Türkülerimizi dinlerken

GEÇEN hafta boyunca TRT Türk’ün türkülerini dinledim.

Anadolu’nun ses ve söz hazinesinin zenginliğine bir kez daha hayran oldum.
16 CD’den oluşan TRT Türk Müzik Serisi, türküleri bugünün dinleyicisine sevdirmek için, çoksesliliği türkülere getirmiş, böylece tınısı zenginleşmiş. Özgünlüğü bozulmadan, otantikle modernlik bir yenilikte, bugüne özgü güzellikte buluşmuşlar.
Ümit Sezgin (TRT TÜRK Kanal Koordinatörü-Genel Yayın Yönetmeni) albümün başındaki, “Dünyayı ‘Türküce’ Dinleyin” başlıklı sunusunda, CD’lerin özelliğini, evrensel niteliğini yazmış:
“Yediveren programında yayınlanan eserlerden oluşan bu yeni sekiz albümde yer alan parçalar da yüzyıllardan süzülüp gelen yaşam bilgeliğiyle dolu. Sanatçılarımız özgün yorumlarıyla Anadolu’nun müziğini dünya müziğinden esintilerle harmanlayarak TRT Türk’ün misyonuna yakışır bir senteze ulaştılar.
Bu albümde, Amsterdam Dom meydanında bir jazz bardan duyduğunuz bir melodi birden aşina bir türküye, Gökyüzünde Bölük Bölük Turnalar’a dönüşüyor; hani 1960’lı yıllardan bu yana Avrupa’daki gurbetçilerimizin en çok sevdiği türküye... Amerika New Orleans’ta Mississippi kenarındaki Şeker Kamışı tarlalarında duyacağınız bir saksofon, bir Kırşehir türküsüne eşlik ediyor... Kaf Dağı’nın ardından gelen bir Çerkez halk şarkısı yürekleri dağlıyor, Kaf Dağı’ndaki Demirci’nin örsünde ve çekicinde kardeşlik şekilleniyor... İspanya Betik Dağları’nda çalınan bir ağıt, Karadeniz’in yol havası oluveriyor...”
¡ ¡ ¡
ON ALTI CD’de 300’e yakın türkü yer alıyor.
Albümün başında genel müdür İbrahim Şahin’in, TRT Prodüktörü Nevzat Üçyıldız’ın, albüme dair biçim ve içerik açısından yorumları var.
Albümlerin özenle hazırlanması gereğini her zaman yazarım.
Türkülerin hepsinin başında, süresi, solisti, yöresi, kaynağı, derleyeni belirtilmiş.
Dinlerken hiç kuşkum yok, çoğunu birlikte söyleyeceksiniz. Belirtmekte fayda var ki, yeni bir müzik anlayışıyla, çoksesli müziğin gerektirdiği bir anlayışla dinleyeceğiniz bu türkülerin sesi size yeni gelecek.
Hem geleneksel sazlarımızı, hem de orkestrayı bir türküye eşlik ederken dinlemek, günümüzün çoksesli anlayışıyla teksesliliğin tadını bir arada duyacaksınız.
Türkülerin bu özelliği, genç kuşakların, türkülerimizi sevmesini, ilgilerinin artmasını sağlayacak.
Bizim amacımız, kendi türkülerimizi, bestelerimizi, yalnız bizlere değil yabancı kulaklara da ulaştırmak olmalı.
İşte bu özelliği taşıyor bu arşiv serisi. Şüphem yok ki, bu albümleri dinleyecek olan bir yabancı da bu ses zenginliğini beğenecek.
TRT’nin gerek ses, gerek görüntü arşivini, dinleyicilere, seyircilere açması geç kalmış bir girişimin gerçekleşmesidir.
Çoğumuz dinlediklerimizi, gördüklerimizi evimizde bulundurmak istiyoruz, özellikle genç kuşaklar da bundan yararlanacak.
TRT’den bunları edinebilirsiniz.
¡ ¡ ¡
TÜRKÜLERİ bir de bu icralardan dinleyin.
Yazarın Tüm Yazıları