Arif Dizdaroğlu

İstanbul'da Anadolu derbisi

12 Mayıs 2022
Kupanın kırmızısı belli bakalım diğeri beyaz mı yoksa sarı mı olacak...

Maçların kırılma anı olduğu gibi, takımlar için de sezonun kırılma anları var. Alanyaspor için o an, evinde kaybedilen maç oldu. Üç sezondur, bir final, iki yarı final oynayan Alanyaspor aslında Türkiye Kupası çevresinde dolaşıyordu. Oynadıkları zevk veren futbol finale çıkmaya yetmedi ve umutlar gelecek yıllara kaldı.

iLK KEZ FiNALE ÇIKTILAR

Sivasspor, şüphesiz deplasmanda 2-1 kazanarak evine büyük avantajla döndü. Dün gece de sabırlı bir oyunla tarihlerinde ilk kez finale yükseldiler. Şimdi gözler 26 Mayıs’taki son 90 dakikada. Rakip, komşu Kayserispor. Yani, Ziraat Türkiye Kupası’nın kırmızısı belli. Bakalım diğeri beyaz mı, yoksa sarı mı olacak. Atatürk Olimpiyat Stadı’nda bir Anadolu derbisi izleyeceğiz. Sivas Kupa’yı kazanırsa üst üste 3’üncü kez ülkemizi Avrupa’da temsil edecek. Rıza Çalımbay’ın günlerdir yaptığı çağrı karşılaşma öncesi amacına ulaştı. Kırmızı beyazlı taraftarlar bayraklarıyla tribünleri doldurup, takımlarını 90 dakika coşkuyla destekledi. Bu büyük zaferde onların da payı büyük.

ALANYA’DA HEDEF AVRUPA

Hakemin yarattığı korner atışı sonrası gelen golle 1-1’lik skorla berabere kalan Alanyaspor’da şimdi hedef, ligi 3’üncü ya da 4’üncü sırada tamamlayıp Avrupa bileti almak. Evet Alanyaspor ligin tek ilçe takımı ve bütçesi kısıtlı. Ama sahada sergiledikleri çarpıcı oyun ilgiyle izleniyor. Ortaya yürekli hedefler koyabilecek kadar güçlü bir yapıya sahip olan turuncu yeşiller önümüzdeki sezon da futbolumuza renk katmaya devam edeceklerini şimdiden müjdeliyor.

<iframe width="740" height="440" src="https://www.youtube.com/embed/RAmS1sqx-Es" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Alanyaspor kolay pes etti

8 Nisan 2021
Avrupa yolu hâlâ açık ama bunun için Alanya fabrika ayarlarına dönmesi gerekli.

Yarı finalde elenen Alanyaspor’da kupa hüsranının etkileri sürüyor. Puansız haftalara İstanbul deplasmanı da eklendi.

Dün gece beklenen oyununu sergileyemeyen, fırsatları harcayan Akdeniz temsilcisi taraftarlarına bir kez daha hayal kırıklığı yaşattı.

Alanyaspor’un oyun kodlarını çok iyi bilen Sergen Yalçın ile Welinton ve N’Sakala eski takımlarına karşı galibiyeti sağlayan isimlerin başında geldiler. Başlama düdüğüyle birlikte Ghezzal’ın direkten dönen şutu maçın ipuçlarını veriyor gibiydi. 10’uncu dakikada Cenk Tosun’la gelen golün ardından, beraberlik arayan turuncu yeşiller Juanfran’la çok önemli fırsatı değerlendiremedi. İlk yarım saatte daha etkili olan ev sahibinin 3 topu direkten döndü. Gol kaçırma yarışına 40’ıncı dakikada Bareiro da katıldı ve müsait pozisyonda topu ağlara gönderemedi.

