Malzemeler:
60 gram yumuşak tereyağı
100 mililitre süt (Yarım su bardağı)
1 adet yumurta
45 mililitre sıvı yağ (3 yemek kaşığı)
1,5 yemek kaşığı şeker
1 dolu tatlı kaşığı tuz
400-450 gram un (3-3,5 su bardağı)
Vareniki vişneli yapıldığı gibi, lor, patates veya lahana ile de yapılır. Haşlaması olduğu gibi, ön haşlama yapıldıktan sonra kızartılarak da pişirilebilir.
Yanında mutlaka smetana denilen ekşi krema ile servis edilir. Arzuya göre bal da yanında sunulur. Ben herkesin rahatlıkla bulabileceği süzme yoğurt ile sundum.
Son bir şey daha, bu hamur ile mantı da yapabilirsiniz tarif aynı :)
Malzemeler:
Hamur için:
100 mililitre süt (Yarım su bardağı)
100 mililitre su (Yarım su bardağı)
1 adet küçük boy yumurta
Malzemeler:
Tavuk suyu için:
1 adet bütün tavuk
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
1 adet kereviz sapı
1 adet defne yaprağı
3-4 dal maydanoz sapı
Uzak Doğu mutfağının yeri ayrıdır. Özellikle 4 tadın (ekşi, tatlı, tuzlu, acı) uyumlu bir biçimde bir arada bulunması, Çin yemeklerini yapılması en zor ama bir o kadar da lezzetli yapar.
Bu mutfağın yemeğini yaparken sık sık tadına bakın, özellikle sosların. Damak zevkinize göre bu bahsettiğim 4 tadı ayarlayın.
Malzemeler:
Sos için:
1 yemek kaşığı nişasta
2/3 su bardağı (160 mililitre) ananas suyu veya su
1/3 su bardağı (80 mililitre) pirinç sirkesi
2 yemek kaşığı esmer şeker
Malzemeler:
500 gram kestane
1,5 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı limon suyu
1 paket vanilin
Yarım portakalın kabuğunun rendesi (tercihe bağlı)
1 tutam tuz
Kısaca tarihçesine bakarsak, bu sos 1940’lı yıllarda Cenevre’deki Café de Paris adlı restorandan çıkmış.
Sosun tarifinin Café de Paris’nin ilk sahibi Arthur François Dumont’un kayınpederi Mösyö Boubier’ye ait olduğu söyleniyor.
Hazırsanız geçelim tarife...
Malzemeler:
3 adet antrikot (veya bonfile)
100 gram tereyağı
70 gram (1/3 su bardağı) krema
50 gram rokfor peyniri
Malzemeler:
20 adet jumbo karides
1 adet lime'ın kabuğunun rendesi
Yarım Meksika biberi
2 diş sarımsak
200 mililitre krema
Çeyrek su bardağı 1:1 oranda sirkeli su
Tuz
Malzemeler:
3 adet kapya biber
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası (acılı veya acısız tercih sizin)
2 dilim bayat ekmek
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı kimyon (sevmeyenler azaltabilirsiniz)
1 diş sarımsak