Türk peyniri

"Benim mutfağımın en önemli malzemesidir peynir" der kardeşim. "Buzdolabımı açtığımda içinde peynir varsa, yemekten yana da bir sıkıntı yok demektir, peynirin olmadığı bir dolapsa içi ne kadar dolu olursa olsun benim için bomboştur." diye de ekler.

Bugünlerde aynı görüşü paylaşan o kadar çok kişiyle karşılaştım ki, artık şöyle düşünmeye başladım; peynire bu kadar düşkün bir milletin dünya ulusları arasında mutlaka ismi onunla anılan bir peyniri olmalı. Bugün Avrupa’da hemen her ülkenin, adıyla bütünleşmiş bir peyniri vardır. Hollanda deyince "edam", İngiltere deyince "cheddar" akla gelir. İtalyanların "parmesan"ı, Romanya’nın "teleme"si, Fransızların "camambert" peyniri ülkeleriyle birlikte anılır. Yahudilerin olduğu söylenen buna karşın ilk kez Balkan ülkelerinde yapılmaya başlandığı iddia edilen kaşar (kaşkaval Ğ koşe) ve Yunanlıların uluslararası onayla sadece kendilerine mal ettikleri feta cheese de "ülke peynirleri" konusuna örnek sayılabilir. Şimdi ben de soruyorum: Neden biz de klasik beyaz peynirimizle, Erzincan tulumumuzla ya da Amerikalı yazar Suzanne Swan’ın "Türkiye’nin Peynir Hazineleri" adlı kitabında tanıttığı 160 çeşit peynirimizden biriyle dünya literatüründeki yerimizi almayalım?

Pestolu makarna salatası

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 12 dakika

Malzeme listesi

1 paket burgu makarna (deve boynu ya da midye makarna da kullanabilirsiniz)

3 yemek kaşığı dolmalık fıstık (şam fıstığı)

2 demet taze fesleğen (60 gr)

4 diş sarmısak

1 su vardağı rendelenmiş permesan peyniri (mihaliç peyniri de kullanabilirsinz)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan sızma zeytinyağı

Taze fesleğenin saplarını ve yapraklarını ayırıp saplarını atın. Yapraklarını yıkayıp havluyla kuruladıktan sonra mutfak robotuna aktarın. Üzerine dolmalık fıstığı, soyulmuş sarmısakları ve permesan peynirini ekleyip karışım iyice ezilinceye kadar çekin. Sızma zeytinyağını da azar azar ilave edip robotu tekrar çalıştırarak karışım püre haline gelinceye kadar çekmeye devam edin. Tuz ve karabiberi serperek biraz daha çekin.

Hazırladığınız sosu, spatula yardımıyla iyice sıyırarak geniş bir cam kaba aktarın.

Diğer taraftan, makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün. Ilık hale gelinceye kadar soğuk suyla yıkayıp tekrar süzün. Makarnayı da kaptaki pesto sosun üzerine aktarıp iyice karıştırın. Ilık olarak servise sunun.

Kremalı Fransız tavuğu

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

2 adet orta boy yeşil kabak

4 parça tavuk göğüs eti

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı un

1 kutu (200 ml) hazır süt kreması

1 tatlı kaşığı tane karabiber

1/2 tatlı kaşığı tuz

1/2 limonun suyu

Kabakları soyup uzunlamasına, bir parmak kalınlığında doğrayın. Tereyağını geniş ve derin bir tavada kızdırıp tavuk etini kızgın yağda, çevirerek 8-10 dakika kadar kızarttıktan sonra tavadan alın. Unu aynı tavaya aktarıp karıştırarak, hafif sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Üzerine 1 su bardağı suyla çırptığınız kremayı, tuz ve karabiberi de ekleyin. Sosu sık sık karıştırarak 4-5 dakika pişirin. Üzerine, kabağı, kızarttığınız tavuk etini ve limon suyunu da aktarıp orta ısılı ateşte 15 dakika daha pişirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları