Sağlıklı bağırsaklar için GAPS diyeti

STRES ve benzeri nedenlerle oluşan sindirim sistemi sorunlarında belirgin bir artış var.

Haberin Devamı

Bu sorunlar içerisinde bilhassa hassas bağırsak sendromuyla ilişkili sorunlardan yakınan hastaların sayısı hızla artıyor. Bozulan bakteri dengesini düzeltmek ve bağırsak sağlığını korumak son dönemde en popüler sağlık konularından biri haline geldi. Bağırsak duvarını ve epitel dokusunu iyileştirmek için yapılan GAPS diyetini Akapunktur Uzmanı Dr. Tayfur Yağcı anlattı.
Spesifik karbonhidrat diyetine dayanan ve işlenmiş gıdaları tamamen diyetten çıkaran, ‘dost bakteri’ denilen destekleri önceleyen GAPS Beslenme Programı’nda sindirilmemiş yiyeceklerin, toksinlerin ve ağır metallerin kana geçişinin durdurulduğunu kaydeden Yağcı, beyin ve dokuların toksinlenmesinin önüne geçilmesiyle de psikiyatrik ve fizyolojik semptomların ortadan kalktığını aktardı.

Haberin Devamı

ALTI AŞAMALI PROGRAM
Bakteri dengesinin sağlanması için giriş diyetinden sonra en az bir yıl kadar da tam diyetin sürdürüldüğünü ifade eden Yağcı, “Daha sonra, birer birer diyet boyunca izin verilmeyen gıdalara geçilir, semptomlar kontrol edilerek diyette kalır veya geçici bir süre tekrar diyete ekleyerek GAPS Diyetinden tamamen çıkılır” dedi. Giriş diyetinin altı aşamalı olduğunu, tam GAPS diyetinde ise bağırsak florasının tamamen dengelendiğini anlatan Yağcı, giriş diyetinin bağırsak astarını çabucak iyileştirip mühürlemek için tasarlandığını, genellikle iltihaplı ve ülserli olan astarın onarıldığını vurguladı. Reflü, ishal, karın ağrısı, şişkinlik, ileri derecede kabızlık, gıda intoleransı, alerji, egzema gibi rahatsızlıkları olanların Giriş Diyetini harfiyen uygulamalarının çok önemli olduğunu kaydeden Yağcı, sağlıklı insanlar için de bunun faydalı olduğunu, ciddi sindirim ve gıda intoleransı olmayanların giriş diyetini hızlı tamamlayabileceğini ifade etti.
GAPS diyetinin ilk bakışta zor göründüğünü ancak sindirim sistemini bir kez doğru çalışmaya başladığında hayatın geri kalanında özel bir diyete ihtiyaç bırakmadığını anlatan Yağcı, temelde bir sindirim hastalığı olan GAPS’ın spesifik karbonhidrat diyetine dayalı bir tedavi ile iyileştiğini dile getirdi. Yağcı, beslenme programında mutlaka bulunması gerekenleri de et ve balık, laktoz içermeyen süt ürünleri, yumurta, enginar, pancar, brokoli gibi nişastasız taze sebzeler, bütün meyveler, kabuklu yemişler ve çekirdekler, fasulye ve baklagiller, bal, taze sıkılmış sebze ve meyve suları, katı ve sıvı yağlar ve tuz olarak açıkladı.

Haberin Devamı

TAZE VE EVDE OLMALI
Kaçınılması gerekenlerin ise tüm tahıllar ve onların mamülleri, patates yer elması gibi nişastalı tüm sebzeler, şeker ve şeker içeren her şey, soya, maş fasulyesi, nohut gibi nişastalı bakliyatlar, laktoz içeren her şey ve işlenmiş gıdalar olduğunu kaydetti. Yağcı, sözlerini şöyle tamamladı: “Özetlersek: Otistik, şizofrenik, hiperaktif, disleksik, astımlı, hashimato tiroid ,egzama, psöriazis v.s herhangi bir GAPS hastası, diyetinde hiçbir işlenmiş gıdaya yer vermemelidir. Bütün gıdalar taze alınmalıdır, evde hazırlanmalıdır ve doğadaki hallerine en yakın şekilde tüketilmelidir. Biz hekimlerin tüm çabası daha yaşanılabilir sağlıklı bir dünya ve sağlıklı bireylerdir. Tüm gayretlerimiz ve çalışmalarımız etik ve deontolojiye, bilime saygılı olarak araştırıp, öğrenmek ve uygulamaktır.”

Yazarın Tüm Yazıları