Derya Jerdev

Bu pasta yılbaşında evinize uğur getirecek

21 Aralık 2019
Kütük pasta Fransızların geleneksel yeni yıl pastasıdır. Pastanın odun şekli, Fransa ve bazı Avrupa ülkelerinde yılbaşı öncesi yakılan odunları sembolize eder. Yılbaşında odun yakma seremonisi uğur getirmesi için yapılırmış.

İç dolgusu tamamen kişiseldir; pastacı kremasından krem şantiye, buttercream’den ganaja kadar ne isterseniz kullanabilirsiniz. Dilerseniz içine orman meyveleri veya kestane ilave edebilirsiniz.

Bu tarifteki dolgu ve kaplama aynı ganajdan yapılıp pastayı pratikleştiriyor. Aroma ve ekstra lezzet için ise portakal kabuğu rendesi içeriyor.

Buyurun tarife geçelim...

Kek için:

4 adet yumurta 

1 su bardağı şeker 

1 paket vanilin 

Yazının Devamını Oku

Beyaz çikolatalı ve limonlu bir blondie'ye ne dersiniz?

5 Aralık 2019
Kim demiş brownie sadece bitter çikolata ile yapılır diye?

Limon aroması ve beyaz çikolata yoğunluğu bir arada, ne dersiniz fena fikir değil değil mi? 

Limon ferahlığı çikolatanın ağırlığını alıyor, tıpkı bitter çikolata ve vişnenin birbirini tamamladığı gibi tamamlıyor. İşte tarifi...

Malzemeler:

150 gram beyaz çikolata 

100 gram tereyağı 

3/4 su bardağı pudra şekeri  

2 adet yumurta 

Çeyrek su bardağı limon suyu

Yazının Devamını Oku

Yeni yıla mis gibi bir kurabiyeyle girin

29 Kasım 2019
Gingerbread olarak bilinen zencefil ve tarçın bombası hepimiz için bir yılbaşı sembolü olmuştur. Kısaca tarihçesine bakacak olursak eğer, söylentilere göre bu kurabiyenin tarifi 16'ncı asırda tahtta olan Kraliçe Elizabeth zamanına dayanıyor. Kurabiyelerin şekilleri Kraliçe'nin çevresinden ilham alıyor ve farklı farklı oluyormuş. 

Bu kurabiyeler ile ilgili ilginç bilgiler de mevcut. Örneğin, İngiltere'de gingerbread adam şeklinde giyinip maraton koşan insanlar varmış.

Bir diğeri de 2009 yılında Norveç'in başkenti Oslo'da dünyanın en büyük gingerbread kurabiyesi yapılmış. Ağırlığı 651 kilogram olan bu dev kurabiye IKEA tarafından üretilmiş.

Malzemeler:

125 gram tereyağı

1 adet yumurta 

Yarım su bardağı pekmez 

Yarım su bardağı esmer şeker 

1 paket vanilin 

Yazının Devamını Oku

Hafta sonunuza karamelize soğanlı armut marmelatı ile renk katın

16 Kasım 2019
Hafta sonu sofranızda bu lezzetli ve pek havalı atıştırmalığa yer ayırırsanız pişman olmayacaksınız.

Armut yerine ayva veya elma da kullanabilirsiniz. Özellikle ayva ile çok hoş oluyor.

Ekmek yerine ise kraker veya tuzu azaltılmış olan (nacho cips diye geçen) cips bile olabilir.

Keçi peynirini ve küflü peynirlerini sevenler, labne yerine kullanabilir.

Karamelize soğan için:
3 adet soğan (ince uzun "julyen" doğranmış)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı tereyağı

Yazının Devamını Oku

Herkesin konuştuğu cheesecake'in en leziz tarifi

9 Kasım 2019
Ülkemizde son yılların en popüler tatlı olmayı başaran bu İspanya güzelinin tarifi aslında çok basit. Tek püf noktası fazla çırpmamaktır. Fazla çırpıldığı takdirde cheesecake söner.

Henüz tatmayanlar için, lezzetini merak edenler için şunu söyleyebilirim, tadı kremalı bir kazandibiye benziyor. Sanırım bu benzerlik sayesinde ülkemizde bu kadar çok tutuldu.

Kısaca tarihçesine de bakalım sonra tarife geçelim.

***

Bu cheesecake İspanya’nın özerk Bask bölgesinde bulunan San Sebastian kentinden çıkmış.

İlk yapıldığı yer o kentte bulunan La Vina Pastanesi’dir. Dolayısıyla, orijinal tarifi sadece oraya aittir. Tatlı o kadar beğenilir ki tüm dünyadaki restoran ve kafeler de bu lezzeti menülerine koymaya başlar.

Diğer isimleri burnt (yanık) cheesecake ve Basque (Bask) cheesecake’tir.

Malzemeler:400 mililitre krema

Yazının Devamını Oku

Füme somon mus ve mantar dolgulu bir profiterole ne dersiniz?

1 Kasım 2019
Merhaba, bundan sonra leziz ikramlık tariflerimle ben de Hürriyet Lezizz’de olacağım.

Kim demiş profiterol sadece tatlı olur diye?

Nefis, yaratıcı, iştah açan tek lokmalık lezzetler arayanlar bu tarifi çok beğenecektir.

Hamurunu tarif ettiğim şekilde yapıp dilediğiniz baharatları ilave edebilirsiniz. Örneğin, biberiye de dereotu kadar bu hamura çok yakışacaktır. Veya acı sevenler pul biber ve taze kekik yaprakları ile hazırlayabilir.

İç dolgulara gelince, burası tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. Ne de olsa mutfağınızın şefi sizsiniz. Benim tercihim füme somon musu ve somon sevmeyenlere alternatif olarak mantar ve taze kekik ile hazırlanmış dolgulardan yana oldu.

Tatlısını aramayacağınız bu tarife geçelim o zaman.

Malzemeler:125 mililitre (Yarım su bardağı) su 

Yazının Devamını Oku