Salatada, tavuk yemeğinde, tartta...

Çeşit çeşit mor erik tezgâhlarda... Çok iyi bir lif kaynağı olan bu leziz meyvelerle etli fajita yanına salsa sosu da hazırlıyorum, chia tohumu ve ballı marmeladını da pişiriyorum. Kinoa ve erikli salataysa öğün yerine geçebilir, diyet yapanlar menülerine dahil etmeli.

Haberin Devamı

Tazesi, kurusu ve fırınlanmış haliyle benim için ‘lezzet patlaması’ yaratan bir meyveden, mor erikten bahsedeceğiz bu yazıda.

Hem de mürdüm, anjelik, birton ve japoneriği gibi bir sürü çeşidiyle... Beni rengi ve tadıyla büyülemekle kalmıyor, birçok faydasıyla da soframda sıklıkla yerlerini alıyorlar. Mor erikler çok iyi bir lif kaynağı, “Bağırsaklarım tembel” diyenler, sabah aç karna 1 bardak ılık suyla 3 kuru erik tüketmeli. Yüksek miktarda potasyum, A ve C vitamini, antioksidan da içeriyorlar. Tatlı-tuzlu; mor erikli o kadar çok tarifim var ki...Salatada, tavuk yemeğinde, tartta...Salatalarınızı taze veya kuru erikle renklendirebilirsiniz.

Salatalarınızda benzersiz bir lezzet arıyorsanız benim gibi anjelik eriklerin çekirdeklerini çıkarıp minik minik doğrayın, karamelleşene kadar tavada hafif yağda (dilediğiniz yağ olabilir) çevirin. Roka, ufalanmış keçi peyniri ve fındık... Limon ve zeytinyağlı bir salata sosu... Ekşi-tatlı bir salata şöleni benim için bu... Taze veya kuru eriği farklı malzemelerle birleştirip dilediğiniz çeşitte salata hazırlayabilirsiniz. Bir diğer çok sevdiğim salataysa kinoalı. Öğün yerine bile geçebilir. Haşlanmış kinoayı doğranmış anjelik erik, salatalık, kırmızı kapya biber ve taze otlarla birleştirin. Limon suyu, organik nar ekşisi ve zeytinyağıyla hazırladığınız sosu üzerine gezdirin. Diyet yapanlar bu salatayı mutlaka menülerine dahil etmeli.

Haberin Devamı

Etli fajita sever misiniz? Ben çok... Yanına erik salsa sosunu da çok yakıştırıyorum. Hazırlaması çok pratik. Dilediğiniz çeşit mor eriği küçük küçük dilimleyin. Doğranmış domates ve kırmızı soğanı limon suyu, zeytinyağı ve ufak ufak kıyılmış jalapeno turşusuyla karıştırın. Bu sosu dilerseniz tortilla cipsleriyle birlikte atıştırmalık olarak da tüketebilirsiniz. Et, tamam. Bir de tavuklu tarif vereyim. Tavuk şişi erik sosuyla çok seviyorum. Tavuk parçalarını erik püresi (çekirdeklerini çıkarıp robotta püre haline getirin), ezilmiş sarımsak, rendelenmiş taze zencefil ve soya sosu karışımında, buzdolabında 1 saat marine edin. Şişlere geçirin, fırında ya da ızgarada pişirin. Haşlanmış sebzeler veya yeşil bir salatayla servis edebilirsiniz dilerseniz.

Haberin Devamı

Bağırsak çalıştırıcı bir smoothie tarifi vermeden geçmeyeyim. 1 bardak kefirin içine 2 kuru erik, 1 tatlı kaşığı keten tohumu ve 1-2 avuç ıspanak ekleyip blender’dan geçirin. Kahvaltıdan önce tüketebilirsiniz.

Biraz da tatlılardan bahsedelim bence... Erik marmeladını sever misiniz? Çekirdeği çıkarılmış mürdümeriklerini doğrayın. Kıvam vermesi için 2 yemek kaşığı chia tohumu ekleyin ve az su katarak tencerede kaynamaya bırakın. Yumuşadıktan sonra ocaktan alın. Hafif ılınınca bal ekleyip blender’dan geçirin. Kavanozlara doldurun, buzdolabına kaldırın. Kış boyunca kahvaltılarda tüketebilirsiniz. Fit ve sağlıklı bir tatlım daha var. Büyük boy anjelik erikleri 2’ye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Toz tarçın serpiştirin ve 180 derece önceden ısıtılmış fırına atın. Hafif kızardıktan sonra fırından alın, üzerine bal gezdirin. 1-2 yemek kaşığı şekersiz granola ekleyin, kıtırlık katıyor. Dilerseniz dondurmayla soğuk servis etmek de mümkün.Salatada, tavuk yemeğinde, tartta...Erik tartı

Haberin Devamı

Son tarifim, çay saatine çok yakışıyor. Yapması sandığınızdan kolay üstelik. Erikli tart için 1 yumurta,
2 yemek kaşığı keçiboynuzu özü, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 Türk kahvesi fincanı Hindistan cevizi yağını (erimiş tereyağı da kullanabilirsiniz) bir kapta karıştırın. 2 su bardağı tam buğday unu ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ekleyin. İyice yoğurduktan sonra tart hamuru hazır. Strece sarıp buzdolabında 1 saat bekletin. Sonra merdaneyle açıp tart kalıbına yerleştirin. Anjelik erikleri minik minik doğrayın, tavada tarçın ve keçiboynuzu özüyle hafif pişirin, blender’dan geçirin. Tart hamurunun üzerine erik sosunu dökün. Üzerini bolca erik dilimleriyle süsleyip 180 derece önceden ısıtılmış fırında, kenarları güzelce kızarıncaya dek pişirebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları