiğinizde yöresel bir lezzet tatmak isterseniz bunların en başında size tavsiyem şiş köfte yanında tahinli piyaz olacaktır. Bu ikisinin Antalya’ya her gittiğimde yemeden dönemediğim lezzetler olduğunu söyleyebilirim.

Antalya’da Akdeniz ikliminin yanı sıra karasal bir iklime sahip olduğundan her çeşit meyve-sebze yetiştiriliyor. Bitki örtüsünün bodur çalılardan oluşması nedeniyle keçi besiciliği daha çok gelişmiş. O nedenle Antalya’da daha çok oğlak yemeklerini bulabilirsiniz. Kısmen iç kısımlarda koyun yetiştiriciliği de yapılmakta elbette...

Bu kadar doğanın içerisinde bulunan bir bölgeden enfes lezzetler de çıkması kaçınılmaz oluyor. Bu yazımda, sadece Antalya’da yiyebileceğiniz lezzetler olan şiş köfte ve tahinli piyaz ikilisine değineceğim.

Şiş Köfte Nasıl Yapılır? 

Klasik köfte her bölgede yapılır ama Antalya’nın köftesi şişte yapıldığı için farklıdır. 

Şiş köftenin kıymasının içinde hiçbir katkı maddesi bulunmuyor sadece et ve tuz ekleniyor, herhangi bir baharat kullanılmıyor. Köfte şişlere uzunlamasına takılarak, ızgarada kömür ateşinde pişiyor. Köfteler piştikten sonra bir tabağın altına pide ekmeği ve üzerine köfteler gelecek şekilde konuluyor. Daha sonra maydanoz, kimyon, pişmiş soğan, domates ve biberle servis ediliyor.

Yazının Devamını Oku

Bahar rotası Rize: Evimizden Karadeniz lezzetlerine yolculuk

9 Nisan 2020
Covid-19 dolayısıyla evde olduğumuz şu günlerde rotamız baharda en güzel, en yeşil bölgelerimizden biri olan Karadeniz’in lezzetleri olsun. Madem Karadeniz'e gidemiyoruz o halde Karadeniz lezzetlerini evlerimize misafir edelim.

Hayal olmadan umut olmaz. Haydi hep birlikte Rize'de yaylara çıkalım, çiçeklerin kokusunu içimize çekelim, gözlerimiz her yeri saran yeşilin bin bir çeşit tonu ile bayram etsin.

Gürül gürül çağlayan şelaleleri, asırlık taş köprüleri, uzun ve derin vadileri, neşeli, sıcak kanlı insanları, yüksek yaylaları ile yeşilin bir masala dönüştüğü şehirdir Rize.

Ne zaman gidersem gideyim dönemediğim, bağımlılık yaratan Karadeniz'in incisi Rize'de deneyimlediğim lezzetleri aşağıda bulabilirsiniz. 

ÇAYA YOLCULUK

Karadeniz’de özellikle Rize deyince akla ilk çay gelir. 

Çayın tarlalardan sofralarımıza uzanan meşakkatli öyküsünü bizzat memleketinde yaşamak ve tatmak çaya olan tutkumu ikiye katladı diyebilirim. Çay tarlalarını gezip, çay toplayarak Çaykur fabrikasında çayın üretimini izlemek çok güzeldi.

Mekan önerisi: Fırtına Deresi’nin yemyeşil manzarasına bakan Çinçiva Köyü'nde bulunan, 1955 yılından kalma Çinçiva Kahve'de oturup çay içmek klasiklerden biri. 

Yazının Devamını Oku

Diyarbakır, Batman, Mardin, Şanlıurfa ve Adıyaman’da lezzet keşfine çıkalım mı?

11 Mart 2020
En önemli şehirlerini gezerek, tarihe tanıklık edip, yöresel lezzetleri tadarak, tüm dinlerin bir arada nasıl huzurlu bir şekilde yaşadığına şahit olduğum Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lezzetlerinden bahsetmek istiyorum sizlere bugün.

