Türkiye nereye gidiyor

(AB 2004'e mi, 2005'e mi tarih vermiş... Bunlar hiç önemli değil; siz asıl Türkiye gerçeğine bakın...)

AKP'nin başa gelmesiyle birlikte türban taraftarlarının pervasızlığı ele aldıkları, köşenize gelen mesajlardan anlaşılıyor. Bunlar ülkenin Batı kesiminde duyulanlar... Bir de Doğu'ya gidin görün. İlköğretim okullarındaki bayan öğretmenlerden bile türbanın üstüne peruk takıp derse giren var. Herhalde müdürleri ve il milli eğitim müfettişleri de aynı fikirde ki (özellikle Bayburt'a dikkat!), ses çıkaran yok. Artık hepten türbanla gelip gidiyorlardır. Elazığ, Bayburt ve Erzurum gibi illerde başı açık bayan öğretmenlere karşı tavırlar nasıl, gidip görün...

Ana sınıfındaki erkek çocuğuna bayan öğretmene sarılmanın günah olduğunu söyleyen zihniyetler var. Bunların elinden çıkmış insanları düşünün. Türkiye'nin bugünü ve geleceği şeriata ayarlanmış beyinlerle ipotek altına alınmıştır. Yalnız eğitim kurumları mı? Bankalar, emniyet vb. yine aynı kafalarla dolu.

Yıl 2002 ve arkadaşıma yanaşıp‘‘Sizden Cumhuriyet Gazetesi okuyan da çıkıyor mu yaa?’’ diye şüpheyle bakan polis; bileklerine kadar eteğinde dizaltına (!) kadar yırtmacı var diye elinde toplu iğneyle çıkıp ‘‘Öğretmen hanım, bacağınızı örtün’’ demeyi kendine vazife bilen vatandaş var Doğu'da...

Aslında Doğu bambaşka bir sorun. Silah zoruyla veya parayla üniversite sınavı sırasında yardım etmeye zorlanan sınav gözcüleri (aşiret mensubu olduğu için yardım edilip, sınav kazanarak, Hacettepe İngilizce İşletme Bölümü'ne giren ve bunu açıkça söyleyen var); kamu personeli sınavı sırasında yapılan yolsuzluklar; oranın yerlisi olmadığı için sık nöbet yazılan, tayin istek formunu verirken zorluk çıkartılan, üstelik hakaret edilen (Ağrı), günlük izin talebi geri çevrilen öğretmenler; oranın yerlisi olduğu için günlük izinden kolayca yararlandırılan ve nöbet yazılmayan öğretmenler; ‘‘Neden köyünüze ağaç dikmiyorsunuz?' diye soran öğretmene‘‘Bizim işimiz değil, devlet diksin!’’ diyen, öğretmenin okulun bahçesine diktiği ağaçları ‘‘o’’ dikti diye kökleyen, ama her gün köyün ortasındaki türbe bozuntusunun önünden geçerken secdeye kapanan köylüler...

Daha neler neler....

Terör bitti, sorunlar bitti sanmayın. Bu kez de dini ve pasif etnik problemler yaşanmaya devam edecek.

Maalesef zaman devrimin aleyhine çalışıyor, örümcekler daha hızlı.

Murat KUN

Hoş olmadı


ALMANYA'dan A.K. telefon ediyor. Önceki gün Kopenhag'da Yunanistan Başbakanı Simitis'le yapılan görüşmelerden sonra Erdoğan'ın Gül'e takındığı tavrı beğenmemiş... Şöyle diyor:

‘‘Otelin merdivenlerinde Gül konuşurken, yanındaki Erdoğan'ın ikide bir müdahalesi pek uygun düşmedi. Gül daha konuşmasını bitirmeden Erdoğan teşekkür edip konuşmayı kestirdi. Bu yadırganacak nahoş bir durum olarak dikkati çekti.

AB'ye girmek isteyen bir ülkenin başbakanının sözünün, aynı partinin genel başkanı tarafından dikkat çekici şekilde kesilmesi, bırakın rekabeti demokratik kurallara bile uygun olmadı.

Onların kafasında Türkiye mi var; sandalye rekabeti mi?

