7/24 yazar

Haberin Devamı

MEVLÜT Kaplan, günümüzde sayıları giderek azalan, ülkemizi aydınlık yarınlara taşıyan köy enstitülü bir büyük eğitimci, yazar ve yayıncı. Eğitimde yaptıklarıyla binlerce öğrenci ve öğretmenin yüreğinde abideleşmiş bir isim. Yıllarca öğretmenlik, milli eğitim müdür yardımcılığı, müfettişlik, uzmanlık, yayın danışmanlığı yaptı. Adı, mesleğe başladığı ilk yıllarda ölümsüzleşti. Baktı ki sınıf dar geliyor, tüm yurdu sınıf belledi. Sonra çok sevdiği mesleğinden emekli oldu, daha büyük işe soyundu. Yazarlığa başladı. Yazdı, yazdı, ürettikçe üretti. İşte o günden günümüze kadar tam 615 kitabı kaleme aldı. Ülkemizin bir ucundan öte ucuna kadar kitaplarıyla çocuklara aydınlık meşalesini sundu, ışığı bulmalarını sağladı. Yeni yazmaya başlayan yazarların da elinden tuttu. Bu yıl 16’ncısı düzenlenen Mevlüt Kaplan Ödülleri’ni yaşama geçirdi. Günümüzde üne kavuşmuş pek çok şair-yazar bu yarışmalarda ehliyet aldı. 10’u aşkın eseri değişik dillere çevrilerek basıldı. Ayrıca, değişik yayınevlerinde ve Kültür Bakanlığı’nda basılmış 8 kitabı mevcut. Oturduğu sokağa adı verildi. Söke’de adına kitaplık kuruldu. Yazdığı özgün ve çeviri yaparak dilimize kazandırdığı, yayımladığı kitap sayısı 25 milyondan fazla çocuk ve gence ulaştı. Yazdığı kitaplar nedeniyle yurt içinde 16, uluslararası ise 3 ödülü var. Resmi ve özel kurum-kuruluşlardan 300 civarında ödül, başarı belgesi, teşekkür aldı. Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi’nden fahri doktora unvanı mevcut. Hala tüm yaşantısı yazma üzerine. Kemeraltı’nda 1964’te kurduğu Özgür Eğitim adlı yayınevinde her sabah başladığı yazma işi geç saatlere kadar sürüyor. Burası yazarların da buluşma yeri. Konak’a inip de yanına uğramayan yok gibi. Aynı zamanda neşeli. Gülmeyi seviyor. Nüktedan. Hemşehrisi olduğu Nasrettin Hoca gibi. İzmir’in iyi ki Mevlüt Kaplan’ı var!

Haberin Devamı

7/24 yazar

HAYAT FELSEFESİ
Ünlü bilimci Descardes’e göre, düşünmek var olmanın kanıtıdır. Var olmanın işlevi herkesin yeteneğine göre kendine, ailesine, çevresine ve içinde yaşadığı topluma hizmet sunmaktır.

Haberin Devamı

OTOMOBİL
O, ailemizin ‘Koç’u

* İlk arabam beyaz renk Anadol’du. Yıl 1973’tü. Ona ailecek ‘Koç’ adını vermiştik. Şimdi yine beyaz, 2013 model Mercedes kullanıyorum. Ona da ‘Koç’ diyoruz. Her aracın kullanışlı, sağlam ve ekonomik olmasına önem veririm. Şehir içinde toplu taşımayı yeğlerim. Trafikte kurallara uyarım. İyi bir sürücü olduğum söylenir, ama ben kendimi yeterli bulmuyorum.

BESLENME
Bardağın yerini bilmem

* Kahvaltıya çok önem veririm. Pratik olmasını isterim. Öğlenleri işyerimde sadece simit yer, çay içerim. Yemek seçmem. Sofraya konanla yetinirim. Kuru fasulye ve sebzeli bulgur pilavını ulusal yemek olarak tanırım. Patatesi yerim, ama olmasa da olur. Mutfakla, buzdolabıyla aram iyi değil. Kaşığın, bardağın yerini bilmem.

Haberin Devamı

MEKAN
Dostlarla hepsi güzel

* Yemek için mekan seçmem. Dostlarla, sevdiklerimizle gidilen her ortam çok zevkli ve keyiflidir. Ama daha çok halk tipi yerleri tercih ederim.

SPOR
11.5 saniyede koşardım

* Spora çok önem veririm. Uzağa gidilmeyecekse taşıta binmem, yürürüm. Yazın her sabah 1 saat yüzerim. Çevredeki kurum ve kuruluşların düzenlediği park alanlarına gider, spor aletlerinden yararlanmaya çalışırım. Köy Enstitüsü’nde öğrenci olduğum yıllarda yüksek atlamada 1.68 metre, uzun atlamada 6 metre ile sınıf birincisiydim. 100 metreyi 11.5 saniyede, 5 bin metreyi en önde koşuyordum. Milli takımı desteklerim. İyi bir patenci ve kayakçı olmak isterdim.