ATAMAYANA ATARLAR

İkinci yarıya Alanyaspor daha etkili başladı. 46’ıncı dakikada davidson’un şutunu, kaleci ersin son anda çelmeyi başardı. 53’üncü dakikada ise Babacar boş kaleye, ismine yakışmayacak bir şut gönderdi. Futbolun klasik söylemi “Atamayana atarlar” sözü 58’inci dakikada gerçekleşti. Ghezzal sol ayağıyla golün nasıl atılacağını gösterdi. Son sözü söyleyen N’koudou oldu ve skoru belirledi.

ÖZGÜVEN KAYBEDiLDi

Üç haftadır yaşanan kayıplarda, önemli oyuncuların eksikliği hissedilse de asıl sorun takımın kazanma alışkanlığını kaybetmiş olması. Oysa, Avrupa yolunun hâlâ açık olduğu bilinmeli. Ama bunun için takımın fabrika ayarlarına dönmesi gerekli. Yani 90 dakika mücadeleyi bırakmayan ve mağlubiyete isyan eden Alanyaspor’a. Tıpkı sezon başındaki gibi... Kredi bitti, artık hata yapma lüksü kalmadı. Karşılaşmaya iyi hazırlanan ve rakibini iyi analiz eden Kartal zor bir virajı kayıpsız atlattı. Bu sonuçla, nefes nefese giden şampiyonluk yarışında kartlar yeniden dağıtılacak.

Yazının Devamını Oku

Kupanın beyazı tamam

17 Mart 2021
Turizmde 3S diye yaygın kullanılan bir terim var. “Sea, Sand, Sun” yani Deniz, Kum ve Güneş. Sezon hazırlıklarının tüm hızıyla sürdüğü turizm cennetinde bu günlerde 3S’nin yanına bir de futbol eklendi. Artık kentte yeni slogan 3S-1F.

Bölgenin iki gururu Alanyaspor ve Antalyaspor dört gün içinde iki kez karşılaştı. Önce lig maçında Alanya’nın 4-0’lık galibiyetini izledik. Ardından kupada finalisti tayin eden derbi maçını... Bu kez kazanan 2-0’la Antalyaspor oldu.

Aslında dün sahada tam bir taktik savaşı vardı. Alanyaspor çok paslı ofansif oyunu, rakibi ise sahasında bekleyip ani ataklarla sonuca gitmeyi tercih etti. Podolski’nin erken golü, Ersun Yanal’ın taktiğinin iyi işlemesini sağladı. Turuncu yeşillilerin pas kayıpları, rakibinin turu geçmesini daha da kolaylaştırdı.

ANTALYA’DA AVRUPA HEYECANI

Önemli bir zafere imza atan Antalyaspor finali Beşiktaş ile oynayacak. Kupanın yarısının beyaz rengi kesinleşti. Bakalım diğer yarısı kırmızı mı, yoksa siyah mı olacak. Lig sıralamasında sorun yaşamayan kırmızı beyazlılar için kupa çok değerli. Hem müzeye ilk kez Türkiye Kupası girecek, hem de en kısa yoldan Avrupa bileti alınacak.

Geçen yıl finalde, şimdi de yarı finalde üzüntü yaşayan Alanyaspor ise bu sezon oynadığı futbolla alkışı sonuna kadar hak ediyor. Avrupa yolunda yeni hedef ligde zirveden kopmamak.

Yazının Devamını Oku

Bakasetas olmasa da Alanyaspor işini yapıyor

9 Mart 2021
Yunan yıldızını devre arasında kaybeden Çağdaş Atan’ın dünkü taktiği iyi işledi.

Beş haftadır galibiyet özlemi çeken Alanyaspor, Trabzon’da hem 3 puanı aldı, hem de deplasman talihsizliğine son verdi. Sezon ortasında önemli silahı Bakasetas’ı rakibine kaptırmasına rağmen, Akdeniz temsilcisi dün Karadeniz’de kazandığı zaferle bir kez daha tarih yazdı.

