Anneannemin tariflerini veganlaştırmak…

Geleneksel lezzetlerimizi yaşatmayı çok önemsiyorum. Bu yazımda, hepimizin çocukken yediği, çok sevdiğimiz tarifleri günümüze nasıl uyarladığımı ve bu tatları bitkisel hale getirmek için nasıl bir yöntem izlediğimi anlatacağım.

Haberin Devamı

Tanıdığım en yetenekli, elinin lezzetine en güvendiğim şef, anneannemdi. Onun yemeklerini yaşatmak benim için ayrıca önemli. O tarifleri vegan hale getirdim, lezzetlerinin değişmediğini gördüm. Hayvansal ürünlerin yerine hangi bitkisel ürünleri kullacağımı bulmaksa ayrı bir zevkti. Anneannemin tariflerini veganlaştırırken en çok kafa yormam gerekenler yumurta, yoğurt, süt ve bal oldu haliyle. Tuzlularda şekersiz soya veya yulaf sütünü, tatlılara kendi yaptığım fındık ve badem sütünü kullanıyorum örneğin. Krema yaparken tercihim kaju sütü... Dondurma ya da puding yaparken tercihimse kavun çekirdeğinden hazırladığım sübye oluyor. Rafine şeker kullanmak istemeyenlerin tariflere sıklıkla kattığı balın bitkisel mutfakta birçok alternatifi var. Hurma özü ve akçaağaç şurubu gibi... Bu iki ürün, kıvamı, rengi ve şeker oranlarıyla en sevdiklerimden. Kimi zaman tahin ve pekmez de kullanıyorum tabii. Yoğurtlu tariflerde, geçen haftalarda size nasıl yaptığımı anlattığım vegan yoğurtları kullanıyorum. Yumurtaysa belki de ikame etmesi en ustalık gerektiren ürün. Çünkü tarifinizde yumurtayı ne amaçla kullandığınızı bilmeniz gerekiyor. Tadı için mi, böreğinizi iyice kızartmak için mi? Kızartacağınız ürünlerin birbirine yapışması için mi, yoksa kekinize doku katması için mi? Keten tohumu, chia tohumu ve kinoa gibi besinler harika ikameler... Su veya bitkisel süt içinde bekledikçe jelleşmeleri, yumurta akı kıvamına gelmeleri sayesinde mutfağımdan bu üç ürünü eksik etmiyorum.

Haberin Devamı

Tanıdığım en yetenekli, elinin lezzetine en güvendiğim şef, anneannemdi. Onun yemeklerini yaşatmak benim için ayrıca önemli. O tarifleri vegan hale getirdim, lezzetlerinin değişmediğini gördüm. Hayvansal ürünlerin yerine hangi bitkisel ürünleri kullacağımı bulmaksa ayrı bir zevkti. Anneannemin tariflerini veganlaştırırken en çok kafa yormam gerekenler yumurta, yoğurt, süt ve bal oldu haliyle. Tuzlularda şekersiz soya veya yulaf sütünü, tatlılara kendi yaptığım fındık ve badem sütünü kullanıyorum örneğin. Krema yaparken tercihim kaju sütü... Dondurma ya da puding yaparken tercihimse kavun çekirdeğinden hazırladığım sübye oluyor. Rafine şeker kullanmak istemeyenlerin tariflere sıklıkla kattığı balın bitkisel mutfakta birçok alternatifi var. Hurma özü ve akçaağaç şurubu gibi... Bu iki ürün, kıvamı, rengi ve şeker oranlarıyla en sevdiklerimden. Kimi zaman tahin ve pekmez de kullanıyorum tabii. Yoğurtlu tariflerde, geçen haftalarda size nasıl yaptığımı anlattığım vegan yoğurtları kullanıyorum. Yumurtaysa belki de ikame etmesi en ustalık gerektiren ürün. Çünkü tarifinizde yumurtayı ne amaçla kullandığınızı bilmeniz gerekiyor. Tadı için mi, böreğinizi iyice kızartmak için mi? Kızartacağınız ürünlerin birbirine yapışması için mi, yoksa kekinize doku katması için mi? Keten tohumu, chia tohumu ve kinoa gibi besinler harika ikameler... Su veya bitkisel süt içinde bekledikçe jelleşmeleri, yumurta akı kıvamına gelmeleri sayesinde mutfağımdan bu üç ürünü eksik etmiyorum.

Haberin Devamı

Anneannemin tariflerini veganlaştırmak…

KREMALI KADAYIF

(6 kişilik)

NE LAZIM?