Haberin Devamı

7/24 yazar

TATİL
Sere serpe tatili sevmem

* Emekliyim. Öyle sere serpe tatil yapmayı sevmem. Dinlenmek için mutlaka yatmanın gerekli olduğu kanısında değilim. Mevsimler gelir geçer... Gündüzleri dergi, gazete, kitap okurum. Şiir, anı, öykü, gezi, roman yazarım. Yurt dışında 50 kadar ülkeyi gezdim. Türkiye’de dolaşmak en güzeli. ‘Yurt içi mi, yurt dışı mı?’ deseler, Türkiye’yi yeğlerim. Ülkemizin her yeri bir başka güzel. Ama Ege kıyıları çok daha güzel. Bana göre dinlence yaşanılan çevreden, yapılan işten ve biteviyelikten bir süre uzaklaşmaktır.

HOBİ
Yurttan Sesler’de çok türkü okudum

* Okumak, yazmak, müzik dinlemek, resim, yontu, ulusal oyun, futbol, güreş ve boks izlemek hobilerim arasında. Anadolu halkıyla ilgili her tür toplumsal gerçekçi edebi eseri severek okurum. Yazmaya özen gösteririm. 15 yaşımda başladığım yazma çalışmaları 1950’den bu yana edebiyat ve sanat dergilerinde şiir, öykü, masal, anı, gezi olarak sürüyor. Çocuk yazını eğitmen olduğum için başarılı alanım sayılır. Müzik dinlemeyi severim. 1940’lı yıllarda mandolin çalıyordum. 1954-1955’te Muzaffer Sarısözen’in kurup yönettiği Yurttan Sesler Korosu’nda, Ankara Radyosu’nda türküler söyledim. Kitap ve pul koleksiyoncusu sayılırım.

Haberin Devamı

7/24 yazar

MODA
Sıradanım, klasik giyinirim

* Modayı izlemem. Sıradanım. Klasik giyinirim. Siyah ve lacivert renkleri severim. Giyeceklerimi her zaman yakınlarımın fikrine bakar, kendim alırım.

TEKNOLOJİ
Çağcıl olmayı benimserim

* Gelişmelerden sürekli yararlanırım. Ancak teknolojiyle aram yok. Facebook’ta beni çevremdekiler yönlendiriyor. Twitter’da ise yokum.

SEVİMLİ DOSTLAR
Köpeklerin yerine kuşlar

* Çocukken köpek ve keklik beslerdim. Son yıllarda muhabbet kuşlarım var.

7/24 yazar

GÜNE BAŞLANGIÇ
Yazar, okur, konuşur, dinlerim

* 24.00’te yatar, 07.30’da kalkarım. Her sabah evden 08.30’da çıkarım. Kemeraltı’nda 1964’te kurduğum Özgür Eğitim adlı yayınevine giderim. Günlük zamanımın hemen hepsini dergi - gazetelere makale, şiir, öykü yazarak ve okuyarak geçiririm. Politik, eğitimsel, sanatsal toplantılara konuşmacı ve dinleyici olarak katılırım.

KARİYER
Hep öğretmen olmak isterdim

* İlkokulu Akşehir Ökes Köyü Eğitmenli Okulu’nda, ortaokulu Konya Ereğli İvriz Köy Enstitüsü’nde, yüksekokulu Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Özel Eğitim Bölümü’nde okudum. Londra Marylybone Dil Koleji’ni bitirdim. Konya’da ilkokul öğretmenliği, Mersin’de sivil ve askeri ortaokul öğretmenliği yaptım. Devlet tarafından Londra’ya gönderildim. Bir yıl BBC’de çalıştım. Sonra yurda döndüm, Mersin’de milli eğitim müdür yardımcılığı, Antalya’da eğitim müfettişliği, Gaziemir Lisesi’nde eğitim uzmanlığı yaptım. Ardından iki dönem yayın danışmanlığı görevinde bulundum. Bu arada, uluslararası ‘KIBATEK’ adlı edebiyat derneğinin genel başkanlığını yapıyorum.

KİMDİR?
Adı: Mevlüt Kaplan
Doğum yeri ve yılı: Akşehir Ökes Köyü, 1930
Eğitimi: Gazi Eğitim Enstitüsü
İşi: Eğitimci, yazar, yayınevi sahibi
Burcu: İkizler
Medeni hali: Emekli öğretmen Ayten Kaplan’la evli, beden eğitimi öğretmenliği yapan Özgür adında bir oğlu var.

Yazarın Tüm Yazıları