Çağdaş Atan ve Abdullah Avcı’nın klasik taktik savaşını izleyeceğimiz daha ilk dakikalardan belliydi. Alanyaspor topla oynarken, ev sahibi sahasında beklemeyi tercih etti. O kadar çok beklediler ki, Bakasetas ilk şutu attığında dakikalar 22’yi gösteriyordu. Yunan yıldızın, eski takımına karşı ikinci denemesinde de Serkan Kırıntılı başarılıydı. Oysa, rakibi o dakikalara kadar gole çok yaklaşmış, Salih’in güzel şutu direkte patlamış, Ceyhun’un da etkili vuruşunu Uğurcan kurtarmıştı.

RiSKLi ANLAR

İkinci yarıda karşılıklı atakları sıkça gördük. Artan pozisyonlar maçın golsüz bitmeyeceğini müjdeliyordu. Ve beklenen gol 66’da geldi. Sağ kanadı daha etkili kullanan Alanyaspor Mustafa Pektemek’le öne geçti. Bordo mavililer beraberlik planları yaparken, kalesinde ikinci golü gördü. Davidson tek başına götürdüğü topla kaleci Uğurcan’ı avlamayı başardı.

80’inci dakikada Bakasetas’ın penaltı golü sonrası sanki bir macera filmi izliyor gibiydik. Heyecan dolu filmin kahramanı, 10 dakika uzayan karşılaşmada Moubandje’nin müthiş asistini aynı güzellikte değerlendiren Davidson oldu. Göze hoş gelen paslı oyunda ısrar eden Çağdaş Atan’ın taktiği sahada çok iyi işledi. Güne damgasını vuran Davidson’un yanı sıra Salih, Efecan, Tzavellas ve ilk kez görev alan Serkan Kırıntılı alkışı fazlasıyla hak etti.

EKSiKLER VARDI AMA...

Aslında, atanı ve tutanı değişik olan bir 11’le sahaya çıkan Alanya zorlu deplasmana çok önemli 3 eksikle gelmişti. Kaleci Marafona, santrfor Babacar ve defansın bel kemiği Caulker... Ama gözler onları aradı desek yanlış olur.

Yazının Devamını Oku

Futbol gol varsa güzel

5 Mart 2021
Alanyaspor bu sezonun en kötü periyodunu yaşıyor. Turuncu yeşilliler pozitif futbolun güzel örnekleriyle istatistikleri süslemelerine, baskılı oyunlarına rağmen son dört maçtan sadece 2 puan alabildiler.

Göztepe beraberliği yaşadıkları talihsizliklerin son halkasıydı. Karşılaşmada, 20 dakikalık karşılıklı yoklamaların ardından Alanyaspor’un yoğun atakları vardı.

Davidson ve Berkan’ın kaleci İrfan Can’la karşı karşıya kaçırdıkları pozisyonlarda çok kötü vuruşlar izledik. Beceri ise 44’üncü dakikada Halil’in ceza sahasına gönderdiği şutta gizliydi.

Sert ortayı engellemeye çalışan Fatih ters bir vuruşla takımını mağlup duruma düşürdü. 54’te Tzavellas skoru eşitlerken oyun da neredeyse tek kaleye döndü.

Ancak, ev sahibi futbolcular ellerine geçirdikleri fırsatları değerlendirmekte yetersiz kaldı. Son dakikalarında heyecan fırtınasının yaşandığı keyifli mücadele nedeniyle her iki takımın oyuncularını da kutlamak gerekli.

GRİ POZİSYON ÇAĞRISI

Bence santimlik ofsayt ile göğüs-kol tartışmalarının olduğu gri pozisyonlarda hakemler tercihlerini golden yana kullanmalı. Çünkü futbol gollerle daha güzel. Özellikle son haftalarda birçok maçta böyle tartışmalar yaşandı. Bunların bir örneğini de dün 21’inci dakikada gördük. Adam Bareiro’nun attığı olağanüstü güzel gol, kola değip değmediği net olarak seçilememesine rağmen çöpe gitti.

