Arif Dizdaroğlu

Deplasmanda kentsel dönüşümler

4 Şubat 2021
Alanya’nın iyi oyunu sadece beraberlik getirebildi.

Bu günlerde “Kafamda Kentsel Dönüşümler” şarkısı çok moda. “İkiye On Kala” söylüyor, nakaratı şöyle: - Kafamda kentsel dönüşümler - İçimde bir yerde bir gülüşünden - Sana deliyim ama gizledim - Her gidişinden, her gidişinden.

Sözler, Alanyaspor’un deplasman grafiğini anlatır gibi. Kayseri’de de, son dönemlerde yaşananların benzeri oldu. İyi oyun sadece beraberlik getirebildi. Çağdaş Atan, takımının deplasman fobisini aşabilmek için sahaya değişik bir 11’le çıktı.

MUSTAFA SÜRPRiZi

Orta saha genç Umut Güneş ve Berkan Kutlu’ya emanet edildi. Siopis de onlara ağabeylik yaptı. Forvette ise Mustafa Pektemek sürprizi... İlk 45 dakikada bu orta saha üçlüsü oyuna tamamen hakimdi. Alanyaspor’da sanki, “Rakibi önce yor, sonra işi bitir” görünümlü bir plan vardı. Plan, o ana kadar görevini çok iyi yapan Siopis’in tek hatasıyla yenilen gole kadar iyi işledi. Beraberlik, 60’larda Davidson, Efecan, Salih ve Bareiro gibi takımın asların devreye girmesiyle geldi.

BASKI YETERSİZ KALDI

Rumen stoper Cristian Sapuranu’nun çift sarıdan atılmasıyla, uzatmalar dahil kalan 20 dakika konuk turuncu yeşillilerin sağlı sollu ataklarını izledik. Ancak, son çizgiye inilerek yapılabilecek etkili paslaşmalar yetersiz kalınca, Kayseri defansı, doldur boşalt topları önlemekte çok zorlanmadı.

Yazının Devamını Oku

Alanya'da hedef değişir mi?

1 Şubat 2021
Önceki yıl olduğu gibi, bu sezon başında da Alanyasporlu futbolcular kapışıldı.

Welinton, N’Sakala, Junior Fernandes ve Cisse başka takımlara transfer oldu. Futbolcular yetmedi, teknik direktörleri de peş peşe gitti.

Önceki sezon Sergen Yalçın, bu yıl Erol Bulut... Ayrılıklara rağmen, gelenler gidenleri unutturdu. Endişe, yerini gurura bıraktı. Son haftalarda gelgitler yaşansa bile takım ilk yarıyı 5’inci sırada bitirdi.

BAKASETAS SÜRPRİZ OLDU

Turuncu yeşilliler yine bir transfer dalgasıyla karşı karşıya. Takımın yıldızlarından Bakasetas sürpriz şekilde Trabzon’un yolunu tuttu. Başka isimlerden de söz ediliyor. Şimdi veya sezon sonunda. Kaynak yaratmak zorunda olan yönetim, bugüne kadar yaptıklarıyla güven ve saygıyı hak ediyor. Bir futbolcuyu, kısa sürede parlatıp maliyetinin 5-6 katına pazarlamak kolay iş değil. Sonraki satıştan yüzde 20’lik pay da çok önemli. Ancak, 3 maçla Türkiye Kupası’nın kazanılabileceği, ligi ilk sıralarda bitirme ihtimalinin yüksek olduğu bir dönemde bu vedalaşmanın zamanlaması doğru mu bilemiyorum.

BU GALİBİYET ÇOK ÖNEMLİ

Evet, Bakasetas’ın eksikliği kapatılabilir, ama yeni bir hamle için sadece saatler kaldı. Doğru bir ismi kadroya katabilmek için son saniye mucizesi gerekli. Transfer dedikoduları altında oynanan kritik Sivasspor maçının sonucu bu nedenle önemliydi. Aşırı yağmur nedeniyle iki günde tamamlanan ve 3-1 kazanılan galibiyet Alanyaspor’un gelecek planları açısından çok değerli.

