Uçakta namaz

TÜRK Hava Yolları’nın 26 Mayıs Salı günü TK 0551 sefer sayılı uçağıyla Trabzon’dan İstanbul’a dönüyoruz. 20.05 uçağı tam saatinde kalkıyor, uçuş ekibi birbirinden nazik, bu açıdan hiçbir eksik yok.

Uçağa en son binenlerden olduğumuz için, annemle birlikte sekizinci sıradaki koridora açılan yerlerimize rahatlıkla oturuyoruz. Trabzon Valiliği’nce düzenlenen ’İlk Kitap ve Okuma Fuarı’na katılmanın manevi rahatlığı içinde kalkışa hazırlanırken, arka sırada oturan sakallı, poturlu bir vatandaşın uçak koltuğunda yüksek sesle kamet getirerek yanındakilere imamlık edip namaz kıldırmaya başladığını hayretle görüyoruz.
GÜNÜN SÖZÜ
"İşle öğüt veren, sözle öğüt verenden iyidir."
(Mevláná)
Haberin Devamı

Yanımızdaki koridorun başındaki koltukta oturan vatandaş da bu durumdan rahatsızlık duymuş olmalı ki, anneme "Ne yapalım?" dercesine çaresiz bir yüz ifadesiyle bakıyor. Biz ise gerek aramızdaki konuşmalarımız gerek yüz ifadelerimizle bu durumun yakışıksızlığını ortaya koymaya çalışıyorsak da bu trajikomik sahneyi yaşatanları "Tövbe estağfurullah" diyerek Allah’a havale etmekten başka bir şey yapamıyoruz.

Zaten hiç kimseden de bir reaksiyon gelmiyor.

Bir Müslüman Türk kadını olarak düşünüyorum. İslamiyet’te seferilik diye bir kavram ve bir kaza müessesesi vardır. Bütün bunlara rağmen uçakta namaz kılınmaz mı, elbette kılınabilir ama etrafı rahatsız etmeden sessizce... Zira İslamiyet’te ibadetin gizli olanı makbuldür. Üstelik namaz ayetleri Kuran-ı Kerim’den olduğu için abdestsiz ya da başka meşguliyetler arasında dinlemek uygun değildir. İşte tabir-i caizse bu ham softalar bizi abdestsiz Kuran dinlemeye mecbur etmişlerdi. Neyse birbuçuk saatlik uçuş müddetinin sonuna gelmiştik ki "Artık pes" dedirten bir sahne daha yaşadık ama bu sefer konu tamamen farklıydı. Uçağın tekerlekleri Yeşilköy’ün pistine değer değmez ön sıralarda oturan ve kılık kıyafetinden işadamı olduğu hissini veren bir beyefendi cep telefonunu açıverdi. Herhalde pek mühim işleri vardı ki telefonu çalmakta gecikmedi ve daha motorlar susmadan bu çok meşgul ve de önemli işadamı bir kuralı çiğnemiş oldu. "Uçakta cep telefonuyla konuşmayınız" kuralını...
Zeynep ULUANT-İSTANBUL

İptal edilen sigorta primleri ne oldu?

2008 yılı nisan ayında çocukların sigorta yaptırıldığı işyerlerinde yapılan denetimlerde tanzim edilen tutanağa "Sosyal Güvenlik Kanunu’nun olumsuz etkilerinden korunmak amacıyla işe giriş yapıldığı" ifadesi yazılmaktadır. Böylece SGK denetim elemanları, "Devletin, vatandaşına karşı olumsuz etkili bir kanun hazırladığı" hususunu açıkça onaylamış oluyor. Devletin çıkardığı kanun, vatandaşın korunması için midir, yoksa olumsuz etkilenmesi için mi? Çocuklar için yaptırılan sigortaların % 80’inin iptal edildiği basında yer aldı, bu durumda iptal edilen sigortaların primleri vatandaşa iade edilecek mi acaba?Ali BOZKURT

Topbaş ve Aslan'a açık mektup

Haberin Devamı

İstanbul hakediyor!

SON yapılan İETT zamları nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve İETT Genel Müdürü’ne hitaben yazdığım bu açık mektubu yayımlarsanız sevinirim.