<div style="margin: 0 auto; max-width: 100%; min-width: 300px;"><div style="position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden;"><iframe style="width: 300px; min-width: 100%; position: absolute; top: 0; left: 0; height: 100%; overflow: hidden;" src="https://embed.dugout.com/v2/?p=eyJrZXkiOiJuNnlCWHFtViIsInAiOiJzcG9yYXJlbmEiLCJwbCI6IiJ9" width="100%" height="400" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="allowfullscreen" data-mce-fragment="1"></iframe></div></div>

Yazının Devamını Oku

Piknikle başladı, futbolla bitti

28 Şubat 2021
İki devre iki farklı futbol...

İstanbul’da baharı müjdeleyen güzel bir hava, harika bir zemin ve sadece futbol onamayı düşünen iki takımın karşılaşmasında beklenti büyüktü. Ancak ilk yarıda kısır bir oyun izledik. Takımlar, Atatürk Olimpiyat Stadı’na sanki piknik yapmaya gelmişti. Sahaya 11 yabancıyla çıkan Karagümrük karşısında Alanyaspor daha aktif görünse de bu yarıda kayda değer gol pozisyonu yoktu.

Maç bir bakıma ikinci yarı düdüğüyle başladı. Karşılıklı yoklamalar 50’nci dakikada sonuç verdi. Ndao’nun, Tzavellas’a çarpan topu kaleci Marafona’yı kontrpiyede bırakarak ağlarla buluştu. Ev sahibini öne geçiren bu ilk şut karşılaşmanın da kırılma anıydı. Kasti fauller yapılmayınca ortaya akıcı bir futbol çıktı. Hakem ilk sarı karta başvurduğunda maçın 3’te 2’lik süresi tamamlanmıştı. Golün ardından kale önlerinde pozisyon zenginliği ve heyecan arttı. Kırmızı siyahlıların direkte patlayan 3 şutunun karşılığında Alanyaspor’un attığı 2 gol VAR’dan döndü. Borini, 88’de ceza sahası dışından gönderdiği sert şutla takımını rahatlatırken, maçın da skorunu belirledi.

GÖZLER BABACAR’I ARADI

Alanyaspor’un büyük beğeni toplayan bol paslı oyunu dün bir kez daha sonuca yansımadı. Maç bitiminde topa sahip olma oranı Akdeniz temsilcisi lehine yüzde 61’di. Deplasmanda galibiyet hasreti 9 maça çıkan turuncu yeşillilerin, değerlendirilemeyen pozisyonlarında gözler Babacar’ı aradı. Sakatlığı nedeniyle dün oynayamayan Senegalli golcünün sahadaki eksikliği fazlasıyla hissedildi.

250 TL'ye varan "Hoş geldin bonusu" sadece Misli.com'da! Hemen üye ol...

Yazının Devamını Oku

Futbol taktiğe yenildi

20 Şubat 2021
Alanya’daki karşılaşmaya haftanın, hatta (zirve açısından) sezonun maçı denilmesinin nedenlerine şöyle bir bakalım:

* Takımlar son iki sezonda (lig ve kupa) 7 kez karşı karşıya geldi. 4 maçı Alanyaspor, 2 maçı ise Galatasaray kazandı. 1 de beraberlik var. Alanya’nın 13 golüne rakibi 9 golle cevap verebildi.

* Alanyaspor bu süre içinde rakibini 2 kez Türkiye Kupası’ndan eledi.

* Çağdaş Atan teknik direktörlük deneyiminin ilk yılında, yılların tecrübesi Fatih Terim’in takımını 2 kez yenmeyi başardı. Üstelik maçlar İstanbul’da oynandı.

* Ara transferde Alanyaspor etkili bir silahıyla yollarını ayırırken, sarı kırmızılılar ilk 11’de direkt oynayacak 3 yeni ismi kadrosuna katarak daha güçlendi.

* Kaybeden şampiyonluk yarışında bir adım geride kalacaktı. O nedenle Galatasaray 3 gün öncesinden bölgede kampa girdi.

Şampiyonluk mücadelesinin gittikçe alevlendiği ortamda işte bu veriler maça 3 puandan fazla anlam yüklüyordu.