Yazının Devamını Oku

Alanya kararını vermeli

25 Ocak 2021
Alanyaspor sezona çok çarpıcı bir girişle başlamıştı. İlk 10 haftada 7 galibiyet, 2 beraberlik ve tek yenilgi vardı. Toplanan 23 puanın yanısıra oynanan futbol “Bu yılın sürpriz takımı” dedirtti. Ardından inişli çıkışlı günler...

Son 10 haftada kazanılan maç sayısı sadece 3’te kaldı. 5 mağlubiyet ve 2 beraberlik. Önemli hedefler yüklenen takım, sezonun ilk yarısını 34 puanla ve lig 5’incisi olarak noktaladı.

GERİ DÖNÜŞÜN GOLLERİ

Dün, yağmur altında oynanan maçta da, son haftalarda yaşanan dağınıklığın örneklerini gördük. 3’üncü dakikada gelen golün şoku atlatılamadan, Badji skoru 2-0 yaptı. Puan cetvelindeki yeriyle ters orantılı bir futbol oynayan Ankaragücü karşısında, umutlar Salih‘in şutuyla ikinci yarıya taşındı. Bu maçın kırılma anıydı. Hakemin düdüğüyle birlikte rakip kaleyi ablukaya alan Alanyaspor, geri dönüşü Bakasetas, Babacar ve Moubandje’yle gerçekleştirdi. Ve özellikle ikinci yarısı nefes kesen karşılaşma 4-3 sonuçlandı. 

ARA YOK, DERSE DEVAM

Hafta sonu ikinci dönem başlıyor. Ara yok. Turuncu yeşilliler şimdi önemli bir kavşakta. Aşağıya mı, yoksa zirveye doğru mu yol alınacak? Bu sorunun cevabı teknik heyet ve futbolcularda saklı. Verilen mücadele “Üst sıralar” diyor. Camianın beklentisi de öyle.

Puan kaybettikleri karşılaşmalarda dahi maçı bırakmayan Alanyaspor, katı defans yapan takımları nasıl açabileceklerinin dersini çalışmalı. Göze hoş gelen, keyifle izlenen oyunlarında B-C planları da olmalı.

Yazının Devamını Oku

Eksi 10'da beraberlik iyidir

22 Ocak 2021
Sezona süper giriş yapıp, sahaya koyduğu oyunla büyük beğeni alan Alanyaspor deplasmanda yine takıldı. Aslında son haftalarda rakipleri onları durdurmanın formülünü bulmuştu. Topu Alanyaspor’a bırak, sahana çekilip katı defans yap, kontrataklarla golü bul ve puanı al.

Dün Erzurumspor da böyle bir taktik uyguladı. Rakibinin üstüne gitmeyip, ani geliştirdiği atakla hedeflediği gole Emrah Başsan’ın ayağından ulaştı. Alanyaspor katı defansı aşmakta zorlanırken ilk yarıda kayda değer pozisyon yaratamadı. Böyle bir dizilişle ortaya çıkan oyun, seyir açısından zevk vermese de amaç puan almak olunca diyecek fazla bir şey yok. İkinci yarıda turuncu yeşilliler açısından daha etkili bir mücadele vardı. Maç, ağırlıklı olarak Erzurumspor sahasında geçti. Kilidi, Bakasetas ceza sahası dışından attığı güzel şutla açtı. Kalan yaklaşık 30 dakikada, özellikle Davidson’un çizgiye inerek yarattığı etkili pozisyonlar ev sahibinin defansında eridi.

