Yanlış ilaç kullanımı yaşlandırır

Gereksiz yere ve kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanmak, önerilen doz ve süreden fazla kullanmak, organlarda büyük hasarlara neden olduğu gibi kişiyi yaşlandırabilir.

Çünkü ilaçların yararlı etkileri kadar, toksik yanları da vardır. Herhangi bir ilacı, besin desteğini, vitamin-mineral veya bitkisel ürünü doktor tavsiyesi olmadan asla kullanmayın. Doktorunuzla sürekli iletişim halinde, bilinçli hasta olun.

HASTALIKLAR ve ilaçlardan uzak, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmek hepimizin en büyük arzusu olsa da zaman zaman doktorlara gitmeniz ve önerilen ilaçları kullanmanız gerekecektir. Herhangi bir sağlık sorununuz olduğunda doktorunuzla görüşmekten değil, ona vaktinden daha geç veya eksik bilgiler ile gitmekten korkmalısınız. Mümkün olan en iyi tıbbi bakımı nasıl sağlayabileceğinizi öğrenmeniz, daha kolay iyileşmenize yardımcı olacaktır. Sağlığını yeterince önemseyip kontrol edebilenler, süreğen bir hastalıkla nasıl baş edeceklerini iyi öğrenip tıbbi takiplerini düzenli yaptıranlar, kaliteli ve güvenli bir hayat sürer. Planlanan aşı programlarını zamanında uygulayıp, iyi bir tıbbi bakımda ısrarcı davrananlar daha sağlıklı ve genç kalırlar. Mutlu, keyifli ve formda bir yaşam için unutmamanız gereken bazı önemli noktaları yeniden hatırlamak istiyorsanız bu yazıyı okumalısınız.

GENETİK MİRAS

Ailenizin sağlık geçmişini, genetik ve kalıtsal risklerini bilmeniz, genetik mirasınızı yeterince tanıyıp değerlendirmeniz önemlidir. Bu bilgiler muhtemel bazı hastalıklara karşı önlem almanızı sağlayacak, bu hastalıkları önleyici yaşam biçimi değişikliklerini yapmanıza yardımcı olacak ve belki de sağlık sorunlarınıza daha erken dönemde tanı konulmasını sağlayacaktır.

Aile büyüklerinizin, birinci derecede akrabalarınızın ne kadar yaşadığı ve hangi genetik-ailesel hastalıklarla boğuştuklarını bilmeniz önemlidir. Onların yaşam sürelerinin uzunluğu ve karşılaştıkları sağlık sorunları sizi de etkileyecektir. Özellikle anneniz, babanız ve diğer birinci derece akrabalarınızın karşılaştığı sağlık problemlerini ve yaşam sürelerini bir kenara not etmelisiniz.

Düzensiz ve gereksiz ilaç kullanmak da, bir ilaca önerilen doz ve süreden fazla sürede devam etmek veya gerekli ilaçları kullanmamak da sizi yaşlandırabilir. Herhangi bir ilacı, besin desteği, vitamin-mineral veya bitkisel ürünü doktor tavsiyesi olmadan asla kullanmayın. Kullandığınız bir ilacı kesmeden önce doktorunuza bilgi verin. İlaçların yaşam kurtarıcı veya sağlığınızı iyileştirici yararlı etkileri yanında oldukça toksik, tedavisi zor organ ve doku zararlanmalarına da yol açabileceğini aklınızda tutun.

Sağlık kontrollerinizi düzenli yaptırarak iyi bir sağlık dosyası oluşturmanız genç ve sağlıklı kalmanızı kolaylaştıracaktır. Sağlık kontrollerinizi ticari amaçlı bazı check-up'ların dışına taşımaya çalışın. Sağlık taramalarınız cinsiyetinize, yaşınıza, işinize, genetik ve biyolojik potansiyel risklerinize göre planlanmamışsa sizden çok bu incelemeleri yapan merkezlere yarayacaktır. Sağlık tarama-değerlendirme programlarının mümkün olduğunca size özel planlanmış ‘‘Made to Measure’’ olmasına dikkat edin.

İşleri sıkışık bir doktorla heyecanlı ve sağlık bilinci sınırlı bir hasta arasındaki iletişimsizliğin beklenen sonucu; yanlış anlaşma, anlaşılma, eksik veya yanlış teşhis ile birlikte kullanılacak ilaçlar konusunda yetersiz bilgilendirmedir.

BİLİNÇLİ HASTA OLUN

Bilgilendirilmiş, sorunlarını ve çözümünü iyi bilen katılımcı bir hasta olun! Doktorunuza size önerdiği ilaçları niçin kullanmanız gerektiğini çekinmeden sorun. Bu ilaçları ne kadar süre ile ve ne dozda kullanacağınızı eksiksiz öğrenin. İlaçların yan etkileri hakkında yeterince bilgilenmeye çalışmanız doktorunuzu da, eczacınızı da memnun edecek ve tedavinizin başarısını arttıracaktır. Önceden kullanılan tüm ilaçları; bitkisel destekler, vitaminler ve besin tamamlayıcıları dahil, eksiksiz olarak doktorunuza söyleyin.

Özellikle ülkemizde bilinçsiz ilaç kullanımı önemli bir problem haline gelmiştir. Reçetesiz-tezgah üstü satılan besin destekleri, vitamin ve minerallerin kullanımının neredeyse tamamen kontrolsüz hale gelmesi önemli bir sorundur. Reçeteli ilaçların bile büyük bir kısmı reçetesiz olarak kolayca temin edilebilmektedir. Bitkisel kökenli zararlı ve tehlikeli pek çok madde ihtiva eden besin destekleri neredeyse kapı kapı pazarlanır hale gelmiştir. Reçeteli ilaçların da, doğal diyerek korkusuzca tükettiğiniz besin destekleri ve bitkisel ürünlerin de kontrolsüz kullanıldıklarında sağlığınızı güçlendirmek bir yana, sizi tehlikeli maceralara sürükleyebileceğini unutmamalısınız.
Yazarın Tüm Yazıları