KARLAR ALTINDA PANDEMİ

Kayak tutkunları bekleyişte. Herkesin sorusu, kış otelleri Covid-19 özelinde nasıl bir adaptasyon yaşayacak ve hangi önlemleri alacak... İşte Avrupa’da ve Türkiye’de kış turizmindeki son durum...

Haberin Devamı

KARLAR ALTINDA PANDEMİ

Avrupa jet-set’i kararsız

Avrupa’nın jet-set misafirlerini ağırlayan ünlü kayak destinasyonları ikiye ayrılmış durumda.
Fransa, İtalya ve Almanya’daki merkezler ve oteller kapalı.
İsviçre ve İspanya’da kayak merkezleri açık.
Avusturya’da ise 25 Aralık’ta açılacak.
Oteller ise 7 Ocak’a kadar kapalı olduğu için bu üç ülkedeki kayak merkezlerine gidenler ya ev kiralayacak ya da günü birlik seyahat edecek.
Fransa, Covid-19 özelinde en sert kış turizmi önlemi alan Avrupa ülkesi.
Fransa, AB ülkeleriyle olan sınır noktalarında ve havalimanlarındaki yolcuların bagajlarında kayak kontrolü yapacağını açıkladı.
Fransa, Avrupa’daki yıllık 28 milyar Euro olan kış turizmi pazarından elini ayağını bu yıl için çekmiş ve pandemiye öncelik vermiş durumda.
Kısacası ülkeler ve oteller arasındaki kıyasıya rekabet bu yıl çok farklı...

Haberin Devamı

Palandöken hazır
Erzurum’a geçen hafta yaptığım ziyarette bölge otellerinin pandemiye sıkı hazırlandığını gözlemledim.
Sway Otel’in genç patronu Berke Dikmen’le yaptığım sohbet, kış otellerine dair en büyük soru işaretim olan kapalı alan endişemi azalttı.
KARLAR ALTINDA PANDEMİ

Kayak takımlarının dezenfekte edildiği özel cihazlardan, genişletilmiş kayak odalarına, asansör tuşlarına basmanızı sağlayan steril çubuklardan, antiviral hastane tipi hava filtrelerine kadar Covid-19’a yönelik birçok önlem alınmış.
İkinci bir lobi alanı kurularak temassız check-in sistemi oluşturulmuş. Kayak hocalarını ve çalışanları kar üstünde dahi maskeli gördüğüm Palandöken’de sezon başı olmasına rağmen kar da vardı.
Yerel turistlerin yanında profesyonel kayak yapan İtalyan bir çifte rastladığım Palandöken pistleri, eski hareketliliğine yakında kavuşacak.

Chalet konsepti
Türkiye’nin bir diğer gözde kayak merkezi hiç şüphesiz Kartalkaya.
KARLAR ALTINDA PANDEMİ

Kaya Holding Yönetim Kurulu Başkanı Burak Kaya ile sohbetimizde öğrendiğime göre bölgedeki otellerin çoğu 25 Aralık’ta açılacakmış.
Kartalkaya’nın günü birlik ziyaretçiden çok konaklamalı ve uzun süreli misafir aldığını söyleyen Kaya, bu durumun pandemi açısından daha güvenli bir turist popülasyonu sağladığının altını çizdi.
Geçtiğimiz yıl Kaya Palazzo içinde açtıkları Chalet konseptli villalarda ise pandemiye özel birçok hizmet tasarlanmış.
Ana otel alanından izole bir konumda olan 4 adet villanın kendi kayak odası ve ayrı bir telesiyeji varmış.
350 m2’lik villalarda pandemi sebebiyle dışarda yemek yemeyenler için özel şef hizmeti dahi sunuluyormuş.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Güvenli Turizm sertifikası alan otel, yurtdışına rahatça çıkamadığımız şu günlerde İsviçre dağ ambiyansı yaşamak isteyenler için ideal bir alternatif.

Haberin Devamı

Alpler’in Mykonos’u
Yazın Mykonos’u nasıl Türkleştirdiysek, kış içinse Fransa’daki Courchevel’den sonra Türkleştireceğimizi ön gördüğüm yer Avusturya’nın meşhur kayak merkezi Tyrol...
Ama orada durum biraz farklı. Son yıllarda Türkiye’deki zenginlerin de keşfettiği bölge, geçen kış Covid-19’un kayak dünyasındaki merkezi gibiydi.
Avrupa’daki 40’tan fazla vaka Tyrol’deki otellerden kaynaklı olduğu tespit edilmişti.
Bu yıl önlemlerini arttıran Tyrol’deki oteller, telesiyej kartlarını dahi online hale getirmiş.
Pandemiye karşı birçok dijital önlem almış. Tyrol’e gitmeyi dört gözle bekleyenler için söyleyebilirim ki eski itibarını geri kazanmaya uğraşan bölge şu an Avrupa’da pandemi önlemlerindeki çeşitliliği en fazla sağlamış kayak merkezlerinden.

 

Yazarın Tüm Yazıları