6 GÜN SONRA RÖVANŞ

Efecan ve Siopis’ten mahrum oynayan Alanyaspor’da Salih Uçan diri bir görüntü sergiledi. Oyuna yön vermek ve topu arkadaşlarıyla buluşturmakta oldukça başarılıydı. Kupada rakibini 4-1’le eleyen Alanyaspor, 6 gün sonra eksi 10 derecede oynanan zorlu karşılaşmada 1 puanla yetinmek zorunda kaldı. Erzurumspor sahasında galibiyetle tanışamazken, rakibi de zirve yarışında bir adım geride kaldı

 

250 TL'ye varan "Hoş geldin bonusu" SADECE Misli.com'da! Hemen üye ol...

Yazının Devamını Oku

Kara bulutlar dağıldı

15 Ocak 2021
Alanyaspor, geçen yıl finalde kaçırdığı Türkiye Kupası’nı müzesine götürmeyi kendisine yine hedef koydu.

 “Hem lig hem kupa” diyerek başladığı maçı erken çözüp çeyrek finale yükselmek için hızlı başladı oyuna.

Sağ kulvarda Fatih-Tayfur ikilisi, sol bekte ise genç Ahmet kadronun yenileriydi. Etkili akınlarla birlikte Babacar, kendisinin de inanamadığı golü kaçırdığında dakikalar 5’i gösteriyordu. “Atamayana atarlar” deyişinde olduğu gibi Erzurumspor bu pozisyona golle cevap verdi. Son haftalarda talihsiz sonuçlar alan ev sahibinde, “Yine mi şok?” soruları hafızaları tırmalarken imdada Babacar’ın beraberliği sağlayan şutu yetişti. Burada, golün hazırlayıcısı Siopis’in müthiş mücadelesinin ve yaratıcılığının altını çizmeliyim. 10 dakika sonra Caulker’ın kafa vuruşuyla gelen galibiyet golü takımın üzerindeki kara bulutları dağıttı.

<div style="margin: 0 auto; max-width: 100%; min-width: 300px;"><div style="position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden;"><iframe style="width: 300px; min-width: 100%; position: absolute; top: 0; left: 0; height: 100%; overflow: hidden;" src="https://embed.dugout.com/v2/?p=eyJrZXkiOiJ6Q1hoaHFhRSIsInAiOiJzcG9yYXJlbmEiLCJwbCI6IiJ9" width="100%" height="400" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="allowfullscreen" data-mce-fragment="1"></iframe></div></div>

HOŞ GELDİN CAULKER

Fırsatçılığını kullanan Babacar, 57’de farkı ikiye çıkarıp üzerindeki durgunluğun tozlarını atarken maçın da fişini çekti. Kalan sürede oyunun hakimiyetini tamamen ele geçiren ev sahibi, Davidson’la karşılaşmanın skorunu belirledi. Turla birlikte, uzun sakatlıktan çıkan Ceyhun’un geri dönüşü turuncu yeşillilerin moralini artıran bir başka gelişme. Daha önce görev yaptığı Alanyaspor’un DNA’sını bilen Erzurumspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal’ın son hamleleri sadece farkın artmasını engelledi. Alanyaspor’da şimdi bugün belirlenecek rakibin heyecanı var.

Yazının Devamını Oku

Alanyaspor duvara çarptı

11 Ocak 2021
Sahasında bu sezon hiç yenilmeyen, Kasımpaşa’yla oynadığı son 4 maçı da kazanan Alanyaspor dün talihsiz bir gece yaşadı.

Aslında, Fenerbahçe mağlubiyetinin ardından yaraları sarmak için iyi fırsattı Kasımpaşa maçı. Kazanılacak ve zirve yolundaki mücadele sürecekti. Evet, kadrosunda kart cezalısı iki önemli eksiği vardı... Tzevallas ve Davidson gibi ilk 11’in değişmez ikilisi yoktu. Ancak sahaya çıkan 11 bu maçı kazanmak için yeterli görünüyordu. Üstün götürülen ilk dakikalarda, peş peşe kendi kalelerinde gördükleri 2 gol bile takımın ahengini bozmadı.

