İzmir’in kar sevinci

Önce konfeti gibi başladı, sonra kartopu oldu. Alışık olmadığımız şekilde İzmir’e yağan kar, acısı henüz taze olan şehre şifa gibi geldi. Fırsatı değerlendiren değerlendirdi, kaçıranlara alternatifse Bozdağ.

Haberin Devamı

İzmir’e kar yağdı, coşku tavan yaptı! İzmirli her kış bir umut: Ha yağdı ha yağacak... Ama yağmazsa da dert etmez. Kar gelmezse, İzmirli kara gider. Bu hafta fevkalade bir şey oldu. Önce konfeti gibi başladı sonra kartopu oldu. Gökten düşen her beyaza kar diye sarılan İzmirli soluğu sokakta aldı. Abartmıyorum, gökten düşen kar tanelerini eliyle tutup, o tanelere gülümseyen insanlar gördüm. İçim mutluluk doldu, umut doldu! Merak ettim, araştırdım, meğer insanlarda nadir olan bir şeyi görünce algıda değişim oluyormuş. Değişimle de adrenalin artıyormuş, mutluluk hormonu salgılanıyormuş. Nedeni de; psikolojide beyaz rengin iç açıcı ve ferahlatıcı etkisinin olmasıymış.

- Karla göz göze gelen İzmirli tripleri... Lastik ayakkabıyla sokağa fırlayan da vardı. Yaka-bağır açık koşturan da. Sonrası zaten ‘buzda dans’. Kayanlar, düşenler, düşenlere el verenler... Hastanelerin ortopedi servislerini dolduranlar. Kırıklar, çıkıklar... Çocuğunu okuldan kaptığı gibi semt semt kar arayanlar. “Sizin orada kar var mı?” diye kar avına çıkanlar... Sulusepken karı görüp kartopu diye coşanlar... Bir santim karı metreyle ölçmeler... Bir santim karla “Okullar tatil olsun” diye internetten kampanya başlatan çocuklar... “Bu kar tutar!” diye atıp tutmalar... “Tam tutacaktı” derken hayıflanmalar...

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYA YIKILDI

- İzmirlilerin kar yağışı yorumu: “İlginç!” Mutlu olanlar, şok olanlar, şaşkına dönenler, ne yapacağını şaşıranlar, inanamayanlar... Bir haber ajansına konuşan 55 yaşındaki İzmirlinin sözleri tüm İzmir’e bedeldi: “İzmir’de ikinci defa kar yağışını görüyorum, ilginç geliyor!” Kar işin bahanesi dostlar. İzmirli olmak demek gündeme rağmen, hayata rağmen, hâlâ şaşıracak şeyler bulabilmek demek, her mevsim hayatı yeniden keşfetmek demek.

- Sosyal medya da boş durmadı! İzmir’de kar yağışı hayatı olumlu yönde etkiledi ama sosyal medyayı ciddi anlamda felç etti. Öyle ki Instagram, Twitter, Facebook kar paylaşımlarıyla yıkıldı.

- ‘1. Uluslararası İzmir Kardanadam Festivali’... Bu sene ilk defa düzenlenen ve İzmirlilerden büyük ilgi gören festival kısa ama öz sürdü. Kentin dört bir yanından eline bir avuç kar alan 7’den 70’e her yaştan vatandaş, yılların hasretiyle kardan adam yaptı. Yaratıcılık tavan yaptı. El kadar buzları kardan adama benzetmeye çalışan İzmirliler; “İzmir’e acilen kartopu ve kardan adam yapma kursu açılmalı” dediler. İzmir’de hayat, telaş bilmez, panik sevmez, surat asmaz. Özgürlüğü, özgüveni tavandır, yeri geldi mi kendini bile ti’ye alır. Ey İstanbullular; size örnek olsun! İzmir’de hayat bir tık ti’ye almaktır!

Haberin Devamı

- İzmirlilerin yoğun ilgisinden bunalan kar yurdu terk etti! İzmirliler; karayollarının tuzlama ekiplerine savaş açtı, isyan çıkardı. Son tutmuş karı da temizleyen belediye görevlilerine saldırdı.  Ama nafile... Giden kar, geri gelmedi.

- Bozdağ sen çok yaşa! Bursa’nın Uludağ’ı, Kayseri’nin Erciyes’i, Erzurum’un Palandöken’i, İstanbul’un Kartepe’si varsa İzmir’in de Bozdağ’ı var. Tamam, İzmirlilerin kar kültürü içgüveysinden hallice olabilir ama onların da bir kayak merkezi var. Hem de şehre siz deyin bir, ben diyeyim bir buçuk saat uzaklıkta. İster günübirlik takılmalı, ister konaklamalı. Kayakları takıp vızır vızır kaymalı. Her yıl şubat ayında yapılan ‘Dağcılık Şenlikleri’ni de ajandaya not almalı.

Haberin Devamı

İzmir’in kar sevinci

SOSYAL MEDYADAN FAVORİLERİM

- @malidogan: “Welcome to İzmir. Kar görüp de poşete alıp götüren mi, kardan adam yapıp satmaya çalışan mı, köfte gibi yapıp yemeye çalışan mı ararsın?”

- @MerryBathory: “İki dakika kartopu oynadık. Konak’ta kar bitti.”

- @bendawla: “İzmir’de sabah 6’dan beri kartopu oynayanlar var. Kardeşim o kadar kar yok. Bıraksanıza, bize de kalsın.”

- @camelicenkiz: “Ayakkabılarımı giyene kadar kar durdu. Sinirlerim çok bozuk.”

- @niyannna: “Adamın biri arabanın üzerinden karı alıp yedi. Sonra döndü dedi ki: Kızım biz kar mı gördük!”

- @mahirimefendim: “İzmir’de kartopu savaşı olmaz, kar savaşı olur. Sen benim arabamın üstündeki karı neden aldın? Kapının önündeki karı kim aldı?”

Haberin Devamı

- @cpt_corto: “İzmir’den ziyaretime gelen bir arkadaşımı, yere pudraşekeri döküp kar diye kandırmıştım. Çocuklar gibi sevinmişti. Sene 72.”

Yazarın Tüm Yazıları