GAP turu yapmak için en güzel zaman ilkbahar ayıdır. Hazır ilkbahar yaklaşmışken, Türkiye'nin her yerinde karşımıza çıkan, birçok restoranda tattığımız denediğimiz lezzetlerin anavatanı Güneydoğu'nun yemeklerini ve zengin mutfağını sizlere kısaca anlatacağım. 

DİYARBAKIR LEZZETLERİNE YOLCULUK

Diyarbakır’da Meşhur Kahvaltıcı Kadri’de otantik bir sunumla muhteşem bir kahvaltı yapabilirsiniz. Özellikle kavurmalı yumurtası nefisti. Kahvaltıda otlu lavaş peyniri, çemen, köz biber, tuzlu un helvası, nar reçelli yoğurt, ceviz reçeli gibi birçok lezzet sunuluyor.

Diyarbakır'da mutlaka denenmesi gereken yöreye özgü lezzetler, Diyarbakır ciğeri, kaburga dolması, duvaklı pilav ve kibe mumbar. Diyarbakır'da ciğerci önerim ise Xalo Meheme Ciğerci. Şehre gitmişken meşhur burma kadayıfını da denemelisiniz. Dicle Köprüsü’ne karşı semaverde çay keyfi yapmanızı da öneririm.

BATMAN’IN DOYUM OLMAYAN YÖRESEL YEMEKLERİ

Güneydoğu'nun tüm yöresel lezzetlerini Batman mutfağında görmek mümkün. Batman’a ulaşır ulaşmaz yöreye özgü lezzetler sunan Ali Usta’ya gittim.

Yazının Devamını Oku

Gaziantep’in dünyaca ünlü tescilli lezzetleriyle tanışalım mı?

1 Mart 2020
Türkiye'nin yemek konusunda öncü illerine bu hafta da devam ediyoruz. Türkiye’nin “lezzet başkenti” Gaziantep’in mutfağı UNESCO tarafından tescilli. Binlerce yıl öncesine dayanan geçmişini zengin Anadolu gelenekleri ve mutfağıyla harmanlayarak bir araya getirmiş Gaziantep, şu anda sofralarımızdaki birçok ünlü lezzetin çıkış noktası olan bir gastronomi şehri. Gaziantep’e gittiğinizde nokta atışı yapabileceğiniz en nefis lezzetlerin ve en ünlü mekanların listesini aşağıda sizler için derledim.

Gaziantep'te Nerede Ne Yenir?

Sabah Kahvaltısı: Katmer

Güne nasıl başlarsanız öyle devam eder diyen Antepliler sabah kahvaltısında katmer yiyerek güne tatlı ile başlıyorlar. Çıtırdayan incecik hamurun içine doldurulan kaymak ve Antep fıstığıyla karşı konulmaz bir hale gelen katmer zarf şeklinde katlanarak taş odun fırınında pişiyor ve yanında süt içilerek tüketiliyor.

Metanet Katmer benim son zamanlarda en çok tavsiye ettiğim mekanlardan biri. En leziz katmerleri burada yiyebilirsiniz. Katmerci Zekeriya Usta da Antep'te katmerin çıkış noktası mekanlardan biridir. Antep'e ilk kez gidiyorsanız, mutlaka uğramanız gereken yerler arasındadır.

Katmerin Gaziantep gelenekleri arasındaki yerine değinmeden de geçmeyelim. Kentte gelin ve damat düğün gecesinin sabahında kahvaltılarını katmer ile yaparlar. Ayrıca kız evi ve erkek evine de damadın sağdıçları tarafından katmer götürülür.

Sabah Kahvaltısı: Beyran

Gaziantep’in yöresel yemeği olan beyran Antepliler için katmer ile yarışacak bir kahvaltı seçeneği.

Yazının Devamını Oku