SÜRPRİZ GOLLERE RAĞMEN

Klasik, paslı oyundan taviz verilmeden mücadele sürdü ve Bakasetas’ın penaltı golüyle “Maç dönüşe geçti” diye düşünüldü.
Siopis-Berkan değişikliği ikinci yarının rakip ceza sahasında oynanacağının işaretiydi. Öyle de oldu.
Bir kişi eksik mücadele eden Kasımpaşa sahasına kapanınca, sanki bir “Hücum ve müdafa” filmi izledik.
Umudunu kontrataklara bağlayan rakip, dalga dalga gelen Alanyaspor ataklarını durdurmakta çok zorlanmadı. Kaleci Ramazan’ın gününde olması, turuncu yeşilli futbolcuların son vuruşlardaki beceri eksikliğini de buna eklemek lazım.

Yazının Devamını Oku

Çağdaş Hoca çözüm bulmalı

7 Ocak 2021
Bu sezon Fenerbahçe evinde, Alanyaspor ise deplasmanlarda sorun yaşadı ve her ikisi de önemli puanlar kaybetti.

Öyle ki, Fenerbahçe içeride oynadığı 7 maçta 3 galibiyet, 3 mağlubiyet aldı. 1 kez de beraberlik var. 12 gol atıp 12 gol yedi.

Akdeniz temsilcisi dışarıdaki maçlardan 3 galibiyet, 4 mağlubiyetle ayrıldı. 1 maç berabere biterken attığı ve yediği gol sayıları eşit 9.

Dün gece bu istatistik Alanyaspor açısından yine bozulmadı. Oyunun hakimiyetini ellerinde tutmalarına rağmen sahadan bir kez daha puansız ayrıldılar.

KARTLAR ÇOK KOLAY ÇIKTI

Turuncu yeşilliler maça alışılmışın dışında, rakibini kendi sahasında bekleyen bir oyun modeliyle başladı. Fenerbahçe de kontrollü oyunu tercih edince, pozisyonsuz bir 10 dakika izledik. Sahadaki bu durağınlık 12. dakikada Sinan Gümüş’ün, Marafona’nın uzanamayacağı köşeye gönderdiği topla bitti.

Gol sonrası, kısa paslı klasik oyununa dönen Alanyaspor rakip kale önünde çoğalırken, sarı lacivertliler ani ataklarla bulduğu önemli fırsatları değerlendiremedi. Son saniyede kaleci Altay, Efecan’ın şutunu parmaklarının ucuyla engelleyince ilk yarı skoru belli oldu.

Hakem Halil Umut Meler kartlarına çok kolay başvurdu. 45 dakikada her iki takıma da karşılıklı 3’er sarı kart gösterdi.

SON DAKİKALAR NEFES KESTİ

Yazının Devamını Oku

Bunun adı kusursuz futbol

2 Ocak 2021
Önce kadro değerlerine bir bakalım. Başakşehir 83.5 milyon euro ile ligin en pahalı takımı. Alanyaspor’da ise bu rakam 38 milyon euro.

Yani rakibinin yarısına bile ulaşamıyor. Ama dün sahada bunun tam tersini izledik.

Alanyaspor topu istediği gibi çevirdi, istediği gibi oynadı ve 3 puanı 3 güzel golle almayı başardı.

7 PASLA GELEN GOL

Maç aslında 18. dakikada başladı desek aslında yanlış olmaz. O ana kadar oyun iki takımın birbirini test etmesiyle geçti.

Bareiro’nun ilk şutunu kornere çelmeyi başaran kaleci Volkan’ın 19. dakikadaki röveşatada yapabileceği fazla bir şey yoktu. Paraguaylı santrafor bu güzel golle takımını öne geçirdi.

Kaleci Marafona’dan başlayan ve harika paslaşmalarla rakip kaleye inen ev sahibi sol bek Moubandje’nin müthiş şutuyla 2. gole ulaştığında dakikalar 27’yi gösteriyordu.

İkinci yarıda Başakşehir skoru değiştirmek için daha etkili göründü. Ancak gole ulaşmaktan oldukça uzakta kaldılar.

80’de Davidson’un şutu direkte direkte patlarken, 3 dakika sonra kaleci Volkan’la karşı karşıya kalan Tayfur günü noktaladı.

Yazının Devamını Oku