Kentin dokusunu unutmadan değiştirmek

Haberin Devamı

Şu “kentsel dönüşüm” sözünü birkaç yıl öncesine kadar çok severdim. Birçok nedenle çarpık, sağlıksız büyüyen kentlerimizin dönüşmesi herkesi mutlu edecekti. İyi ve doğru örnekler olmadı değil; gerçekten de kaybedilmiş yerler yeniden kazandırıldı. Ama söylemeliyim, kötü ve yanlış örnekler de oldu. Eskileri yıkıp yenilerini yapmak “kentsel dönüşüm” olarak algılanınca o zaman biraz uzaktan bakmaya başladım bu sürece...
Son dönemde herkesin dikkati İzmir’e çevrildi. Ne zaman İstanbul’a gitsem aynı soruyla karşılaşıyorum; “İyi haberler geliyor. Neler oluyor İzmir’de?” diye...
Türkiye’nin gündeminde olmak güzel, ama bir o kadar da yönetilmesi gereken bir dönem...
İstanbul kadar olmasa da; izmir’de de inşaat sektöründe önemli yatırımlar peş peşe gelecek. Yeni İzmir projesiyle yepyeni bir kent silueti ortaya çıkacak.
Anlayacağınız beklenti yüksek...
Tek endişem; yenilerini yaparken kentin dokusunu unutmamak...


***

Haberin Devamı


Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ile sohbet ediyorduk. Başkan Akpınar; bir süredir çok sayıda mimarla bir araya geldiğini, yakında bir buluşma gerçekleştireceklerini söyledi. “Her fikre açığım, ortaklaşa kararlaştırılan projelerin arkasında olacağım” dedi.
Mimarlar ekibini genişletmeyi düşünüyor Başkan Akpınar; İzmir’e gönül vermiş, kenti bilen, Karşıyaka’nın değerlerini öne çıkaran bu grupla birçok fikri hayata geçirmek istiyor.
Bunlar arasında neler mi var?
Örneğin mimari dokunuşlar... Bunun için seçilmiş bölgeler olacak; bazı caddeler, sokaklar yeniden tasarlanacak, buralara kimlik kazandırılacak. Sosyal doku unutulmayacak, kent mobilyalarından sanat eserlerine kadar birçok ayrıntı planlanıp hızla harekete geçirilecek.
Bunun için İzmir’e farklı ve dışarıdan bakan kişilerden de yardım alınacak.
Şunu söyleyebilirim.
Akdeniz dokusunu bundan böyle Karşıyaka’da daha fazla hissedeceksiniz.


***


Birkaç ipucu vereyim.
Alaybey, Karşıyaka girişi ele alınacak. Kentsel dönüşüm buradan başlayacak. Karşıyaka çarşısı için bir proje hazırlanıyor. Sadece klasik cadde değil; yan sokaklar da canlandırılacak. Bostanlı’yı sadece İzmirlilerin değil, bütün Türkiye’nin bilmesini istiyor Başkan Akpınar... Bazı detayları biliyorum; dinleyince hoşuma gitti, sizlerin de beğeneceğini düşünüyorum.


***

Haberin Devamı


Özetle...
Bir kent için bazer radikal, bazen de küçük dokunuşlarla çok şeyi değiştirebilirsiniz.
Karşıyaka’yı herkes gibi ben de izleyeceğim.



Gözler casusluk davasında

Ergenokon da çöktü, Balyoz davası da... Bakalım şimdi İzmir’de devam eden Askeri Casusluk Davası’nda neler olacak? İkinci iddianame okunmaya devam ediyor. Balyoz’da tahliye olan bu davada tutuklu olduğu için cezaevinden çıkamıyor. İki iddianame arasında çelişkiler var, anlamadığımız detaylar var. Özetle... Hakimlerin, avukatların, savcıların içinden çıkamadığı bir durum var.
Türkiye bu ve buna benzer davaları bitirmeden; yeniden yargılanma sürecini sağlıklı işletmeden adalet sistemine olan güvenini yeniden kazanamayacak.

Haberin Devamı


Göztepe’ye çok yakışır

Konak Belediyesi geçen yıl resmen tarih yazdı. Kadın futbol takımı Avrupa’da fırtına gibi esti. Acıbadem Erkekler Voleybol Ligi’nde, Kadınlar Basketbol 1’inci Ligi’nde ve Kadınlar Hentbol Süper Ligi’nde mücadele eden takımlar da çok başarılı sezon geçirdiler. Yeni büyükşehir yasasıyla belediyelerin bu takımlara yapıbilecekleri yardımlar kısıtlandı, böyle olunca da bu başarılı takımlar kapatılmayla karşı karşıya kaldılar. Konak Belediyesi’nin bu takımları için Göztepe’nin yeni sahibi Mehmet Sepil ile temas kurulduğunu biliyoruz. Sepil; bu fırsatı kaçırmamalı. Karşıyaka ve Göztepe’nin büyüklüğü çok farklı alanlarda mücadele etmesinden geliyor. Karşıyaka bir dönem 24 spor branşında yarışıyordu. Göztepe yıllar içinde bu branşlardan vazgeçti. Kendilerini kanıtlamış, ligde mücadele eden bu kulüplere sahip çıkması Göztepe’ye çok yakışır.

Yazarın Tüm Yazıları