Yargıtay: Kirada kullanılmayan kat indirimi yapmadı

KİRACI okurum, Batıkent’te iki katlı bir binayı kiraladığını, işleri azaldığı için üst katı boşalttığını bu yüzden kirada indirim isteyip isteyemeyeceğini sormuş.

Bu konuda Yargıtay’ın örnek kararı varsa istemiş. İşte yanıtım. Aynı konuda bir dava İzmir’de açılmış. Önce İzmir’den Ankara’ya Yargıtay’a kadar uzayan bu davanın seyrine bakalım:
“Son katı kullanmıyorum” kiradan düşün
İzmir’de, 1981’den bu yana üç katlı binayı kiralayan iki davacı, üçüncü kattaki panoromik restoran barı kullanmadıklarını gerekçe gösterip, yıllık 29 bin 650 liralık kiradan bu katın kira bedelinin düşülerek, kiranın tespitini talep ettiler. Davalı kiralayan dernek, kiranın indirilmesine karşı çıktı ve davanın reddini istedi.
Mahkeme: Hakkaniyete uygun olmaz
İzmir 3. Sulh Hukuk Mahkemesi, kullanılmayan kat nedeniyle kira bedelinin indirilerek, tespiti davasını kabul etti. Mahkeme, kullanılmayan ve teslim alındığı anlaşılan kısımla ilgili kira alınamayacağına bunun “hakkaniyete” uygun olmayacağına karar verdi. Yıllık kira parasını, üçüncü kat kira bedeli düşülerek, 15 bin 958 liraya indirdi. Dava, temyiz edilince Yargıtay’a geldi.
Yargıtay bozdu: Taşınmaz bütün olarak kiralandı
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, temyizde davanın reddi gerektiğini savunarak, yerel mahkeme kararını bozdu. Daire, taşınmazın bir bütün olarak kiralandığına, kısmi kullanma durumunu davalı kiralayanın kabul etmediğine vurgu yaptı. Mahkeme ise taraflar arasındaki kira aktinin devam ettiğine, üçüncü katın kullanılmadığına ve tahliye edilen kat konusunda ise anlaşamadıklarına dikkat çekti ve ilk kararında direndi.
Son sözü Genel Kurul söyledi
Bunun üzerine, kira davası geçen Aralık’ta Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na (YHGK) taşındı. Kurul, daire kararı yönünde mahkemenin direnme kararını da oybirliği ile bozdu. Kurul, üç katlı bir binayı kiralayan kiracının “üçüncü katı kullanmıyorum” diye kira indirimi istemeyeceğine hükmetti. Böylece, mahkemenin kullanılmayan kat nedeniyle kira bedelinin indirilerek, tespitine ilişkin kararı Yargıtay’dan dönmüş oldu.
Yargıtay’ın bu konudaki son örnek kararı işte böyle.
Yazarın Tüm Yazıları