Uzay mönüsünde neler var?

Uzaya gitseniz, orada ne yer ne içersiniz, hiç düşündünüz mü? “Neden böyle şeyler düşüneyim ki” diyenler vardır aranızda ve hiç de haksız sayılmazlar doğrusu.

Haberin Devamı

Ama mesleği tam da bu olan, günlerce hatta aylarca dünyadan uzakta yaşayan insanların nasıl besleneceğine karar veren insanlar var. Çünkü uzayda, bir mekiğin içinde yaşıyorsanız, öyle istediğiniz her şeyi yiyemiyorsunuz.
Gündelik hayatta şöyle elinizin tersiyle süpürüverdiğiniz yiyecek kırıntıları uzayda başınıza bela olabiliyor. Tuzu ve baharatları da öylece serpiştiremiyorsunuz.
Astronotlar için özel sıvı tuzlar ve baharatlar üretiliyor. Suyun içinde haşlanmak üzere etli ya da karidesli yiyecekler paketleniyor. Mekiklerin içine özel ısıtma mekanizmaları kuruluyor. Kırıntıların astronotların burnuna kaçmaması için yiyecekler özenle seçilip mönüler hazırlanıyor.
Astronotlar için bazen sürprizler bile hazırlandığı oluyor. Örneğin çok sevdikleri bir çorba ya da yemek, tabii eğer orada tüketilmeye uygunsa paketlenerek veriliyor.
Tabii her konuda olduğu gibi bu konuda da teknoloji gücünü gösterdi ve çok ilerleme kaydedildi. Uzaya ilk çıkan astronotların tüketebildiği sınırlı sayıdaki yiyecek ve içeceğin sayısı oldukça artırıldı. Artık astronotlar kraker, çikolata ve vitaminler haricinde şeyler de yiyebiliyorlar.
Birileri onlar için çalışıp her geçen gün daha zengin mönüler yapmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Peynirli cevizli erişte makarnası

Sosu hazırlamak için; zeytinyağını derin bir tavaya (wok tavası kullanmanızı öneririm) ya da orta boy teflon bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın.
İncecik kıyılmış soğanları ve pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlenmiş sarmısakları hemen tencereye koyun.
Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, soğanlar iyice sararıp yumuşayıncaya kadar, en az 2-3 dakika kavurun. Dövülmüş cevizi katıp 1-2 dakika daha karıştırmaya devam edin.
Krem peyniri ilave edip kremayı ekleyin. Tuz, karabiber, fesleğen ve pulbiberi serpip karıştırarak kaynatın.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Diğer taraftan, erişteyi kaynayan bol tuzlu suda 9-12 dakika haşlayıp süzün. Haşlama suyundan 1 su bardağı kadar ayırıp sosun içine katın ve sosu tekrar karıştırarak ısıtın. Sos tekrar kaynayınca ocaktan alıp eriştelerle karıştırın. İnce kıyılmış maydanoz ve cevizle süsleyip servise sunun.
Not: Bu makarnaya krem peynir yerine 200-250 gram kadar Erzincan tulumu ya da rendelenmiş Kars gravyeri ekleyebilirsiniz. Böylece çok daha lezzetli bir sos elde edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1 paket erişte makarnası
( kelebek, burgu ya da boru makarna da kullanabilirsiniz)
Sos için;
- 1 adet küçük boy kuru soğan
- 2 diş sarmısak
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
- 200-250 gr krem peynir (labne peynir de kullanabilirsiniz)
- 1 paket hazır üst kreması (200 ml)
- 1 su bardağı haşlanmış makarna suyu
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
- 4 çay kaşığı kuru fesleğen
- Yarım demet maydanoz

6 kişilik         

Hazırlama süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 20 dakika

Yazarın Tüm Yazıları