Olsa da yesek dondrumalı pasta 'Rokoko'

80’li yılların ortalarıydı, yazları İstanbul’da gittiğimiz sayfiye yerinden, neredeyse haftanın birkaç günü annemin, babama “Taksim’e gidelim” diye tutturmasının altında yatanın, Divan Pastanesi’nin ‘Rokoko’su olduğunu öğrendiğimde “Koca kadın dondurmalı pasta diye tutturur mu hiç?” diyip çok şaşırmıştım.

Haberin Devamı

 

Olsa da yesek dondrumalı pasta Rokoko
Bitter çikolata sosu, geleneksel beze, ince kıyılmış fındığın dondurma ile oluşturduğu lezzet cümbüşüne tutulmamak mümkün değildi zaten. Zamanla efsaneleşen “Rokoko” Ankaralıları da büyülemiş sevdalı kitlesine katmıştı. Birkaç yıldır unutmuştuk doğrusu, sıcaklar bastırınca annem “Dondurmalı pasta olsa da yesek” dedi, Sıhhiye’deki Divan, itfaiye gibi yetişti. Anneme, “Nereden geldi aklına?” dediğimde cevabı film repliği gibiydi. “Efsaneler unutulmaz oğlum.”

Olsa da yesek dondrumalı pasta Rokoko
UNUTULAN YEMEKLER UZADIKÇA UZAYAN BÖREK

Eskiden evlilik çağına gelmiş genç kızların hamaratlığı, baklava börek açabilme yeteneği ile ölçülür, bilmeyenler ayıplanırdı. Misafir ağırlamanın en meşakkatli ve en itibarlı yoluydu börek açmak. Taş fırınla başladı, ev tipi odun fırınlarında pişirildi, kuzineli sobaların isli dumanı ayrı lezzet kattı. Sacın üstünde ters düz edildi, gazlı fırınların modernliği heyecanlandırdı, şimdilerde elektrikli fırınların teknolojik ışınlarıyla pişiriliyor. Vitrinden göz kırpan tepsideki böreği süzerken, bunları düşünüyordum. Usta elindeki sıpatulayı kullanarak tepsiden sıyırdığı birkaç dilim böreği diğer eliyle tuttuğu tabağa aktarırken, beni de düşüncelerimden sıyırdı. Kenarlarından sünerek uzayan peynir bir türlü kopmuyordu. Tepsi ile böreğin arasında uzadıkça uzayan peyniri görünce adrenalin yükseldi haliyle. “Bu daha da uzar mı?” sorusuna “Adana’ya kadar uzar” cevabı sesli güldürdü. Vitrin, Bülent Börek’in OSTİM’deki vitriniydi, börek “Adana’nın uzayan böreği”. OSTİM’e kadar uğrayıverin.

Haberin Devamı

Olsa da yesek dondrumalı pasta Rokoko
ÖZCAN BABA’NIN ŞİŞ KÖFTESİ

Erzincan'ın doğal meralarında otlanan hayvanların, damağınıza bıraktığı kar suyuyla yeşermiş bitkilerin tadını alacaksınız Özcan Baba’nın şiş köftesinde. Ankara’da tadamıyoruz, yayla mevsimi başlamışken hem Erzincan’ın yaylaları hem köftesi için gidilir mi? Gidilir.

Yazarın Tüm Yazıları