Sayın Kadir Topbaş... Helal olsun size yürekten teşekkürler. Tüm anlatılanlara karşın %40 oyla sizi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçen bu aklı selim öngörülü ve zeki istanbul halkına ne yapsanız azdır. Ülkenin Başbakanı enflasyonu tek haneye indirdik diye övünürken, işçiye memura emekliye yıllık %5 zam yapılırken, ben kendi adıma İETT bilet ücretlerine yapılan %15’lik bu zam için teşekkür eder en derin saygılarımı sunarım.

İstanbul halkı gerçekten bunu haketti, sağolun, varolun.

Sayın Rıdvan Aslan... Size de, biz insan taşıyoruz sloganıyla adını metrobüs koyduğunuz tercihli yolda gitmeye çalışan uzun otobüsleriniz de bizleri tıkış-tıkış taşıdığınız ve şehir içerisinde katlıbüs hattı diyerek (bazı günlerde otobüs yok diyerek körüksüz tek katlı otobüslerle balık istifi) miyadı dolmuş, bu sıcak havada bile kaloriferi yanan (şöför kapatılmadığını belirtiyor) 1993 tarihli çift katlı; yazın sıcaktan, kışın soğuktan eziyet çektiğimiz hurda otobüslerle Beylikdüzü’nden Mecidiyeköy’e 3 liraya (2 biletle) getirdiğiniz için de ayrıca teşekkür, eder saygılarımı sunarım.

Üzülmeyin, İstanbul halkı yaptığı doğru seçimle sadece bunları değil daha kötü şeyleri de hak ediyor. Sağolun, varolun.
Hasan GÜRELLİLER

Büyükşehir’in cezası

BÜYÜKŞEHİR’ink, otopark yapmak istediği Yeşilyurt’taki Olimpiyat Parkı’nın olduğu yerde geçmişte Fatih Terim, Uğur Dündar ve Müjdat Gezen gibi isimler top oynardı. Bakırköylüler, Büyükşehir’in kurduğu inşaat şantiyesi önünde her akşam eylem yapıyor; çünkü daha şoktan kurtulamadılar. CHP’nin geçen seçime göre daha yüksek oy almasını AKP’lilerin sindiremediği anlaşılıyor.

Bakırköy Belediyesinden yapılan açıklamada "Bu yerle ilgili olarak bütün plan değişikliklerinin (1/5000 ve 1/1000) Büyükşehir tarafından çıkarıldığını, bu konuda hiçbir kararları bulunmadığını belirterek "Bu planlar hakkında Büyükşehir’e itiraz edildiğini ve ayrıca İdare Mahkemesi’ne başvurulduğunu" duyurdu.

Biliyor musunuz

Sanatçı Genco Erkal ismi gitti, ’Hacıbektaş’ geldi


SARIGAZİ Beldesi’nin 1994’lerde SHP/CHP’li Belediye Başkanı Fikret Şahin döneminde sanatçı Genco Erkal ismi verilen ve yeni oluşturulan Sancaktepe İlçesi sınırlarına katılan kültür merkezi binasının adının değiştirilme niyetine karşı, CHP’liler tepki gösterince bu kez AKP’lilerin buraya ’Hacıbektaş’ adını verdiklerini ve buna gerekçe olarak da ’Bölgede Genco Erkal isminin tanınmaması’nın gösterildiğini...

BASİSEN
Sendikası Genel Başkanı Metin Tiryakioğlu’nun, aradan bir ayı aşkın süre geçmesine rağmen "FİNANSBANK, FORTİS ve DENİZBANK yönetimi, Bakanlar Kurulu’nun çağdaş ve demokratik kararında yer alan teşmil kararını çalışanlarına uygulamak durumundadır" diye açıklama yaptığını...

TÜRK Dünyası Araştırmalar Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan’ın, Türk coğrafyasının her bölgesinden 40’tan fazla Türk çocuk grubunun katılımıyla, Cumhurbaşkanı’nın himayelerinde ’15. Türk Dünyası Çocuk Şöleni’nin, yarın ’İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’ faaliyetleri çerçevesinde Ali Sami Yen Stadyumu’nda yapılacağını açıkladığını... (tdav@turan.org)

Yazarın Tüm Yazıları