Türkiye’nin projesi Avrupa’ya örnek oldu

TÜRK savunma sanayindeki öncü kuruluşu HAVELSAN’ın koordinatörlüğünde hazırlanan “Team Aware” projesi, geçtiğimiz yıl 15 tam puanla 92 proje arasından birinci olarak seçilip, Avrupa Birliği tarafından desteklenmeye layık görüldü. Türkiye’de 112 ambulans merkezlerinin kurulmasına öncülük eden, Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği (AAHD) Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, Türkiye’nin hazırlağı projenin Avrupa’da acil durumlara müdahaleyi kolaylaştıracağını söyledi. Dr. Sofuoğlu, projeyi şöyle anlattı:

Haberin Devamı


“Avrupa Birliği’nin araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olan Horizon 2020 (Ufuk 2020) programı çerçevesinde hazırlanan proje ile acil müdahale ekiplerini (itfaiye, sağlık, polis) uzaktan takip eden, kapalı alanda yerlerini belirleyen, giyilebilir sensörler ve yapay zeka ile aktivitelerini tespit eden, giyilebilir kimyasal ve biyolojik sensörler, akustik sensörler, insansız hava araçları (drone) içeren bir sistem tasarlanıyor. Drone görüntülerinden yangın/duman tespit edilmesi, binanın yapısal olarak riskinin belirlenmesi de bu proje kapsamında yer alıyor. 5G iletişim altyapısı sağlanarak toplanan veriler, gerçek zamanlı durumsal farkındalık resminin oluşturulmasını ve tüm acil müdahale ekiplerinin uzaktan takip edilmesi ve yönetilmesini sağlayacak.

Haberin Devamı

SORUMLULUK ÜSTLENİYOR
HAVELSAN projede, Vücut Hareket Analizi (BMA-Body Motion Analysis) sistemindeki giyilebilir sensörlerle acil müdahale ekibinin hareketlerini uzaktan takip ve yapay zekayla aktivitesini tespit etmek, yorgunluk tespiti yapmak, KBRN modülü ile kimyasal bir saldırının yayılımını modellemek gibi sorumluluklar üstlenecek. Projede ortak olarak Almanya’dan FRAUNHOFER, Fransa’dan THALES gibi büyük kuruluşlarla birlikte 13 farklı ülkeden toplam 24 kurum (KOBİ, üniversite) bulunmakta. Projede son kullanıcı olarak Portekiz, Avusturya, Yunanistan ekipleri ile birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ve İzmir’den Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği (AAHD) de yer alıyor.
Mevcut durumla ilgili olarak, ilk müdahale ekiplerinin operasyonel yetenekleri, akıllı sensör sistemleri, giyilebilir cihazlar, veri işleme, veri füzyonu, veri analitiği, iletişim altyapısı ve yapay zeka araçları gibi teknoloji ve mühendislik alanlarındaki gelişmelerle önemli ölçüde artırılabilir. TeamAware Projesi’nin temel amacı, farklı sektörlerden ilk müdahale ekipleri için drone monteli, giyilebilir ve harici sensör sistemleri, mevcut ilk müdahale hizmetleri ve operasyon merkezleri dahil olmak üzere heterojen ve neredeyse birlikte çalışabilen sensör birimleri ile entegre ve uygun maliyetli bir durumsal farkındalık sistemi geliştirmektir. Amaç, yüksek düzeyde standartlaştırılmış artırılmış gerçeklik ve mobil insan makine arayüzleri kullanarak gerçek zamanlı, kaynaştırılmış, iyileştirilmiş, filtrelenmiş ve yönetilebilir bilgiler aracılığıyla farklı sektörlerden ilk müdahale ekiplerinin kriz yönetimini, esnekliğini ve tepki kabiliyetini artırmaktır.”

Haberin Devamı

İLK YÜZ YÜZE TOPLANTI
Geçtiğimiz günlerde 18 aydır devam eden projenin ilk yüz yüze toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. AAHD Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu; şöyle anlattı;
“5 gün süren çalıştayda, bugüne kadar farklı kuruluşlar tarafından geliştirilen görsel, akustik, ekip izleme, alt yapı izleme ve kimyasal analiz uygulamaları son kullanıcılar olan itfaiye, sağlık ve emniyeti temsil eden farklı ülkelerden partnerler tarafından kullanıldı. Biz de olay yerine giden sağlık ekiplerinin bakış açısı ile uygulama ve cihazları denedik. Bu uygulamaların oluşturulan farklı acil durum senaryolarına göre, örneğin deprem, su baskını, ulaşım kazası ve kimyasal yangın gibi hangisinin öncelikli olarak ve nasıl kullanılacağı konusunda geri bildirimler verdik. Eksiklikler ve geliştirilmesi düşünülen konular tartışıldı. Bütün bu çalışmalar raporlanarak her iş paketinin sorumlularına iletildi. Proje sonunda geliştirilen cihaz ve yazılımlar Bursa’da düzenlenecek bir tatbikat sonrasında son şeklini alacak. Gelecekte tüm dünyada acil durum ve afetlere çok daha güvenli ve etkili müdahale edileceğinden hiç kuşkumuz yok. Bunda da en büyük pay, Türk mühendisleri ve acil müdahale ekiplerinin olacak. Ülkemiz adına son derece gururluyuz.”
Team Aware projesi ile, afete müdahale eden ekiplerin teknik kapasitelerinin artırılarak, daha güvenli bir ortamda çalışmaları yanında Avrupa ve ülkemizde toplumun daha güvenli bir ortamda yaşaması sağlanacak.”

Yazarın Tüm Yazıları