8 soruda antika

Yattan, kattan, attan geçtiyseniz... Bir felsefenin, hikâyenin, nostaljinin peşindeyseniz ‘tek çare’ antika! Ünlü antikacı ve müzayedeci Osman Gürsoy’la konuyu masaya yatırdık ve antika dili edebiyatıyla ‘expertize’ ettik. İşte sekiz soruda antika.

Haberin Devamı

1- Her eski eşya antika mıdır?

Değil. Bir şey, antika olabilmek için en az 100 yılı devirmeli. Bir de işin sanatsal boyutu var. Eserin sanatsal boyutu ne kadar yüksekse ileride antika olma ihtimali o kadar fazla.

 

2- Bir felsefesi var mı?

Elbette. Sanatçıların; yaradılışı, oluşumu, insanı, doğayı, hayvanları sorgulayarak ortaya çıkardıkları tüm eserler antikanın felsefesini oluşturuyor.

 

3- Antika sahibi olmak için çok mu zengin olmak gerek?

Böyle bir kural yok. Tamamen antika olmasa bile eski bir gramofon, bir pikap ya da küçük bir obje... Artık bütçenize, zevkinize uygun ne varsa toplayabilirsiniz.

 

Haberin Devamı

4- Nasıl yatırım aracı haline gelir?

Antika ve sanat eserlerinde doğru parçalar alınırsa fevkaladenin fevkinde yatırım aracı olur. Üstelik zaman içinde değerine değer katar. Önemli olan doğru antikacı ya da sanatsever tarafından yönlendirilmek.

 

5- Nasıl iyi bir koleksiyoner olunur?

Öncelikle, “Para bende, koleksiyon bende” kafasına girmemeliyiz. Zaman, emek, bilgi, özveri, sevgi, ilgi bu işin olmazsa olmazı. Koleksiyon yaptığınız parçaları dünyanın neresinde olursa olsun arayıp, tarayıp bulacaksınız. Buldunuz diyelim, bu sefer de ne pahasına olursa olsun satın alacaksınız.

Orijinal mi değil mi?

 

6- Osman Hamdi’nin bir tablosunu aldık. Orijinal olup olmadığını nasıl anlarız?

“Hiçbir zaman bilemeyeceksiniz. Sözde bilirkişiler, bir tablonun ya da imzanın orijinal olup olmadığına mor ışıkla gözleriyle bakıp karar vermeye çalışıyorlar. Böyle olunca da sahte resimler orijinal, orijinaller de sahte durumuna düşüyor.

 

7- Kimler antika ekspertizi olabilir?

Sertifikanız; bilginiz ve deneyimlerinizdir. Zaten antikada A’dan Z’ye uzmanlaşmak da pek mümkün değil. Ancak zamanla satın aldığınız parçaların ne olduğunu öğrenerek kendinizi geliştirebilirsiniz.

 

Haberin Devamı

8- Türkiye’de bu işi yapanlar kim?

Bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda. Tombakta Güner Liman Bey, tablo ekspertizinde Faruk Cimok, ‘Agop Egoyan ve Fikret Mualla’ konusunda Ferit Edgü aklıma ilk gelenler.

Yazarın Tüm Yazıları