Derya Jerdev

Çaya ya da kahvaltıya: Kaşarlı yumuşacık poğaça

1 Mart 2021
Bu yumuşacık mayalı poğaça size bildiğiniz ve sevdiğiniz diğer tüm poğaçaları unutturacak. Lezzetiyle de aklınızı başınızdan alacak yumuşacık poğaçayı dilerseniz kaşar yerine başka malzemelerle de deneyebilirsiniz.

Malzemeler:

60 gram yumuşak tereyağı 

100 mililitre süt (Yarım su bardağı)

1 adet yumurta

45 mililitre sıvı yağ (3 yemek kaşığı)

1,5 yemek kaşığı şeker 

1 dolu tatlı kaşığı tuz

400-450 gram un (3-3,5 su bardağı)

Yazının Devamını Oku

Ukrayna mutfağından vişneli vareniki

2 Şubat 2021
Vareniki Ukrayna mutfağına ait bir çeşit mantıdır. Adını katlama şeklinden alır. Yarım ay şekli verilen mantıların adı vareniki olur, yüzük şeklini verince ise pelmeni denir. Pelmeni'yi Rus mutfağına ait genelde kıymalı olan büyük mantılar olarak da hatırlayabilirsiniz.

Vareniki vişneli yapıldığı gibi, lor, patates veya lahana ile de yapılır. Haşlaması olduğu gibi, ön haşlama yapıldıktan sonra kızartılarak da pişirilebilir.

Yanında mutlaka smetana denilen ekşi krema ile servis edilir. Arzuya göre bal da yanında sunulur. Ben herkesin rahatlıkla bulabileceği süzme yoğurt ile sundum.

Son bir şey daha, bu hamur ile mantı da yapabilirsiniz tarif aynı :)

Malzemeler:

Hamur için:

100 mililitre süt (Yarım su bardağı)

100 mililitre su (Yarım su bardağı)

1 adet küçük boy yumurta

Yazının Devamını Oku

İçiniz ısınacak: Kışlık tavuk çorbası

26 Ocak 2021
Kış aylarında hem besleyici hem de sağlıklı çorbalar herkesin favorisi. Bu tarifim de herkesin mutlaka bilmesi gereken, hastalıklara karşı korunmanızı sağlayacak nefis bir kışlık tavuk çorbası. Beğeneceğinize eminim, afiyet olsun...

Malzemeler:

Tavuk suyu için:

1 adet bütün tavuk

1 adet havuç

1 adet kuru soğan

1 adet kereviz sapı

1 adet defne yaprağı

3-4 dal maydanoz sapı

Yazının Devamını Oku

Sofralarda Asya rüzgarı: Çin usulü tatlı-ekşi tavuk

19 Ocak 2021
Evinizde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bu lezzet Çin mutfağını sevip ona hasret kalanlara gelsin.

Uzak Doğu mutfağının yeri ayrıdır. Özellikle 4 tadın (ekşi, tatlı, tuzlu, acı) uyumlu bir biçimde bir arada bulunması, Çin yemeklerini yapılması en zor ama bir o kadar da lezzetli yapar. 

Bu mutfağın yemeğini yaparken sık sık tadına bakın, özellikle sosların. Damak zevkinize göre bu bahsettiğim 4 tadı ayarlayın. 

Malzemeler:

Sos için:

1 yemek kaşığı nişasta 

2/3 su bardağı (160 mililitre) ananas suyu veya su

1/3 su bardağı (80 mililitre) pirinç sirkesi 

2 yemek kaşığı esmer şeker 

Yazının Devamını Oku

Kışın iki güzeli tek lokmada bir arada: Portakallı çikolata kaplı kestane şekeri

12 Ocak 2021
Kış denince akla ne gelir? Güneşten bir damla gibi içimizi ısıtan portakallar ve mis gibi kokusuyla çocukluğumuzu hatırlatan kestaneler. Peki bu iki lezzeti bir arada tatmaya ne dersiniz? Portakallı çikolata kaplı kestane şekerini mutlaka denemelisiniz...

Malzemeler:

500 gram kestane

1,5 su bardağı su

1,5 su bardağı şeker

1 çay kaşığı limon suyu

1 paket vanilin

Yarım portakalın kabuğunun rendesi (tercihe bağlı)

1 tutam  tuz

Yazının Devamını Oku

Muhteşem bir akşam yemeği: Cafe de Paris soslu antrikot

22 Aralık 2020
Nefis bir et yemeği tarifim var sizin için: Cafe de Paris soslu antrikot.

Kısaca tarihçesine bakarsak, bu sos 1940’lı yıllarda Cenevre’deki Café de Paris adlı restorandan çıkmış. 

Sosun tarifinin Café de Paris’nin ilk sahibi Arthur François Dumont’un kayınpederi Mösyö Boubier’ye ait olduğu söyleniyor.

Hazırsanız geçelim tarife...

Malzemeler:

3 adet antrikot (veya bonfile)

100 gram tereyağı

70 gram (1/3 su bardağı) krema 

50 gram rokfor peyniri

Yazının Devamını Oku

Deniz mahsullerini sevenlerin dikkatine: Kremalı karides

16 Aralık 2020
Bu tarifi ister ana yemek ister ara sıcak olarak hazırlayabilirsiniz. Ayrıca, bu sos levrek ve dil balığına, hatta makarnalara çok yakışacak.

Malzemeler:

20 adet jumbo karides

1 adet lime'ın kabuğunun rendesi  

Yarım Meksika biberi

2 diş sarımsak  

200 mililitre krema 

Çeyrek su bardağı 1:1 oranda sirkeli su

Tuz

Yazının Devamını Oku

Sofraları şenlendirmek için kokusu yeter: Muhammara

9 Aralık 2020
Köz biber aroması, cevizin çıtırlığı, salçanın verdiği lezzet ile çocukluk anıları. İster meze ister kahvaltılık. Deneyin denetin...

Malzemeler:

3 adet kapya biber

1 yemek kaşığı domates salçası 

2 yemek kaşığı biber salçası (acılı veya acısız tercih sizin)

2 dilim bayat ekmek 

2 yemek kaşığı nar ekşisi

1 tatlı kaşığı kimyon (sevmeyenler azaltabilirsiniz)

1 diş sarımsak 

Yazının Devamını Oku