- 1/2 kilo tel kadayıf (ufalanmış)

- 1/2 su bardağı sıvıyağ

- 100 gr vegan tereyağı

- 1/2 su bardağı toz şeker

- 1 su bardağı dövülmüş ceviz

- 1 bardak bitkisel süt

Kreması için;

- 2 yemek kaşığı pirinç unu

- 3 yemek kaşığı nohut suyu

- 200 gr vegan sade krem peynir (yoksa vegan krema da kullanılabilir)

- 1 yemek kaşığı nişasta

- 1 lt soya sütü

- 1 su bardağı şeker

Üzeri için;

- Dövülmüş ceviz

NASIL YAPARIM?

- Yarım kilo tel kadayıfı derin dondurucuda en az 3-4 saat bekletin, sonra tabanını yağladığınız fırın tepsisine yayın.

- Dövülmüş cevizleri ve yarım su bardağı toz şekeri karıştırıp tepsiye dökün.

- Ocakta yarım su bardağı ayçiçeğiyağıyla vegan tereyağını eritin, yağı sıcak sıcak tepsideki kadayıfın üzerine gezdirin.

Haberin Devamı

- Önceden ısıtılmış 200 derece fırına alın, 30 dakika pişirin. Ancak ilk 15 dakikadan sonra kadayıflı karışımı biraz karıştırın. 

- Krema yapmak için kuru malzemeleri tencereye koyun, karıştırın. Tencereye daha sonra sıvı malzemeleri ekleyip pişirmeye başlayın. Kıvamı koyulaşınca ocaktan alın, soğumaya bırakın.

- Fırından çıkardığınız kadayıfların yarısını geniş bir dikdörtgen borcama alın, ara kat olarak ılınan kremanın tamamını üzerine döküp yayın.

- Üzerine kalan kadayıfları dökün. Antep fıstığı, ceviz veya fındık serpiştirin. Tatlıyı buzdolabında en az 4 saat soğutun.

Anneannemin tariflerini veganlaştırmak…

HANİFE’NİN KEKİ

(8 kişilik)

NE LAZIM?

- 1 su bardağı nohut suyu

- 2 su bardağı şeker

Haberin Devamı

- 1.5 su bardağı yulaf sütü

- 9 yemek kaşığı un

- 2 yemek kaşığı kakao

- 1/2 su bardağı ayçiçeğiyağı

- 1 paket vanilya

- 1 paket kabartma tozu

- 1/2 limon kabuğu rendesi

- 1/2 limon suyu

NASIL YAPARIM?

- Nohut suyunu bir mikser yardımıyla düşük-orta devirde 2 dakika çırpın, içine yavaş yavaş şekeri döküp 2 dakika daha çırpın.

- 8 yemek kaşığı un, kakao, kabartma tozu, vanilya, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu da katıp 3-4 dakika daha karıştırın.

- Karışımı iki kaba bölün. Birine elinizde kalan 1 kaşık unu, diğerine 2 kaşık kakaoyu ekleyip çırpın.

- Yağlanmış kalıba iki ayrı karışımı kat kat dökün, 160 derece önceden ısıtılmış fırında 40 dakika kontrollü şekilde pişirin.

Haberin Devamı

- Ilıdıktan sonra üzerine pudra şekeri serpin. 

Anneannemin tariflerini veganlaştırmak…

ZENCEFİLLİ, PEKMEZLİ KEK

(8 kişilik)

NE LAZIM?

- 1 büyük havuç (rendelenmiş)

- 8 kaşık tepeleme un

- 4 yemek kaşığı çekilmiş keten tohumu

- 13 yemek kaşığı sıcak su

- 1.5 su bardağı toz şeker

- 1 su bardağı sıvıyağ

- 1 kâse dövülmüş ceviz

- 1/2 su bardağı üzüm pekmezi

- 2 çay kaşığı tarçın

- 1 çay kaşığı zencefil

- 1/2 su bardağı yulaf sütü

- 1 paket vanilya

- 1 paket kabartma tozu

NASIL YAPARIM?

- Çekilmiş keten tohumunu sıcak suyla bir kâsede iyice karıştırın, 10 dakika bekletin.

- Havuç ve ceviz hariç tüm malzemeleri bir kapta birleştirin, üzerine keten tohumlu karışımı döküp mikser yardımıyla 3-4 dakika iyice çırpın.

- Daha sonra havuç ve cevizi ekleyip karıştırın, yağlanmış kalıba dökün.

- 180 derece önceden ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin.

Yazarın Tüm Yazıları