CNR'deki fuarda 191 esnafa ceza


‘200 trilyonluk cirodan hazineye ne gelecek’ (7.12.2002) başlıklı yazınızla ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasında yarar görmekteyiz. Şöyle ki:

Defterdarlığımıza bağlı Vergi Denetmenleri Bürosu Başkanlığı bünyesindeki Kayıtdışı Ekonomi Takip ve Mücadele Birimi'nce, Ramazan Bayramı denetimleri çerçevesinde, CNR Dünya Gençlik Sergi ve Fuar Merkezi'nde görülen alışveriş yoğunluğu nedeniyle, 26 Kasım-3 Aralık tarihlerinde 6 gün boyunca yaygın ve yoğun vergi denetimleri yapılmıştır. Yapılan denetimlerde CNR Dünya Gençlik Sergi ve Fuar Merkezi'nin 4 holl'de yaklaşık olarak 700 ayrı işletme bulunduğu tespit edilmiştir. 6 gün boyunca yapılan vergi denetimlerinde toplam 680 ayrı mükellef denetlenmiş olup, 191 ayrı cezalı tenkit tutanağı düzenlenmiş, 3 kayıtsız mükkellef tespit edilmiş ve toplam 45.595.800.000 TL ceza kesilmiştir. Yapılan denetimlerde 42.152.600.000 TL mal ve hizmet bedeli sonradan kayıt altına alınmıştır.

Denetimlerde belge düzenini sağlamaya ve satıcıları uyarmaya yönelik çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca CNR yönetimi tarafından fuardaki işletme sahiplerine belge düzenine uymaları konusunda anons yoluyla uyarılar yapılmıştır. Satışta bulunan işletmelerin elde ettikleri hasılatlar bir sonraki ayın 25. gününe kadar verilecek KDV beyanında görüleceğinden, bu işletmelerin KDV Beyannamesi verildiğinde beyanları izlenecektir.

Kadir BOY İstanbul Defterdarı

Moda’ya tramvay


ALTIYOL-Bahariye-Cem Sokak- Rıza Paşa Sokağı ve Mühürdar Caddesi'ni geçerek deniz otobüslerine kadar gidip Altıyol'a ulaşacağı söylenen nostaljik tramvay projesi için ölçümler yapılıyormuş. Bu güzergáhta bir araba zor geçiyor; bazı semtlerde emekliler oturuyor. Tramvay istenip istenmediği sorulamaz mı?

Dr. İlhan KILIÇÖZLÜ KADIKÖY

Ziraat'in sınavı


ZİRAAT Bankası 2 ay önce gazetelere sınav için ilan verdi. Bizden form aldılar, ancak sınav giriş belgeleri göndermediler. Genel müdürlüğe soruyoruz; sınav tarihi için hükümetin tavrını bekliyorlar. Her şey hazır diyorlar ama malesef hálá inisiyatif siyasi iradede. Hani özerklik? Sınav tarihini bile siyasi iradeyle yapan bir kurum, elemanlarını siyasi iradenin etkisiyle seçmeyeceğinin sözünü verebilir mi?

K.G.-ANKARA

Biliyor musunuz?


RAUF Denktaş'ın görüşmeler yapmak için 1966 yılında Ankara'ya geldiğini, ada dışına çıkmasını fırsat bilen Rum yönetiminin bir daha kendisinin Kıbrıs'a girişine müsaade etmediğini, bunun üzerine Denktaş'ın basit bir balıkçı teknesiyle bir gece adaya çıkıp yaya olarak Türk bölgesine ulaşmaya çalışırken, Rum Milli Muhafızları tarafından yakalandığını, Kıbrıs'ta o günlerden bu günlere gelindiğini...

Biliyor musunuz?

MESAJ


BİLECİK Kredi ve Yurtlar Kurumu öğrencilerinden: İdaremiz ilgisiz ve vurdumduymazdır. Camlardan giren soğuk önlenmez, kırılan tuvalet camları onarılmaz. Uyarırsınız dikkate alınmaz. Erkek ve kız blokları arasındaki ayrım oldukça can sıkıcıdır. Bizler eşit hak sahibi, huzurlu bir ortam istiyoruz.

BATMAN Jandarma Bölge Komutanlığı Harekát Asyş. Şb. Müdürlüğü Halkla İlişkiler Bölümü, fakir öğrenciler ile şehit ve gazi çocukları için yardım kampanyası açtı. Yardımlarınızı Yurtiçi Kargo Batman Şubesi'ne ulaştırırsanız, kargo ücretlerini jandarma karşılayacaktır. 0488-214 12 10'dan 310 ve 43 25.

A.ve N.Eğilmez'den: Bakırköy Zeytinlik, Sporcu ve Fevzi Paşa sokaklarında elektrik üç aydır yanmıyor; Boğaziçi Elektrik mi; Bakırköy Belediyesi mi sorumlu?

5. Uluslararası Sinema-Tarih Buluşması Festivali kapsamında bugün ücretsiz olarak izleyebileceğiniz filmler şunlar: Alman Kültür Merkezi'nde ‘Öğle Vakti Mavi Elmalar’ (Joy Lee-12.00), ‘Tuhaf Meyva’ (Joel Katz-14.00), ‘Unutamadığım Gün’ (Kim Longinotto-16.30) ve Fransız Kültür Merkezi'nde ‘Pinochet Davası’ (Patricia Guzmann-12.00)
Yazarın Tüm Yazıları