SAHANA KAPAN, POZİSYON BEKLE

Dün gece kazanan Galatasaray oldu. Sarı kırmızılı takım son iki maçın aksine sahasında bekleyip ani ataklarla sonuca gitmeye çalıştı. Gol de böyle bir atak sonucu 18. dakikada geldi. Şoku atlatan Alanyasporlu futbolcular, oyun üstünlüğüne rağmen girdikleri pozisyonları değerlendiremedi. İkinci yarıda turuncu yeşilliler oyun üstünlüğünü yüzde 70’lerin üzerine çıkardı, ancak skoru değiştiremedi. Bunda Muslera’nın etkisi büyük. Güzel futbol beklentisi taktiğe kurban gitti. Tarafların itirazlarının yaşandığı pozisyonları hakem yorumcularına bırakıyorum.

Yazının Devamını Oku

Transfer dönemi bitti, Alanya kupaya gidiyor

10 Şubat 2021
Takımların haftada 2’şer karşılaşma yaptığı ilginç bir sezon yaşıyoruz.

Futbolcular, içeride dışarıda maç oynamaktan neredeyse antreman yapmaya fırsat bile bulamıyor. Şüphesiz, yayıncı ve gazetecilerin yanı sıra futbolseverlerin de başı döndü.

Transfer döneminin son bulması, özellikle Alanya’da ismi çok konuşulan sporcuları oldukça rahatlattı. Futbolcular sahaya konsantre olunca, neler yapabileceklerini bir kez daha gösterdiler.

TARİH YİNE TEKERRÜR ETTİ

Dün geceki karşılaşma geçen yılın rövanşıydı. Tarih tekerrür etti ve Alanyaspor Galatasaray’ı bir kez daha elemeyi başararak yarı finale yükseldi. Aslında ilk düdükle birlikte sahada turuncu yeşillilerin üstünlüğü vardı. Attıkları iki golün yanı sıra bir topları da direkten döndü. İlk yarıda hatasız oynayan Alanyaspor, ev sahibine neredeyse ciddi hiç pozisyon vermedi.

Maçı döndürebilmek için Galatasaray 3 değişiklikle ikinci yarıya başladı. Gol ararken, penaltıyla skor 0-3 olunca Türk Telekom’a derin sessizlik çöktü. Sarı kırmızılı futbolcuların tur için sahaya koyduğu mücadele sadece farkı 1’e indirmekten öte gitmedi. Görevini yapmayan futbolcunun olmadığı Akdeniz temsilcisi turu sonuna kadar hak etti. Böylece, Fenerbahçe’den sonra Galatasaray da lige dönüş yaptı.

İKİ YILDIZ DAHA GELİYOR

Tam bir takım oyunu sergileyen Alanyaspor’da size özellikle iki gençten bahsedeceğim. Kayseri deplasmanında cesaret ve çalışkanlığıyla dikkat çeken 19 yaşındaki Umut Güneş dün gece de etkileyiciydi. 23 yaşındaki Berkan Kutlu’yla birlikte orta sahada mücadeleyi hiç bırakmayan bu ikili, Salih’in organizatörlüğünün alt yapısını oluşturdu. Her ikisi de milli takımlarımızda görev alıyor. Son yıllarda rehabilite merkezi gibi çalışan ve birçok ismi futbola döndüren Alanya, sanırım futbolumuza iki yeni yıldız daha kazandıracak. Teknik direktör Çağdaş Atan’ı gençlerdeki bu ısrarı ve göze hoş gelen oyundan vazgeçmemesi nedeniyle kutlamak gerek.

Geçen yıl final, birçok futbolcusunun transfer dedikodularının içinde olduğu bir tarihte oynandığı için kaybedilmişti. En azından, kulüp yöneticileri ve camianın düşüncesi böyle. Alanyaspor şimdi daha tecrübeli ve hedef Ziraat Türkiye Kupası’nı müzesine götürmek.

Yazının Devamını Oku