Derya Korkmaz

Diyarbakır, Batman, Mardin, Şanlıurfa ve Adıyaman’da lezzet keşfine çıkalım mı?

11 Mart 2020
En önemli şehirlerini gezerek, tarihe tanıklık edip, yöresel lezzetleri tadarak, tüm dinlerin bir arada nasıl huzurlu bir şekilde yaşadığına şahit olduğum Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lezzetlerinden bahsetmek istiyorum sizlere bugün.

GAP turu yapmak için en güzel zaman ilkbahar ayıdır. Hazır ilkbahar yaklaşmışken, Türkiye'nin her yerinde karşımıza çıkan, birçok restoranda tattığımız denediğimiz lezzetlerin anavatanı Güneydoğu'nun yemeklerini ve zengin mutfağını sizlere kısaca anlatacağım. 

DİYARBAKIR LEZZETLERİNE YOLCULUK

Diyarbakır’da Meşhur Kahvaltıcı Kadri’de otantik bir sunumla muhteşem bir kahvaltı yapabilirsiniz. Özellikle kavurmalı yumurtası nefisti. Kahvaltıda otlu lavaş peyniri, çemen, köz biber, tuzlu un helvası, nar reçelli yoğurt, ceviz reçeli gibi birçok lezzet sunuluyor.

Diyarbakır'da mutlaka denenmesi gereken yöreye özgü lezzetler, Diyarbakır ciğeri, kaburga dolması, duvaklı pilav ve kibe mumbar. Diyarbakır'da ciğerci önerim ise Xalo Meheme Ciğerci. Şehre gitmişken meşhur burma kadayıfını da denemelisiniz. Dicle Köprüsü’ne karşı semaverde çay keyfi yapmanızı da öneririm.

BATMAN’IN DOYUM OLMAYAN YÖRESEL YEMEKLERİ

Güneydoğu'nun tüm yöresel lezzetlerini Batman mutfağında görmek mümkün. Batman’a ulaşır ulaşmaz yöreye özgü lezzetler sunan Ali Usta’ya gittim.

Yazının Devamını Oku

Gaziantep’in dünyaca ünlü tescilli lezzetleriyle tanışalım mı?

1 Mart 2020
Türkiye'nin yemek konusunda öncü illerine bu hafta da devam ediyoruz. Türkiye’nin “lezzet başkenti” Gaziantep’in mutfağı UNESCO tarafından tescilli. Binlerce yıl öncesine dayanan geçmişini zengin Anadolu gelenekleri ve mutfağıyla harmanlayarak bir araya getirmiş Gaziantep, şu anda sofralarımızdaki birçok ünlü lezzetin çıkış noktası olan bir gastronomi şehri. Gaziantep’e gittiğinizde nokta atışı yapabileceğiniz en nefis lezzetlerin ve en ünlü mekanların listesini aşağıda sizler için derledim.

Gaziantep'te Nerede Ne Yenir?

Sabah Kahvaltısı: Katmer

Güne nasıl başlarsanız öyle devam eder diyen Antepliler sabah kahvaltısında katmer yiyerek güne tatlı ile başlıyorlar. Çıtırdayan incecik hamurun içine doldurulan kaymak ve Antep fıstığıyla karşı konulmaz bir hale gelen katmer zarf şeklinde katlanarak taş odun fırınında pişiyor ve yanında süt içilerek tüketiliyor.

Metanet Katmer benim son zamanlarda en çok tavsiye ettiğim mekanlardan biri. En leziz katmerleri burada yiyebilirsiniz. Katmerci Zekeriya Usta da Antep'te katmerin çıkış noktası mekanlardan biridir. Antep'e ilk kez gidiyorsanız, mutlaka uğramanız gereken yerler arasındadır.

Katmerin Gaziantep gelenekleri arasındaki yerine değinmeden de geçmeyelim. Kentte gelin ve damat düğün gecesinin sabahında kahvaltılarını katmer ile yaparlar. Ayrıca kız evi ve erkek evine de damadın sağdıçları tarafından katmer götürülür.

Sabah Kahvaltısı: Beyran

Gaziantep’in yöresel yemeği olan beyran Antepliler için katmer ile yarışacak bir kahvaltı seçeneği.

Yazının Devamını Oku

UNESCO'ya Afyonkarahisar mutfağı da dahil oldu

21 Şubat 2020
Türkiye’de Gaziantep ile Hatay’ın ardından gastronomi alanında 2019 UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Afyonkarahisar da dahil oldu ve hak ettiği unvana kavuştu. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2020 yılının “Türk Mutfağı Yılı” olarak belirlenmesinin ardından bu yıl Türk mutfağı ve gastronomisi oldukça konuşulacağa benziyor. Bu iki sevindirici haberi alır almaz, 2020’de ilk rotamı Afyonkarahisar olarak belirledim ve ikinci kez ziyaret ettiğim gastronomi cenneti şehrin, geleneksel lezzetleri ile ilgili deneyimlerimi aşağıda sizler için derledim.

Afyonkarahisar, termalleri, şifalı suları, lezzetleri, tarihi, Mevlevihaneleri ve mermerleriyle ön plana çıkıyor. İnsanı sıcak, havası soğuk, Mustafa Kemal Atatürk’ün Afyon Kocatepe’den Kurtuluş Savaşı’nda Büyük Taarruz’u başlattığı, milli mücadelenin simgelerinden biri olan en önemli illerimizden biridir Afyonkarahisar.

Afyon şehrini heybetiyle çevreleyen Afyonkarahisar Kalesi, sönmüş bir volkanın üzerinde bulunuyor ve yıl boyunca tarihe meydan okuyarak ayakta kalmış.

Kültürel bakımdan önemiyle olduğu kadar geleneksel mutfak zenginlikleriyle de ön planda olan Afyon mutfağına ve lezzetlerine birlikte göz atalım.

Kentin; Afyon kaymağı, Afyon kaymaklı lokumu, Afyon Sucuğu, Afyon Pastırması, Afyonkarahisar patatesli ekmeği, Çay ilçesi vişnesi ve Şuhut ilçesi keşkeği olmak üzere yedi adet coğrafi işaret tescilli ürünü bulunuyor.

Peki Afyon’un hangi lezzeti nerede yenmeli?

Sucuk Döner:

Döner denince eminim aklınıza hemen et ya da tavuk döner geldi.

Ancak Afyon’daysanız dönerin bir de sucuk hali var ki insanın yedikçe yiyesi geliyor.

Yazının Devamını Oku