“Ucuz mu, o zaman alayım” demeyin

Hani, “Yaşasın yine indirim sezonu geldi!” deyip kendini günlerce alışverişe adayan bazı kadınlar vardır.

Haberin Devamı

“Aman canım, ne olacak zaten sudan ucuz, alayım” derler ama aldıkları şeyi, etiketini bile çıkarmadan başkasına verirler. Çünkü ihtiyaçlarına göre değil, ürünün fiyatına göre alışveriş yaparlar.
Oysa bilinçli bir tüketici olmanın ilk şartıdır, neye, ne kadar ihtiyacımız olduğunu bilmek. Üretici, malını elbette satmak ister ve bunun için çeşitli faaliyetler yürütür. Reklam, tanıtım, promosyon bu faaliyetlerin bazılarıdır. Ama üreticinin satış yapmak için kullandığı başka şeyler de vardır; müzik ve renkler gibi...
Alışveriş yaparken hiç dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama özellikle de indirim dönemlerinde mağazalarda genellikle ritimli müzikler çalınır. Çalan müzik tüketiciyi etkiler ve daha hızlı, düşünmeden alışveriş yapmasına neden olur. Yemek yenecek mekanlarda ya da kitapçılarda çalan müziğin daha ağır tempolu olmasının nedeni de aynıdır aslında. Tüketiciyi yavaşlatarak mekanda daha fazla kalmasını sağlamak.
Dediğimiz gibi, üreticinin kullandığı faktörlerden biri de renklerdir. Kırmızı iştah açıcı bir renktir ve pek çok restoranın kırmızıyı bu kadar çok kullanmasının nedeni de budur.
Üreticiler mallarını satmak için üzerlerine düşen görevi yapıyor. Peki bizler, tüketici olarak “bilinçli” davranabilmek için üzerimize düşeni yapıyor muyuz?

Haberin Devamı

ÇİKOLATALI TOPKEK

Derin bir kaba oda sıcaklığında yumuşamış olan margarini ve toz şekeri ekleyin. Mikserin orta devriyle krema gibi oluncaya dek, 2-3 dakika çırpın. İçine yumurta aklarını, süt ve vanilyayı ekleyip 2-3 dakika daha çırpın.
Bu arada başka bir derin kabın içinde un ve kabartma tozu ile vanilya ve damla çikolatayı elinizle karıştırın. Sonra da yumurtalı karışımın içine aktarın.
Bu sefer bir tahta kaşık veya plastik spatulayla tüm malzemeleri iyice karıştırın. Bembeyaz ve boza kıvamlı, akıcı bir hamur elde edeceksiniz.
Bu arada mafin kalıplarını sıvıyağla yağlayın. (Kâğıt mafin kalıpları da kullanabilirsiniz.) Sonra da kek hamurundan daha katı olan mafin hamurunu kalıpların ağız kısmında 1 cm kadar boşluk bırakarak kaşıkla paylaştırın.
Fırını 175 dereceye, altüst konumuna ayarlayarak 10 dakika önceden ısıtın. Mafinleri sıcak fırında 25-30 dakika, iyice kabarıncaya dek pişirip çıkarın.
Soğumasını bekleyip kalıplardan çıkarın. İsterseniz üzerine ılık kakaolu puding veya eritilmiş bitter çikolata ya da hazır çikolatalı sos gezdirip servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 6 adet yumurtanın akı
- 50 gr yumuşamış bitkisel margarin
- Yarım su bardağı süt
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
- Yarım su bardağı damla çikolata

Yazarın Tüm Yazıları