Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Hukuk ve İklim Değişikliği Perspektifinden Ormansızlaşmanın Önlenmesi” Makale Yarışması

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Kadir Has Vakfı (HASVAK) 1991 yılında Kadir Has ve eşi Rezan Has tarafından kuruldu. Vakfın kuruluşu Kadir Has’ın babası Nuri Has’ın “Bir okul yaptırmak bin kişiyi hapishaneye düşmekten kurtarır.” düşüncesine dayanıyor.  

HASVAK, Kadir Has öncülüğünde, 1992 yılında bir üniversite kurmak üzere çalışmalara başladı. Üniversitenin resmi kuruluşu 28 Mayıs 1997 tarih ve 4263 sayılı yasayla gerçekleştirildi. Kadir Has Üniversitesi temelleri varlığını eğitime adamış kurucusu Kadir Has Beyefendi’ nin “Vatan borcu ödüyorum” felsefesi üzerine inşa edildi. Üniversite, bu ifadeden hareketle; ülkemizin eğitimine, gelişimine ve ilerlemesine yenilikçi, demokratik düşünce ve eylemin önünü açan araştırmalarla ve evrensel kalitede akademik çalışmalarla katkıda bulunmayı ana hedef olarak belirledi.  

Haberin Devamı

Kadir Has Üniversitesi’nin felsefesinin özü; kendine güvenen, sorgulayan, tüm görüşleri önemseyip hoşgörü ile değerlendirebilen, ulusal ve uluslararası iş birliklerine açık öğrencilerinin her düzeyde başarılı ve mutlu bireyler olarak toplumda öncü olmaları. 

Akademik kadrosu ve öğrencileri için eğitim ve araştırma altyapısını en yüksek standartlarda sağlayarak, uluslararası nitelikte yüksek etki sahibi araştırma çıktıları üretmeyi misyon edinmiş bulunan Üniversite, bu misyona hizmet edecek çok sayıda laboratuvarı bünyesinde barındırıyor. Bunlardan biri olan Kadir Has Üniversitesi İklim Değişikliği ve Hukuk Laboratuvarı (CCLLAB- Climate Change and Law Laboratory), WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) iş birliğiyle, bir makale yarışması düzenlemiş bulunuyor. Yarışma için kaleme alınacak makalelerde; Avrupa Yeşil Mutabakatı (Green Deal) ve Avrupa İklim Yasası kapsamında, Avrupa’da yaşanan hukuki gelişmeler de göz önüne alınmak suretiyle mukayeseli incelemeler yapılması ve Türkiye özelinde uygulama sahası bulacak hukuki düzenlemelerin ve çözüm önerilerinin ortaya konulması bekleniyor. 

Dünyanın en önemli ekosistemlerinden olan ormanlar yaşamın temel kaynağı olmasının yanı sıra özellikle iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve biyoçeşitliliğin korunması gibi pek çok alanda da özel öneme sahip. Ormansızlaşma canlıların yaşam alanlarının yok olmasına ve biyoçeşitliliğin azalmasına neden oluyor. Bu durum özellikle son çeyrek yüzyılda Kyoto Protokolü, Paris Sözleşmesi, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Avrupa İklim Yasası ile hukuki düzlemde farklı bir boyuta taşınmış bulunuyor. Zira ormanlar karbon tutma kapasitesi oldukça yüksek doğal alanlar. İklim değişikliği gerçeği karşısında ormansızlaşmanın büyük bir tehdit olmasına karşıt olarak orman alanlarının korunması ve artırılması bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Ve doğru uygulamalarla ve doğru araçlarla bu fırsatın kullanılmasının zorunlu olduğu görülüyor. Hukuk da bu araçların en güçlülerinden birisi…  

Haberin Devamı

Kadir Has Üniversitesi İklim Değişikliği ve Hukuk Laboratuvarı (CCLLAB) ile WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) iş birliğiyle düzenlenen bu makale yarışmasının konusu; temel olarak, hukuk ve iklim değişikliği perspektifinden ormanların korunması ve geliştirilmesi. Bu çerçevede sunulacak makalelerde mukayeseli incelemeler yapılması ve bu doğrultuda, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında ormansızlaşmanın önlenmesi konusunda; orman mevzuatı, ceza hukuku, idare hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukuku ile hukukun diğer alanlarıyla ilgili olarak kaleme alınmış makalelerin yarışmaya katılması bekleniyor.  

Makale yarışması; avukatların, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yer alan üniversitelerden lisans derecesiyle mezun olanların, yüksek lisans ya da doktora eğitimi görmekte olan öğrencilerin, bu programlardan mezun olanların ve bu üniversitelerde öğretim üyesi ya da öğretim görevlisi olarak görev yapan akademisyenlerin katılımına açık. Yarışmaya son başvuru tarihi 30 Eylül 2023. Yarışmanın sonuçları 2023 yılının Aralık ayında ilan edilecek. Ödül töreni ise Ocak 2024’te gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Yarışmaya Türkçe dilinde yazılmış olan, en fazla 3 yazarlı makaleler kabul edilecek. Makalelerin seçimi, CCLLAB ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) iş birliği ile belirlenmiş, bağımsız akademik jüri tarafından gerçekleştirilecek. Yarışmanın birincisi

12.000 TL, ikincisi 9.000 TL, üçüncüsü ise 6.000 TL ile ödüllendirilecek. 

Yarışmaya katılacak olanlara, şimdiden, başarılar diliyorum. Ve katılımcıların, düşünce ve önerileri ile, “hukuk ve iklim değişikliği perspektifinden ormanların korunması ve geliştirilmesi” konusunda fark yaratacakları konusundaki inancımı ifade etmek istiyorum. 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları