‘Ya hep ya hiç’ psikolojisine girmeyin!

Zayıflarken en büyük tuzaklardan biri, mahrumiyet duygusudur. Bu duyguyu nasıl yenebiliriz? Diyetteymiş gibi hissetmeden sağlıklı beslenmek için ne yapmalıyız? Bu hafta bundan bahsedeceğim. Size çorbadan salataya, ana yemekten tatlıya lezzetten taviz vermediğimiz önerilerim de var.

Haberin Devamı

Sevgili dostlarım, geçen hafta, yeni yıl kararlarına sağlıklı beslenmeyi ekleyen biri işe nereden, nasıl başlamalı, bunu anlattım. Söz verdiğim gibi, konuya diyet psikolojisini konuşarak devam ediyoruz.

Zayıflarken en büyük tuzaklardan biri, mahrumiyet duygusudur. Kişi çok kararlı bir şekilde başladığı sağlıklı beslenme/zayıflama programına uyum sağlamaya çalışırken çevresindekilerin yediklerini görüp daha işin başında motivasyonunu kaybedebiliyor. İşte bu mahrumiyet duygusunu yenebilmek için yiyeceklere düşmanca davranmamak önemli. Mesela bir davettesiniz ve herkes pizza yiyor. “Pizza çok kalorili. Bir başlarsam asla duramam, en iyisi tadına bile bakmayayım” derseniz kendinizi ya hep ya hiç psikolojisine sokmuş olursunuz. Belki o anda pizzayı yemezsiniz ama evde acısını başka şeyleri daha çok yiyerek çıkarabilirsiniz. Kendinizi “1-2 dilim yiyebilirim, sonraki öğünü hafif tutarım” şeklinde telkin ederseniz hem kendinizi çevrenizden soyutlamazsınız hem de eve döndüğünüzde karnınız tok olacağı için çok daha az yersiniz.

Haberin Devamı

‘Ya hep ya hiç’ psikolojisine girmeyinKendinizi “1-2 dilim pizza yiyebilirim, sonraki öğünü hafif tutarım” şeklinde telkin edin.

Nerede olursanız olun hiçbir yiyeceğe yasak gözüyle bakmayın. Yasak insanı her zaman cezbeder. Yasak diye düşündüğümüz yiyeceklerin hayalini daha çok kurarız, bu da iştahımızı daha çok açar. Yasak olduğunu düşündüğünüz yiyecekleri porsiyon kontrolü yaparak yiyin, bir sonraki öğünde daha masum olduğunu düşündüğünüz yiyecekleri daha küçük porsiyonlarda tüketin. Böylelikle yiyerek kilo vermeniz gayet mümkün olur. Hep dediğim gibi, diyet yapmayın, sağlıklı beslenin! Üstelik diyet yaptığınız dönemde kendinizi toplumdan soyutlarsınız, diyetiniz bitip de normal yaşama döndüğünüzde daha çok kilo alırsınız. Yasakların olmadığı bir sistem kurun, gün içinde kendinizi dengeleyin ve beslenmenizle ilgili yorum yapanlara kulağınızı tıkayın.

Ispanak üzerinde tavuk köfteleri

Size diyete girmiş gibi hissettirmeyecek, vitamini bol ve bir o kadar leziz önerilerim de var elbette. “İçindeki malzemelerle vitamin kaynağı olsun, tüm hücrelerimi onarsın, üstelik tok tutsun” diyorsanız işte size ilaç gibi bir tarif... Kereviz çorbası için 1 kereviz, 1 sap pırasa, 4-5 dal ıspanak, 1’er havuç ve patates, 1’er yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek ve bulgur, 1 su bardağı süt ve 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı gerekiyor. Sebzeleri soyup iri iri doğrayın; ıspanak, yeşil mercimek ve bulgurla birlikte tencereye alın. Üzerine 4-5 bardak sıcak su ilave edip 45 dakika pişirin. Sonra blender’dan geçirip tencereye alın, sütünü de ilave edip yaklaşık 5 dakika daha pişirin. Piştikten sonra biraz zeytinyağı ve karabiber ekleyip servis edebilirsiniz. 

Haberin Devamı

‘Ya hep ya hiç’ psikolojisine girmeyinKereviz çorbası

Bu çorbanın peşine ıspanak soslu tavuk köftesi çok yakışır. Yarım kilo derisiz tavuk kıyması, 1 rendelenmiş soğan, 1 yumurta, tuz, karabiber, kırmızı biber ve 1 yemek kaşığı yulaf kepeğini yoğurup köfteler hazırlayın. Yağlı kâğıda koyduğunuz köfteleri fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Onlar pişerken bir tavaya yemeklik doğranmış 1 soğanı alın, 2 yemek kaşığı zeytinyağıyla kavurun. 3-4 diş ezilmiş sarımsak, yıkanıp doğranmış yarım kilo ıspanak ve tuzu da ekleyin. Ispanaklar pişince servis tabağına yerleştirin, üzerine köfteleri dizin. Sarımsaklı yoğurt gezdirip kuru nane ve pul biberle tatlandırın.

Pancarlı salatayı da çok seveceksiniz. Bunun için 3 pancar, 1 patates ve 1 havucu buharda pişirin. Buzluğunuzda varsa yanlarına 2 enginar da ekleyebilirsiniz. Pişen sebzeleri küp küp doğrayın. 1 limonun suyu, 2 diş ezilmiş sarımsak, bir tutam doğranmış maydanoz, zeytinyağı ve tuzla bir sos yapıp sebzelerin üzerine gezdirin.

Haberin Devamı

‘Ya hep ya hiç’ psikolojisine girmeyinElma tatlısı

Elbette tatlısız olmaz! Elma tatlısı pratik, içindeki ceviz ve pekmezle nefis bir alternatif. 4 elmanın kabuklarını soyun, çekirdek kısmını çıkarıp istediğiniz büyüklükle doğrayın, sonra tencereye alın. Üzerlerine biraz su ilave edip pişirmeye başlayın. Elmalar yumuşayınca 1 çay bardağı yulaf unu ve 3 çorba kaşığı kadar pekmezle karıştırıp kıvam aldırın. Kâselere pay ettiğiniz tatlınızın üzerini ceviz içi ve narla süsleyebilir; ister ılık ister soğuk yiyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları